Suora

 • Urheilustudio 23.2.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Urheilustudio 23.2.
 • Urheilustudio 23.2.
 • Ampumahiihdon MM: Naisten yhteislähtö, Anterselva
 • Naisten yhteislähtö, Anterselva
 • Urheilustudio 23.2.
 • Hiihdon MC: Ski Tour, miesten 30 km, Trondheim
 • Ski Tour, miesten 30 km, Trondheim
 • Urheilustudio 23.2.

Mestariauton rattiin hyppäävä Kalle Rovanperä ei aio päästä itseään helpolla, vaikka tietää olevansa ainutlaatuisessa asemassa: "Ralli on raaka laji"

Suomalaisen ralliautoilun suurlupaus ei usko taistelevansa maailmanmestaruudesta vielä seuraavan kahden vuoden aikana.

Rallin MM-sarja
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä on valmis debytoimaan rallin MM-sarjassa WRC-autolla. Katso pääkuvaa klikkaamalla, miten Urheiluruudussa ennakointiin torstaina alkavaa rallikautta.

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Kalle Rovanperä on kilpaillut nykyaikaisella WRC-autolla ainoastaan viikonloppuna ajetussa Rovaniemen SM-rallissa. Kokemuksella ei ole kuitenkaan mitään merkitystä, kun pohditaan sitä, kuka on koko alkavan MM-rallikauden kiinnostavin nimi. Rovanperän debyyttiä WRC-tasolla on odotettu jo pitkään, sillä niin vakain askelin toisen polven rallikuljettajan ura on vienyt kohti kovinta huippua.

19-vuotiaan asema Toyotan tallissa on ainutlaatuinen, sillä kukaan ei vaadi nuorukaiselta välittömästi tuloksia. Kuusinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier ja varmaksi kakkoskuljettajaksi pestattu Elfyn Evans pitävät huolen siitä, että Rovanperällä on rauha tutustua WRC-auton saloihin. Ott Tänak osoitti viime kaudella maailmanmestaruudellaan Toyotan nopeuden.

Mitä nuori kuljettaja itse ajattelee asemastaan ja uudesta työvälineestään? Yle Urheilu tapasi Rovanperän Rovaniemellä.

Kuinka paljon olet puhunut tallipäällikkö Tommi Mäkisen kanssa tämän kauden odotuksista, Kalle Rovanperä?

– Emme ole hirveästi puhuneet, eikä niitä odotuksia varmaan hirveästi olekaan – ainakaan alkukaudesta. Meillä on kaksi kuskia, jotka ovat ykkönen ja kakkonen. He aloittavat pisteiden metsästyksen, me opettelemme. Näin sen pitääkin olla, Rovanperä kertoo.

– Se on tosi hyvä tilanne, kun ei ole hirveä paine heti päällä. Harvat saavat suoraan täyden kauden paikan, mutta saavat silti vielä opetella.

Hyppy R5-autosta nykyaikaiseen WRC-autoon on melkoinen. Miltä se on oikein tuntunut?

– Se on nykyään aika iso loikka, pakko sanoa. Aerodynamiikka ja aktiiviset keskilukot tekevät paljon. Hytissä ero tuntuu isommalta, kuin miltä se kellossa näyttää. Onhan se aivan törkeän nopea auto. Mutkanopeudet muuttuvat paljon, joten on siinä treenaamista.

Monte Carlossa ajetaan jäisissä olosuhteissa asfaltilla, Ruotsissa lumella ja Meksikossa kuumissa olosuhteissa soralla. Mitä odotat itseltäsi nimenomaan alkukaudesta?

– Montessa on oleellista, että ei hölmöile mitään ja selviää läpi. Hiljaa ja varmistellenkin ajamalla voi sattua ihan mitä vain. Pienistäkin virheistä rangaistaan paljon. Selkeissä olosuhteissa yritän luultavasti ajaa välillä ihan kilpaakin, Rovanperä sanoo.

– Mikäli Ruotsissa on hyvä talvikeli, niin sitten tästä Tunturin treenikisasta voisi olla hyötyä. Se on toisaalta niin kovavauhtinen kisa, että siellä merkitsee vain raaka vauhti. Sitä varten tarvitsee vielä treenaamista, kun autolla ei ole hirveästi kilometrejä alla. Toivottavasti siellä pääsisi jo jonkinlaiseen, sellaiseen sopivaan, vauhtiin.

–Meksikosta tykkäsin, kun ajoin siellä 2018. Viime vuonna emme ajaneet. Siellä sitten harjoitellaan soralla ajamista, siitä ei ole vielä tällä autolla kokemusta.

– Aion vaatia itse itseltäni enemmän sitten kauden puolivälin jälkeen. Siihen asti saa treenailla ja kokeilla.

Vähän jos ennakoidaan, niin miltä tuntuu aikanaan lähteä kotikisaan Jyväskylässä WRC-autolla?

– Toivottavasti ihan hyvältä. Siinä kun olisi pari hyvää kisaa, niin olisi varmaan itseluottamustakin enemmän. Jyväskylässä mennään noilla vehkeillä ihan törkeästi nykyään. Se on varmasti haastava, mutta hieno ralli. Toivottavasti jo siellä pystyisi olemaan hyvässä vauhdissa, Rovanperä sanoo.

Oletko ajatellut sitä, milloin voisit olla valmis taistelemaan rallin maailmanmestaruudesta? Onko sen aika heti vuoden päästä?

– En usko. Kun katsoo niitä, jotka nyt ajavat maailmanmestaruudesta, niin he ovat ajaneet ainakin seitsemän vuotta WRC-autoa. Se on paljon täysiä kausia WRC-autolla, Rovanperä toteaa.

– Ralli on raaka laji, siinä tarvitsee kokemusta. Joka vuosi olet vain parempi. R5-autolla kun meni uuteen kisaan, niin sitä mietti, että ajavatpa nuo kovaa. Sitten seuraavana vuonna samassa kisassa ajatkin kovempaa kuin ne viime vuonna – ihan vain siksi, että olet kerran ollut siellä.

– Veikkaan, että tiedän tämän kauden jälkeen sen, milloin olen siihen valmis. Silloin tiedän, mikä se oma vauhti WRC:llä on.

Yle Urheilun lähetykset Monte Carlon MM-rallista

Torstai 23.1.2020

19.30 Ennakkolähetys, TV2

21.30 Erikoiskoe 1, suora lähetys, TV2

Perjantai 24.1.2020

20.15 Kooste päivän tapahtumista, TV2

Lauantai 25.1.2020

10.30 Erikoiskoe 9, suora lähetys, Areena

15.00 Erikoiskoe 11, suora lähetys, TV1

21.00 Kooste päivän tapahtumista, TV2

Sunnuntai 26.1.2020

10.00 Erikoiskoe 14, suora lähetys, TV2

13.00 Power Stage, suora lähetys, TV1

21.00 Kooste koko kilpailusta, TV2

Lue myös:

Ylivoimainen Kalle Rovanperä kuvaili ensimmäistä kilpailuaan WRC-auton ratissa opettavaiseksi: "Tämä antoi ainakin Ruotsiin hyvän fiiliksen"

Valtteri Bottas haki vauhtia F1-kauteen lumisilta rallipoluilta ja joutui ottamaan varman päälle: "En ole ikinä kokenut tuollaista"

Jari-Matti Latvalan lähin työtoveri kertoo hetkestä, jolloin kaksikko oli ajautua erilleen – omalaatuinen suhde syveni, kun nuori mies pohti intohimonsa hylkäämistä

Valtteri Bottas on kiinnostunut ajamaan enemmän rallia F1-uransa jälkeen – Mercedes-sopimuksen puolesta ei mitään estettä Tunturiralliin: "Pomoni tietää, kuinka hauskaa se on"

Kommentti: Citroenin lähtö on kriisi, joka avaa mahdollisuuden – rallin MM-sarja voi olla edelläkävijä ja lopettaa kulutusjuhlat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat