1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Urheilijoita nöyryyttänyt valmentaja sai vuoden kilpailukiellon, mutta saattaa silti jatkaa työssään – Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja: "Oletamme, että hän jatkaa työskentelyä seurassa"

Yle Urheilu ei ole tavoittanut pääkaupunkiseudulla toimivan seuran edustajaa kommentoimaan kilpailukiellon saaneen valmentajan tilannetta.

Kuvan luistelijat eivät liity tapaukseen. Kuva: Getty Images

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta antoi muodostelmaluisteluvalmentajalle 12 kuukauden kilpailukiellon urheilun eettisten sääntöjen rikkomisesta. Liiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo sanoi tukevansa päätöstä.

Valmentajan saama kilpailukielto koskee Taitoluisteluliiton alaista kilpailutoimintaa, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa, sitä liitossa aiotaan vielä tarkastella.

– Saimme päätöksen tänään, joten käymme liiton hallituksen ja asianosaisten kanssa läpi, mitä se käytännössä tarkoittaa. Ainakaan valmentaja ei voi osallistua kotimaan kilpailutoimintaan, mutta muita kilpailuihin osallistumisia tarkistellaan vielä, Wuorenheimo sanoi ja toivoi, että tapauksen selvittäminen aloitetaan heti ensi maanantaina.

Eli vielä ei ole selvää, koskeeko kilpailukielto kansainvälisiä kilpailuja?

– Tämä kuuluu niihin tarkisteltaviin asioihin eli en pysty kommentoimaan sitä tässä vaiheessa.

Onko liitolla edes mahdollisuutta kieltää valmentajaa valmentamasta kansainvälisissä kilpailuissa?

– Käymme tämän asian läpi lukemalla säännöstöt tarkkaan ja mahdollisesti käymällä keskusteluja Kansainvälisen luisteluliiton kanssa.

Wuorenheimon mukaan liitto ei pysty kieltämään valmentajaa työskentelemässä seurassa, sillä valmentaja ei ole työsuhteessa Taitoluisteluliittoon, vaan seuraan.

– Oletamme, että hän jatkaa työskentelyä seurassa. Se, mitä seura tekee valmentajan suhteen, on seuran ja valmentajan välinen asia.

Yle Urheilu ei ole tavoittanut seuran edustajaa kommentoimaan tapausta.

Laaja kokonaisuus ja pitkä prosessi

Kyseisestä valmentajasta tehtiin Yle Urheilun tietojen mukaan valitus Taitoluisteluliitolle jo keväällä 2017, mutta se ei silloin johtanut toimenpiteisiin. Wuorenheimon mukaan liitossa puututaan kaikkiin tietoihin tuleviin asioihin, mutta myöntää, ettei tässä tapauksessa ole puututtu riittävän isolla kädellä.

Nyt kilpailukieltoon johtanut prosessi on kestänyt kymmenen kuukautta. Se on Wuorenheimonkin mielestä pitkä aika. Osasyynä tähän on se, että tapausta tutkivat Olympiakomitea ja Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK), joka antoi raportin Taitoluisteluliitolle vasta syksyllä. Tämän jälkeen kilpailukieltopäätöksen teki vastikään perustettu Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta, jolle tapaus oli ensimmäinen.

– Kysymyksessä on laaja kokonaisuus ja mukana on ollut useita asianosaisia. Mielestäni on hyvä asia, että asiaa on tutkittu laaja-alaisesti ja perinpohjaisesti. Nähtyäni raportin, joka on kohtalaisen pitkä, ymmärrän, että selvittäminen on vienyt aikaa, Wuorenheimo sanoi.

– Toivonkin, että SUEKilla olisi riittävästi resursseja tämän tyyppisten asioiden tutkimiseen, koska en usko, että tämä on urheilun parissa viimeinen tapaus, jota he joutuvat tutkimaan.

Vain kertomalla asiat etenevät

Taitoluisteluliittoon kuuluu lähes 80 seuraa ja lajia valmentaa yli 2 000 valmentajaa. Wuorenheimo sanoo, ettei hän pysty vastaamaan siihen, onko nyt esiin tullut käytös yleistä taitoluistelussa tai onko lajin parissa laajempaa ongelmaa.

– Jos asiasta raportoidaan meille, se tulee meidän tietoomme. Prosentuaalisesti sanoen meillä ei ole laajempaa ongelmaa, mutta en tiedä, uskaltavatko ihmiset tulla kertomaan näistä tapauksista. Se on kuitenkin ainoa tapa, jolla me pääsemme niihin käsiksi.

Wuorenheimon mukaan nyt esiin tullut tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten valmentajien esimiehinä toimivien seurojen hallitusten pitää puuttua napakasti väärinkäytöksiin ja huonoon käytökseen.

Liiton vastuu tällaisissa tapauksissa on Wuorenheimon mukaan seurojen koulutuksessa ja tiedottamisessa. Liittoon on palkattu tälle vuodelle toinen seuratoiminnan kehittäjä, jonka tehtävänä on käydä seurojen kanssa läpi käytännön asioita.

– En usko, että seurat pahuuttaan jättävät asioita hoitamatta, vaan että siellä tapahtuu niin paljon. Hallitukset vaihtuvat ja tiedon jakaminen on jatkuvaa. Tietoa on myös paljon tarjolla ja parhaiten sitä jaetaan seuroihin, työntekijöiden pariin, jalkautumalla, Wuorenheimo sanoi.

Lue myös:

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti valmentajan vuoden kilpailukieltoon – syynä epäasiallinen kielenkäyttö, huutaminen ja nöyryyttäminen