1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Taitoluisteluliiton virhe hämmensi henkisen väkivallan kohteeksi joutuneet urheilijat – valmentajan tapauksen käsittely kesti lähes vuoden: "Prosessi oli kohtuuttoman pitkä ja henkisesti raskas"

Taitoluisteluliitto perusti kurinpitolautakunnan vasta viime vuonna. Perjantaina lautakunta julkaisi ensimmäisen päätöksensä.

Muodostelmaluisteluvalmentaja asetettiin perjantaina vuoden mittaiseen kilpailukieltoon. Kuva: AOP

Yle Urheilu uutisoi perjantaina suomalaisesta muodostelmaluisteluvalmentajasta, joka asetettiin vuoden toimintakieltoon. Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta antoi muodostelmaluisteluvalmentajalle 12 kuukauden kilpailukiellon urheilun eettisten sääntöjen rikkomisesta.

Valmentaja viestitti asianajajansa välityksellä Yle Urheilulle, ettei ole tyytyväinen kurinpitolautakunnan päätökseen. Valmentaja voi valittaa päätöksestä urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Valmentajan entiset valmennettavat kertoivat Yle Urheilun laajassa jutussa valmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta. Entisten luistelijoiden mukaan valmentaja oli muun muassa nimitellyt ja puhunut luistelijoiden herkistä yksityisasioista joukkueen muille jäsenille. Henkinen väkivalta ja epäasiallinen käytös oli luistelijoiden mukaan jatkunut vuosia, mutta siihen puututtiin vasta nyt.

– Olen tyytyväinen kurinpitolautakunnan päätökseen, joka oli mietitty sääntöjen puitteissa ja molempien osapuolien todistukset huomioon ottaen. Päätöksessä huojentavinta oli se, että valmentajan teot tuomittiin. Se merkitsi enemmän kuin itse rangaistus, sanoo lähes kymmenen vuotta valmentajan alaisuudessa urheillut luistelija.

Luistelija ei esiinny tässä jutussa omalla nimellään aiheen arkaluonteisuuden vuoksi.

Kurinpitolautakunnan perustamisesta päätettiin viime keväänä

Yli kymmenen entisen muodostelmaluistelijan joukko otti viime maaliskuun lopulla yhteyttä Et ole yksin -puhelinpalveluun. Entiset luistelijat turvautuivat puhelinpalveluun, koska heidän aikaisemman kokemuksensa perusteella kyseisen valmentajan seura tai Taitoluisteluliitto eivät olleet olleet halukkaita toimenpiteisiin.

Et ole yksin -puhelinpalvelusta luistelijat ohjattiin Olympiakomiteaan, jonka kautta tapaus päätyi Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) käsittelyyn.

SUEK alkoi tehdä muodostelmaluisteluvalmentajasta selvitystä viime keväänä. SUEK kertoi Taitoluisteluliitolle ja kyseisen valmentajan seuralle selvityksen aloittamisesta viime huhtikuussa.

Samoihin aikoihin Taitoluisteluliiton kevätliittokokouksessa ehdotettiin Taitoluisteluliittoon yleisiä kurinpitosääntöjä ja ulkopuolisen kurinpitolautakunnan perustamista.

Taitoluisteluliitolla ei siis aikaisemmin ole ollut kurinpitolautakuntaa.

– Aikaisemmin ylintä kurinpitovaltaa on käyttänyt liittohallitus. Katsoimme, että on parempaa hallintotapaa, että meillä on itsenäinen ja erillinen kurinpitolautakunta, joka toimii liittohallituksesta erillään, Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio sanoi Yle Urheilulle syksyllä. Raitio kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Muodostelmaluistelun vastuuvalmentajan kilpailukielto ei välttämättä koske kansainvälisiä kilpailuja. Kuva: AOP

Kevätliittokokous hyväksyi kurinpitolautakunnan perustamisen.

SUEK haastatteli kesän aikana yhteensä kahtatoista entistä muodostelmaluistelijaa, jotka olivat kokeneet kyseisen vastuuvalmentajan käytöksen epäasialliseksi. Luistelijat kertoivat kokemuksistaan SUEKille omilla nimillään. Myöhemmin kaksi henkilöä vetäytyi prosessista.

SUEK luovutti valmiin selvityksen Suomen Taitoluisteluliitolle viime syksynä. Tapauksen oli tarkoitus edetä Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan käsittelyyn lokakuun alussa.

Silloin ilmeni, ettei se ollut mahdollista, koska kurinpitolautakuntaa ei ollut virallisesti olemassa.

Kurinpitolautakuntaa ei ollut rekisteröity

Taitoluisteluliitto päätti kurinpitolautakunnan perustamisesta kevätkokouksessaan 27. huhtikuuta vuonna 2019. Kurinpitolautakunta rekisteröitiin Patentti- ja rekisterihallitukseen vasta 3. lokakuuta vuonna 2019. Tätä ennen kurinpitolautakunta ei ole ollut toimintakelpoinen.

– Kävi ilmi, että rekisteröinti oli tekemättä inhimillisistä syistä. Tämän prosessin käsittely ei viivästynyt rekisteröimättä jättämisen takia, koska kurinpitolautakunta saatiin rekisteröityä yhdessä päivässä sen jälkeen, kun virhe huomattiin, Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo sanoo.

Yle Urheilun haastattelemat entiset luistelijat saivat tietää 1. lokakuuta, ettei kurinpitolautakuntaa ollut vielä virallisesti olemassa. Tämä hämmästytti entisiä luistelijoita, sillä SUEKin tekemä selvitys tapauksesta oli tässä vaiheessa jo luovutettu epäilyjen kohteena olevalle valmentajalle ja hänen asianajajalleen.

Entisille luistelijoille ilmoitettiin 17. lokakuuta, että tapaus etenee Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan käsittelyyn. Kurinpitolautakunnan päätös tuli 17. tammikuuta vuonna 2020.

– Prosessi oli kohtuuttoman pitkä ja henkisesti raskas, sanoo kyseisen valmentajan entinen valmennettava. Valmennettava ei esiinny tässä jutussa omalla nimellään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Tapauksen käsittely kesti lähes kymmenen kuukautta.

– Tämä on ensimmäinen tapaus, joka on ollut Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan käsittelyssä. Prosessin pitkä kesto johtuu osin siitä, että olemme joutuneet harjoittelemaan, kuinka tämä toimii, Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Wuorenheimo sanoo.

Epäilyjen kohteena ollut muodostelmaluistelun vastuuvalmentaja sai Yle Urheilun tietojen mukaan jatkaa työssään tämän ajan. Valmentaja ei ollut kuitenkaan tänä syksynä mukana kaikissa kilpailuissa, joihin hänen valmentamansa joukkueet osallistuivat.

Valmentajan saama vuoden toimintakielto koskee Suomen Taitoluisteluliiton alaisia kilpailuja. Kilpailukielto ei koske seuratoimintaa. Yle urheilu ei ole tavoittanut pääkaupunkiseudulla toimivan muodostelmaluisteluseuran edustajaa kommentoimaan sitä, saako valmentaja jatkaa työssään.

Lue myös:

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Urheilijoita nöyryyttänyt valmentaja sai vuoden kilpailukiellon, mutta saattaa silti jatkaa työssään – Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja: "Oletamme, että hän jatkaa työskentelyä seurassa"

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti valmentajan vuoden kilpailukieltoon – syynä epäasiallinen kielenkäyttö, huutaminen ja nöyryyttäminen

Kiira Korven avoin puheenvuoro taitoluisteluväelle: "Peilistä täytyy nähdä se, jota emme haluaisi kohdata"