Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Patrik Laineen Winnipeg syöksykierteessä

Winnipeg Jets ei näytä tällä haavaa pudotuspelijoukkueelta, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Patrik Laine
Patrik Laine ja Winnipeg ovat eläneet nihkeitä aikoja. AOP

Kahdeksan kotiottelua ja seitsemän tappiota. Winnipeg Jetsin viime viikkojen vire ei ole jättänyt selittelyille sijaa. Ja jos tarkkoja ollaan, niin siihen ainoaankin kotivoittoon päädyttiin ainoastaan Winnipeg-vahti Connor Hellebuyckin satumaisen illan seurauksena.

Voimme varmasti puhua jonkinlaisesta kriisistä – viimeistään perjantaisen 1–7-kotitappion jälkeen.

Eikä nyt puhuta muutaman ottelun otannasta. Winnipegin pelaamisen trendi on laskenut jo useiden viikkojen ajan tavalla, mikä on johtanut jyrkkään syöksyyn myös sarjataulukossa. Hienon alkusyksyn pelannut joukkue on vajonnut joulu-tammikuun aikana NHL:n heikoimpien yhdistelmien joukkoon.

Edellisestä 21 ottelusta Winnipeg on saalistanut ainoastaan 21 pistettä. Tällainen tahti tulee pudottamaan Patrik Laineen ja Sami Nikun edustaman seuran läntisen konferenssin pudotuspelitaistosta nopealla tahdilla.

Sivuluisun syitä ei tarvitse kaukaa hakea. Juuri ne uhkakuvat, joita Winnipegin ympärille kauden alla maalailtiin, ovat käyneet kauden edetessä toteen. Merkittävästi heikentynyt puolustuskalusto on joutunut kauden edetessä juuri sellaiseen mankeliin, mitä ennakkoon ounasteltiin.

Toki loukkaantumiset ovat olleet viimeinen naula Jets-pakiston arkkuun. Perjantainakin joukkue joutui otteluun ilman Nathan Beaulieuta, Tucker Poolmania ja Carl Dahlströmiä. Jos kohta samaan hengenvetoon voimme todeta, ettei yksikään näistä pelaajista liikuttaisi viisaria tavalla, mikä pysäyttäisi sivuluisun.

Taso ei yksinkertaisesti riitä.

Ja se näkyy joka puolella. Esimerkiksi Winnipegin avauspelaaminen on ollut monin paikoin yhtä höttöä, mikä taas näkyy hyökkäyspelin rakenteessa rikkonaisuutena sekä yleisessä pelaamisessa sooloiluna sekä turhina kiekonmenetyksinä. Pelaamisesta puuttuu rakenne ja toisteisuus.

Turhautuminen tilanteeseen näkyy pelin pakottamisena. Joukkue yrittää liian usein tehdä peliä siellä, missä sitä ei ole tarjolla. Ja kun peliä pakotetaan, kyydistä tulee kylmää. Pelin kriittisillä alueilla nähdyt kiekonmenetykset johtavat pelin jatkuvaan virtaan kohti omaa päätä.

Josh Morrissey jäällä.
Josh Morrissey lukeutuu Winnipegin avainpelaajiin.Getty Images

Eikä Winnipeg ole erityisen hyvä juuri nyt omallakaan alueella. Kärkipuolustaja Josh Morrissey on liigan eliittiä, mutta muuten laadukkaita puolustavia puolustajia saa hakea joukkueesta tiukalla seulalla. Tuntuu, että lähes jokainen Winnipeg-pakki on istutettu olosuhteiden pakosta kokoa liian suurin kontioihin.

Winnipegillä on ongelmia lähes kaikissa puolustuspelin perusasioissa sijoittumisissa, mailapelissä, miesvartioinneissa ja kamppailemisessa. Hyvänen aika sentään, Vancouver sai tiistaina läpiajon, koska Winnipeg-pakeista molemmat harhailivat samalla puolella kenttää. Joukkue on suurissa vaikeuksissa jatkuvasti, kun puhutaan oman maalin varjelusta.

Vain New Jersey, Minnesota ja Ottawa ovat joulukuun alun jälkeen päästäneet Winnipegiä enemmän maaleja omiin.

Ja vielä emme ole puhuneet mitään Jets-vahti Connor Hellebuyckin fantastisesta kaudesta. Se, että Jets on vain pisteen päässä pudotuspeliviivasta, on mitä suurimmassa määrin Hellebuyckin ansiota. Amerikkalaisvahti on pelastanut heikosti pelanneen joukkueen useammin kuin kukaan toinen maalivahti joukkuettaan NHL:ssä tällä kaudella.

Asiat voisivat olla siis huonomminkin.

Winnipeg on juuri nyt joukkue, joka ei pärjää kentän kummassakaan päässä. Tätä näkemystä tukevat myös Natural Stat Trick -sivuston tilastot. Ennen perjantaita Winnipeg oli luonut viidellä viittä vastaan 344 maalipaikkaa joulukuun alusta laskettuna. Vaarallisten maalipaikkojen määrä kirjattiin lukemin 136.

Molemmissa kategorioissa Winnipegin sijoitus oli 30.

Ja jos käännetään tilastot toisin päin, Winnipeg oli antanut viidellä viittä vastaan 236 vaarallista maalipaikkaa ennen perjantaita, eniten kaikista joukkueista. Vaarallisten maalipaikkojen suhdelukema viidellä viittä vastaan ennen perjantain murskatappiota oli karmiva 36,86. Tämä siis joulukuun alusta luettuna.

Vertailuksi mainittakoon, että toiseksi heikoimman joukkueen (Floridan) lukema oli lähes 44.

Eivätkä tilastot tällä kertaa valehtele.

Ongelmallista lisäksi on, ettei käsillä olevalle tilanteelle ole paljoakaan tehtävissä. Winnipegin pitäisi yksinkertaisesti löytää alakertaansa parempia pelaajia, mutta käytännössä seurajohdon kädet ovat sidotut. Sillä on käytössään palkkakaton alla muutama miljoona, mutta se ei voi käyttää rahoja ennen kuin yllättäen syksyllä riveistä vetäytyneen Dustin Byfuglienin tilanne selviää.

Jos nilkkaansa paranteleva Byfuglien päättää yllättäen palata riveihin, käytössä olevat varat menevät tämän palkkaan. Jenkkipakin aikeista ei ole kuitenkaan tietoa, joten Winnipeg ei voi lähteä tuhlailemaan pelaajamarkkinoille.

Saattaa siis olla, että tällä kaudella ei Winnipegissä pudotuspelikiekkoa pelata. Ainakaan viime viikkojen otteet eivät tule kanadalaisseuraa kevään huipennukseen viemään.

Lue lisää:

Kasperi Kapanen siirtohuhujen kohteena ja Patrik Laine uhkaa pistää pillit pussiin, jos ei verkot heilu – Änärikirje kysyy, miksi kukaan ei vaadi sikailijoille pidempiä pelikieltoja

Aho onnistui ensimmäistä kertaa tämän vuoden puolella maalinteossa, Teräväinen alusti – Laineen Jetsille ruma selkäsauna

Kommentti: Kysymysmerkit vaihtuivat huutomerkkeihin Columbuksessa – Korpisalon johtama Blue Jacketsin veskariosasto on NHL-kauden kovimpia sensaatioita

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat