1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Olympiakomitean toimitusjohtaja odottaa vuoden kilpailukieltoon tuomitun valmentajan seuralta toimenpiteitä: "Toivon, että seura ottaa rangaistuksen vakavasti"

Seuran tehtävä on selvittää, voiko vuoden kilpailukieltoon tuomittu muodostelmaluisteluvalmentaja jatkaa työssään. Yle Urheilu ei ole tavoittanut seuran edustajaa kommentoimaan valmentajan tilannetta.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen. Kuva: Jarno Kuusinen/AOP

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti menestyneen muodostelmaluisteluvalmentajan vuoden kilpailukieltoon perjantaina. Valmentaja syyllistyi kurinpitopäätöksen mukaan epäasialliseen kielenkäyttöön, huutamiseen ja luistelijoiden nöyryyttämiseen.

Valmentajan kilpailukielto koskee vain kotimaassa käytäviä kilpailuja. Valmentaja voi kuitenkin jatkaa työssään pääkaupunkiseudulla toimivassa luisteluseurassa, koska Taitoluisteluliiton kurinpitovalta ei ulotu työsuhteisiin. Yle Urheilu ei ole tavoittanut seuran edustajaa kommentoimaan valmentajan työsuhteen jatkoa.

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen odottaa, että seura käsittelee valmentajan tapauksen riittävällä vakavuudella.

– Toivon, että seura ottaa vakavasti tutkittavaksi rangaistuksen, joka työntekijälle on annettu. Heidän täytyy työoikeuden näkökulmasta tarkastella huolellisesti, miten seura voi tähän puuttua ja toimia, Salonen sanoo.

Aikooko Olympiakomitea olla yhteydessä kyseiseen seuraan?

– Olympiakomitea ei ole toimivaltainen työoikeudellisissa kysymyksissä. Täytyy muistaa, että seura on palkannut henkilön ja seura joutuu käymään mahdolliset jatkotoimenpiteet. Toki, jos seura tarvitsee Olympiakomitean tai Suomen urheilun eettisen keskuksen asiantuntemusta, olemme käytettävissä.

Pitäisikö lajiliittojen, SUEKin tai Olympiakomitean kurinpitovallan ulottua myös työoikeudellisiin kysymyksiin?

– Vaikka me liikunnassa ja urheilussa haluaisimme laajemman kurinpitomenettelyn, niin se ei synny yksin meidän toimillamme. Olemme työlainsäädännön piirissä, Salonen sanoo.

– On tehtävä arviointia siitä, tulisiko yhdessä valtiovallan kanssa vähintäänkin pohtia, onko mahdollisuuksia laajentaa kurinpitomenettelyitä. Olemme aika monimutkaisen lainsäädännön äärellä.

– En halua mennä selittelemään minkään lainsäädännön taakse, mutta laki on otettava huomioon. Suomi on oikeusvaltio.

Onko vuoden kilpailukielto riittävän kova rangaistus?

Suomalaisessa urheilussa kurinpitovalta on lajiliitoilla. Suomen urheilun eettinen keskus ja olympiakomitea voivat tarjota lajiliitoille tukea. Näin tehtiin myös muodostelmaluistelun tapauksessa.

– Olympiakomitean asiantuntija on yhdessä SUEKin asiantuntijoiden kanssa ollut tekemässä tästä selvitystyötä, Salonen sanoo.

Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta sai selvityksen päätöksenteon tueksi. Kurinpitolautakunta totesi selvityksen ja osapuolten kuulemisten jälkeen valmentajan syyllistyneen epäeettiseen toimintaan ja antoi valmentajalle kilpailukiellon.

Yle Urheilu haastatteli kolmeatoista kyseisen valmentajan alaisuudessa luistellutta henkilöä. He kertoivat Yle Urheilun laajassa jutussa valmentajan alistavasta ja nöyryyttävästä käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta. Valmentaja on asianajajansa välityksellä kiistänyt syyllistyneensä tekoihin.

Salonen ei ota kantaa, onko vuoden kilpailukielto riittävän kova rangaistus valmentajalle.

– Häirintä ja epäasiallinen käytös ovat äärimmäisen vakavia asioita. En tunne tapauksen juridisia yksityiskohtia niin syvällisesti, että voisin sanoa, mikä on riittävä tuomio. Olennaista on, että tapaus on tutkittu huolellisesti ja rangaistus on annettu voimassa olevan kurinpitosäännöstön mukaan.

Lue myös:

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Taitoluisteluliiton virhe hämmensi henkisen väkivallan kohteeksi joutuneet urheilijat – valmentajan tapauksen käsittely kesti lähes vuoden: "Prosessi oli kohtuuttoman pitkä ja henkisesti raskas"

Urheilijoita nöyryyttänyt valmentaja sai vuoden kilpailukiellon, mutta saattaa silti jatkaa työssään – Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja: "Oletamme, että hän jatkaa työskentelyä seurassa"