Suora

  • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
  • Urheilustudio Lahdessa
  • Joukkuesprint HS 130
  • Urheilustudio Lahdessa
  • Naiset 10 km (P)
  • Urheilustudio Lahdessa
  • Miehet 15 km (P)
  • Urheilustudio Lahdessa
  • joukkuesprint 2x7,5 km

Suomalaismiesten superpäivä yllätti Jauhojärvenkin – tällaista menestystä on tullut vapaalla viimeksi lähes 20 vuotta sitten

Maastohiihdon maailmancupissa Iivo Niskanen oli toinen ja Perttu Hyvärinen kuudes 15 kilometrin vapaan kilpailussa.

hiihto
Iivo Niskanen, Nove Mesto 2020, vapaan 15 km
Iivo Niskasella on ohut mahdollisuus jopa takaa-ajokisan voittoon sunnuntaina.Martin Divisek/AOP

Nove Mestosta tärähti makea suomalaispäivä, kun Iivo Niskanen hiihti toiseksi 15 kilometrin vapaan kilpailussa ja Perttu Hyvärinen oli kuudes. Niskaselle palkintokorokesijoitus oli uran ensimmäinen vapaalla hiihtotavalla. Hyvärinen puolestaan nappasi uransa parhaan sijoituksen maailmancupissa.

Kaksi viikkoa sitten päättynyt rankka Tour de Ski ei näkynyt kummankaan suomalaisen otteissa, vaikka norjalaistutkimuksen mukaan Tourilla kilpailevat mieshiihtäjät eivät pysty yhtä kovaan menoon legendaarisen kilpailun jälkeen kuin sen väliin jättävät. Naisissa vaikutus on puolestaan yleensä päinvastainen, eli Tourin käyvät hiihtävät turneen jälkeisissä maailmancupin kisoissa kovempaa kuin muut.

– Siinä on tullut Iivolle ja Pertulle superkompensaatio Tourista. Nove Meston kisa oli Pertulle uran paras väliaikalähtö. On tapahtunut palautuminen ja selvä kunnon nousu. En muista, koska olisi vapaalla väliaikalähtöisessä kilpailussa ollut suomalaismiehiä näin hyvillä sijoilla samassa kisassa, Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Sami Jauhojärvi hehkutti.

Edellisen kerran kaksi suomalaismiestä on sijoittunut vapaalla hiihtotavalla kuuden parhaan joukkoon maailmancupissa liki 20 vuotta sitten. 19. maaliskuuta vuonna 2000 Jari Isometsä voitti ja Janne Immonen oli kuudes 15 kilometrin takaa-ajossa Bormiossa Italiassa. Helmikuun 26. päivänä vuonna 2000 Isometsä oli toinen ja Sami Repo kuudes Falunin maailmancupin 15 kilometrin kisassa.

Etukäteen Jauhojärvi ennakoi, että Niskasella on mahdollisuudet palkintokorokkeelle lauantain kisassa, vaikka hiihtotapa muuttui perinteisestä vapaalle lumipulan takia. Kokonaisuudessan kilpailu sujui suomalaismiehiltä jopa yllättävän vahvasti.

– Miesten menestys yllätti meikäläisenkin. Hyvärisen kuudes sija oli Pertulta kova veto. Lisäksi Ristomatti Hakola oli 18:s, joten miehiltä tämä päivä oli kokonaisuudessaan hyvä.

Etukäteen Nove Meston latu näytti helpolta ja suomalaisetkin ennakoivat, että erot takaa-ajoon jäävät todella pieniksi. Läpi kisan jatkunut lumisade kuitenkin laittoi asetelmat uusiksi ja lopulta erot venähtivät isoiksi.

Kisan voitti Aleksandr Bolshunov 24,3 sekunnin erolla Niskaseen. Kolmanneksi kirinyt Sjur Röthe jäi suomalaisesta vajaat 15,7 sekuntia.

Sunnuntaisessa takaa-ajossa Niskasella on kova työ kuroa ero maailmancupia johtavaan Bolshunoviin umpeen. Mutta toisaalta reilut erot takaavat sen, että palkintokorokepaikka näyttää melko varmalta perinteisen kisaan.

– Niskasella pitää olla melko huono päivä, jos hän ei ole pallilla, Jauhojärvi sanoo.

Sunnuntaina kilpaillaan sekä naisten että miesten takaa-ajot perinteisellä hiihtotavalla. Naisten kisa alkaa kello 12.10 ja miesten kisa kello 14. Molemmat kisat näytetään suorana TV2:ssa ja Areenassa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Nove Meston metsät olivat liikaa norjalaismiehille – maailmanmestari Holund eksyi reitiltä ja keskeytti, Iversen hylättiin reitiltä poikkeamisesta

Loistava suomalaispäivä! Iivo Niskanen puristi kakkoseksi, Perttu Hyvärinen venyi uransa parhaaseen esitykseen

Mikä hiihto! Niskanen tykitti ensimmäistä kertaa urallaan palkintokorokkeelle vapaan kisassa: "Olen tosi tyytyväinen"

Hyvärisen uran huippuhiihtoon sattui sauvarikko – venäläishuoltaja riensi apuun, mutta yksi sija saattoi sulaa haverissa: "Nyt tuntuu niin hyvälle, että on periaatteessa ihan sama"

Seitsemänneksi sijoittunut Pärmäkoski kärsi lähtöpaikastaan – petasi silti hyvät asemat takaa-ajoon: "Ei missään nimessä katastrofi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat