Sunnuntaina jännitetään peräti neljää takaa-ajoa – Jauhojärvi povaa hiihdossa suomalaisjuhlia: "Niskanen taistelee jopa voitosta"

Hiihdon ja ampumahiihdon maailmancupeissa on sunnuntaina takaa-ajopäivä. Hiihtäjä Iivo Niskanen starttaa suomalaisista parhaista lähtökohdista, kakkospaikalta.

urheilu

1

Iivo Niskanen, 2020
TF-Images/Getty Images

Niskanen yrittää kampittaa ennakkosuosikki Bolshunovin

Sunnuntain takaa-ajopäivän kirkkain menestystoivo suomalaisittain on Iivo Niskanen, joka nappasi lauantaina uransa ensimmäisen palkintokorokesijan vapaalla hiihtotavalla. Niskanen jäi 15 kilometrin väliaikalähtökisassa 24,3 sekuntia voiton napanneesta Aleksandr Bolshunovista.

Ero on suuri, mutta perinteisellä hiihdettävässä 15 kilometrin takaa-ajossa Niskasella on silti pieni sauma voittoon.

– Iivo taistelee jopa voitosta. Bolshunovilla on kuitenkin iso keula, joten hänet on haastavaa ottaa kiinni, sanoo Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Sami Jauhojärvi.

Todennäköisempänä Jauhojärvi pitää sitä, että Niskanen nappaa Nove Mestosta viikonlopun toisen kakkossijansa.

– Jos Iivo ajaa Bolshunovin kiinni ja kisa menee loppukirikamppailuun, Bolshunovilla on todennäköisesti tuoreimmissa voimissa loppukirikamppailussa.

Jotta venäläisen ohitus ladulla olisi mahdollista, Jauhojärvi ohjeistaa Niskasta lämmittelemään koneensa hyvin ennen starttia, jotta tähtihiihtäjä pystyy pitämään lujaa vauhtia alusta asti. Tärkeää on myös pitää koko ajan keskittyminen vain omassa hiihdossa.

– Täytyy lähteä järki päässä kisaan, kun ero on noin iso. Jos ero olisi 14 sekuntia, voisi lähteä taktikoimaan. Iivo näkisi silloin koko ajan, missä kaveri menee ja tekeekö hän virheitä. Nyt Iivo ei pysty näkemään monessakaan kohtaa Bolshunovia. Pitää pystyä hiihtämään oma, rauhallinen hiihto.

Rankassa kelissä erot venähtivät lauantain kisassa suuriksi, joten Niskasella on turvallinen paikka hiihtää kakkospaikalla. Hänen takanaan kolmantena kisaan starttaa Sjur Röthe. Niskasella on startissa Rötheen etua 15,7 sekuntia.

Röthen ja neljäntenä lähtevä Andrei Melnitshenkon välinen ero on sekin 14 sekuntia.

– Niskasella pitää olla melko huono päivä, jos hän ei ole pallilla, Jauhojärvi arvioi.

Miesten takaa-ajo alkaa kello 14. Kisa näytetään suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa.

2

Krista Pärmäkoski vuonna 2020
Federico Modica/NordicFocus/Getty Images

Pärmäkoskella eväät kakkossijaan

Krista Pärmäkoski väläytti hyvää kuntoa lauantain rankoissa olosuhteissa, kun hän hiihti 15 kilometrin vapaalla seitsemänneksi. Suomalainen kärsi hieman lähtöpaikastaan, sillä kisan aikana lunta satoi reilusti, minkä vuoksi olosuhteet olivat kisan loppua kohden alkua hieman hitaammat.

Kisan ylivoimaiseen voittoon hiihti Therese Johaug, mutta hänen takanaan erot jäivät pienehköiksi.

Pärmäkoskella on matkaa kakkospaikalta starttaavaan Natalia Neprjajevaan 18,3 sekuntia. Kolmantena kisaan lähtee Heidi Weng, jonka ero Pärmäkoskeen on vain 10,7 sekuntia.

– Neprjajeva on aika hyvässä asemassa, mutta kun katsoo hänen taakseen Pärmäkoski, Ingvild Flugstad Östberg, Ragnhild Haga ja Jessica Diggins voivat yhdessä ajaa Wengin kiinni ja siitä he voivat yhteistuumin ajaa Neprjajevaa kiinni. Kakkospaikasta käydään erittäin tiukkaa taistelua takaa-ajossa, Jauhojärvi uskoo.

Johaugin voitto näyttää jo tässä kohtaa varmalta, sillä hän takoi lauantaina eroa muihin yli puoli minuuttia. Pärmäkosken kohdalla Jauhojärvi luottaa kauden toiseen palkintosijaan maailmancupissa.

– Kristan vähimmäistavoite on nousta palkintokorokkeelle ja uskon, että se on hyvinkin realistista.

Myös sunnuntaina kisareitti on melko helppo, mutta 15 kilometrin perinteisen takaa-ajossa on jokaisella kierroksella yksi hyvä iskun paikka.

– Yksi kunnon nousu on olemassa. Mahdollisuuksia on takoa nousussa ohi ja karkuun.

Naisten takaa-ajo alkaa kello 12.10. Kisa näytetään suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa.

3

Perttu Hyvärinen
Imago sport/AOP

Hyvärisellä kaikki mahdollisuudet parantaa heti uransa parasta

Perttu Hyvärinen oli lauantain iloisin yllätys. Hyvärinen hiihti todella vahvan 15 kilometrin vapaan väliaikalähtökilpailun. Hän sijoittui kuudenneksi, mikä on joensuunlaisen uran paras sijoitus maailmancupin henkilökohtaisissa kilpailuissa.

Takaa-ajoon Hyvärinen lähtee minuutin ja yhden sekunnin Aleksandr Bolshunovin jälkeen. Nelossijalta starttaavaan Andrei Melnitshenkoon hänellä on eroa vain seitsemän sekunta.

– Pertulla on hyvinkin mahdollisuudet taistella nelossijasta, jos kaikki menee putkeen. Tourilla nähtiin Toblachissa parasta perinteistä, jota Perttu on koskaan hiihtänyt. Jos samanalainen sattuisi takaa-ajoon, kaikki on mahdollista. Jopa nelossijaan asti, Jauhojärvi sanoo.

Jauhojärven mukaan Hyvärisen pitää ajaa kiinni heti alussa Melnitshenko ja viidentenä jälkeensä lähtevä Jean Marc Gaillard. Jauhojärvi uskoo, että kolmikko ratkaisee keskenään sijat neljästä kuuteen.

11 sekuntia Hyvärisen jälkeen kisaan starttaa Norjan Johannes Hösflot Kläbo.

Hyvärinen hiihtää ylivoimaisesti uransa parasta kautta. 28-vuotias hiihtäjä on kerännyt tähän mennessä 302 maailmancupin pistettä. Edellinen Hyvärisen piste-ennätys oli kolmen vuoden takaa, jolloin hän sai kasaan 89 pistettä.

Lue myös:

Hyvärisen uran huippuhiihtoon sattui sauvarikko – venäläishuoltaja riensi apuun, mutta yksi sija saattoi sulaa haverissa: "Nyt tuntuu niin hyvälle, että on periaatteessa ihan sama"

Suomalaismiesten superpäivä yllätti Jauhojärvenkin – tällaista menestystä on tullut vapaalla viimeksi lähes 20 vuotta sitten

4

Kaisa Mäkäräinen
AOP / imago sportfotodienst

Mäkäräisellä hurja urakka edessä

Takaa-ajoista nautitaan myös ampumahiihdon maailmancupissa.

Suomalaisittain kovimmat odotukset ovat Kaisa Mäkäräisen niskassa, vaikka hänen asetelmansa ovat vaikeat epäonnistuneen pikakisan jäljiltä.

Mäkäräinen lähtee ladulle sijalta 33, minuutin ja 50 sekuntia pikakisan voittaneen Tiril Eckhoffin jälkeen. Neljänteen sijaan Mäkäräisellä on matkaa minuutti.

– Takaa-ajossa on neljä ammuntaa. Kaisa pystyy ampumapaikalla tosi paljon vaikuttamaan siihen, että nousee sijoissa. Hänellä on hyvät mahdollisuudet nousta ainakin 10 parhaan joukkoon, tietenkin edellyttäen, että hiihto on normaalia, eikä pikamatkalla hiihtoa häirinnyt flunssa enää vaivaa, arvioi Yle Urheilun ampumahiihdon asiantuntija Sanna-Leena Perunka.

Suomalaisista ensimmäisenä 10 kilometrin takaa-ajoon lähtee nollat pikamatkalla ampunut Suvi Minkkinen. Hänen lähtöpaikkansa on 31:s, minuutti ja 43 sekuntia Eckhoffin perässä.

Miesten 12,5 kilometrin takaa-ajossa on suomalaisista mukana ainoastaan Tero Seppälä, joka starttaa kisaan sijalta 50. Hänen eronsa ensimmäisenä starttaavaan Martin Fourcadeen on minuutti ja 47 sekuntia.

Lähetys naisten takaa-ajosta alkaa kello 13.10 TV2:ssa ja Yle Areenassa. Miesten kisaa jännitetään kello 15.25 alkaen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme