1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Zlatan Ibrahimović

Malmö FF:n kannattajat eivät anna Zlatanille vieläkään anteeksi ja syyttävät tähteä ahneudesta: “Hän oli meidän sankarimme, mutta sankaritkin voivat tippua”

Malmö FF:n kannattajien mielestä jalkapallotähti Zlatan Ibrahimović petti heidät pahimmalla mahdollisella tavalla. Kannattajat ovat purkaneet pettymystään turmelemalla näköispatsasta.

John Taylor kertoo tehneensä sosiaaliseen mediaan videon, jossa hän leikkii vievänsä kuormaajalla Zlatanin patsaan pois sulattamoon. Kuva: Malin Palm / Yle

MALMÖ. Pino Zlatanista tehtyjä julisteita on kasattu jalkapalloseura Malmö FF:n myymälän nurkkaan stadionilla. Vielä syksyllä ne olivat näyttävästi esillä kaupan ulkopuolella.

Marraskuussa uutisoitiin, että Zlatan Ibrahimović osti neljäsosan tukholmalaisseura Hammarbystä. Tämä suututti malmölaiset, sillä jalkapallolegendan koettiin pettäneen kasvattajaseuransa.

Julisteet jouduttiin kantamaan sisälle, sillä Zlatanin patsaalle menneet mielenosoittajat olivat provosoituneet niistä.

Myymälästä näkee paikkaan, jossa Zlatanin patsas seisoi. Lokakuussa patsas vihittiin suurien juhlien kera. Nyt patsaasta ovat vain nilkat jäljellä ja se on korjattavana paikassa, jonka osoite on salainen.

Zlatanin patsas on korjattavana. Patsaan edustalle on kirjoitettu spraymaalilla ruotsiksi "pois". Kuva: Malin Palm / Yle

Intohimoinen Malmö FF - kannattaja John Taylor hakee ottelulippuja kassalta. Taylor muutti Malmöön Iso-Britanniasta lähes 30 vuotta sitten. Siitä saakka hän on tukenut seuraa ja Zlatania.

– Olen jumaloinut Zlatania, koska hän on ollut niin taitava. Kukaan ei ole pystynyt kentällä siihen, mihin hän on kyennyt. Ulkopuolella hän on toilaillut esimerkiksi lausunnoillaan, mutta me Malmö FF:n kannattajat olimme aina tukeneet häntä, Taylor sanoo.

Tukea kesti siihen asti, kunnes Taylorin kännykässä alkoi piipata uutinen Zlatanin Hammarby-ostosta. Taylor olisi vielä ymmärtänyt sen, että Zlatan ostaa osuuden tienatakseen rahaa ja laittaa siksi tukholmalaisseuran pelipaidan päälle.

Ymmärrys loppui siihen, että Zlatan teki oston vain päivää ennen seuran sankarin Markus Rosenbergin viimeistä ottelua Malmö FF:ssä.

Tämä oli fanin mielestä Zlatanilta ilkeää ja loukkaavaa. Rosenbergin juhlailta oli pilalla.

Lokakuussa Zlatanin patsas vihittiin Malmössä suurten juhlien kera. Kuva: AOP

Kannattajat reagoivat rajusti. Patsaasta sahattiin irti nenä, josta on Taylorin kuuleman mukaan tehty kaulakoru. Zlatania ei heidän joukoissaan puhutella enää nimellä, vaan häntä kutsutaan “patsasmieheksi”.

Hän itse teki sosiaaliseen mediaan videon, jossa hän leikkii hakevansa nosturilla patsaan ja vie sen sulattamoon.

– Aikuismainen puoli minusta vastustaa täysin kaikkea vandalismia, mutta kun ajattelen asiaa tunteella, ymmärrän, että moni haluaa näyttää miten pahasti on tullut loukatuksi. Nuorempana olisin ollut varmasti itsekin mukana, Taylor kertoo.

Patsaaseen töhrittiin myös rasistisia viestejä.

– Se oli väärin. Mutta oli myös väärin, että meidät kaikki leimattiin rasisteiksi tukholmalaisten kulttuuritoimittajien kirjoituksissa. Otin sen todella suurena henkilökohtaisena loukkauksena. He eivät halunneet ymmärtää meitä, vaan tuomitsivat meidät kaikki muutamien henkilöiden hölmöilyn takia.

Patsaan paikan ympärille on laitettu korkeat ja painavat telineet. Ohikulkijat ottavat valokuvia jäljellä olevista kullanvärisistä nilkoista. Maahan on kirjoitettu spraymaalilla ruotsiksi “pois”.

Kuvat vandalisoidusta patsaasta ovat levinneet ympäri maailmaa, mutta Zlatan itse on sanonut ettei ole nähnyt niitä.

Kansalaisaloite patsaan poistamiseksi

Malmölainen Tomas Ruzic sai idean heti Hammarby-kauppojen tultua julki. Patsas pitäisi saada ehdottomasti pois stadionin edustalta ja se voisi onnistua kansalaisaloitteella.

Jotta Malmön kaupunki käsittelisi asiaa, tarvittaisiin sata allekirjoitusta. Ruzic ajatteli, että kaverit ainakin lähtisivät mukaan.

Ruzic näyttää iloisena, mutta vähän hämillään kännykästään Facebook-sivua, jonne hän teki aloitteen. Koossa on lähes 8700 nimeä ja Malmön kaupunki on ilmoittanut hänelle käsittelevänsä patsaan siirtämistä helmikuussa.

– Eihän missään päin maailmaa ole tilannetta, että vastustajan patsas on kotijoukkueen areenalla. Kun Hammarby tulee pelaamaan meitä vastaan, meilläkö olisi heidän omistajansa patsas esillä, hän hämmästelee.

Tomas Ruzic perusti kansalaisaloitteen Zlatanin patsaan siirtämiseksi. Koossa on tuhansia nimiä. Kuva: Malin Palm / Yle

Ruzicista kysymyksessä on samanlainen tilanne, jos kokoomusjohtajan patsas laitettaisiin sosialidemokraattien puoluetoimiston eteen.

Hän itse oli toivonut, että Zlatan palaisi Malmöön ja lopettaisi pelaajauransa Malmö FF:ssä. Sellaisia vihjeitä oli pelaajalta saatu.

Toiveet vaihtuivat pettymykseen.

Ruzic kertoo antavansa Zlatanille anteeksi vain siinä tapauksessa, että hän myy osuutensa Hammarbysta, pelaa kauden Malmö FF:n riveissä maan pääsarjassa Allsvenskanissa ja voittaa maalipörssin.

Malmölaiset elävät intohimoisesti jalkapalloseuransa mukana.Pelipäivinä ihmiset laittavat parvekkeilleen seuran lippuja. Ne liehuvat busseissa ja ovat esillä kaupoissa ja ravintoloissa. Myös he, jotka eivät välitä jalkapallosta, tukevat joukkuetta, joka kokoaa ihmiset yhteen.

Zlatan on ollut erityinen ylpeyden aihe. Hän on ollut ilmiömäinen pelaaja, jonka voittaja-asenteessa on mukana jotain hyvin malmöläistä: me vastaan muut. Tämä kuvastaa paikkakuntaa, koska Malmö kokee usein ulkopuolisuutta Tukholmasta.

“Hän tulee aina olemaan Malmön kuningas”

Zlatanin kannattajia ei ole vaikeaa löytää Rosengårdista. Samson Sarakez nojaa mustaan Volvoonsa Zlatanin lapsuuden kotitalon viereisellä parkkipaikalla. Hän odottaa vaimoaan, jotta he voivat lähteä ruokakauppaan.

Samson Sarakezista Zlatan teki viisaasti ostaessaan osan Hammarbystä. Hänestä Zlatan tulee aina olemaan Malmön kuningas. Kuva: Malin Palm / Yle

Hänestä Zlatan toimi fiksusti ostaessan osan Hammarbystä.

– Malmölaiset tulevat varmasti ymmärtämään, että hän teki järkevät kaupat ja antamaan myös ajan kanssa hänelle anteeksi, Sarakez arvelee.

Sarakez ei näe mitään syytä sille, miksi jalkapallotähdelle pitäisi edes olla vihainen. Hänestä Zlatan on tehnyt paljon kaupungin eteen.

Hän nyökkää parinsadan metrin päässä olevan jalkapallokentän suuntaan ja muistuttaa, että kenttäkin saatiin rakennettua Zlatanin tuella.

– Puhumme siis Ibrahimovićista. Hän tulee aina olemaan Malmön kuningas, Sarakez painottaa.

Kuvassa vasemmalta: Ema Dobrača, Josefine Wretman ja naisten jalkapalloyhdistyksen Femmes De Malmøn perustaja Kim Esbjörnsson. Kuva: Malin Palm / Yle

Kim Esbjörnsson ei voisi olla asiasta enempää eri mieltä.Hän maalaa suurta lakanaa myöhään illalla Malmö FF:n kannattajayhdistyksen tiloissa kaupungin keskustassa.

Naisille suunnattuja Malmö FF:n kannattajaryhmiä ovat Malmössystrar ja Esbjörnssonin perustama Femmes De Malmø. Niissä on jäseniä yhteensä yli 300.

Hänen pulssinsa ei noussut ostouutisten tultua eikä hän ollut myöskään yllättynyt.

Esbjörnssonin mielestä Zlatan ei ole koskaan osoittanut ajattelevansa erityisesti Malmöä, vaan lähinnä itseään.

Kannattajat ovat miettineet, miksi Zlatan teki tällaisen tempun eikä tuntunut edes tajuavan, miten se loukkasi. Zlatan sanoi uutisen yhteydessä, että malmölaisten pitäisi olla iloisia hänen puolestaan.

Malmö FF:n kannattajayhdistyksen varapuheenjohtajan Kaveh Hosseinpourin mielestä Zlatan petti heidät pahimmalla mahdollisella tavalla. Kuva: Malin Palm / Yle

Malmö FF:n kannattajayhdistyksen varapuheenjohtaja Kaveh Hosseinpourin mielestä kaupallisuus on sekoittanut jalkapallotähden pään.

– Voi sanoa, että hänestä on tullut ahne. PR, markkinointi, tavaramerkit ovat tulleet hänelle tärkeämmiksi eikä hän enää ymmärrä, että joukkue on yksilöä tärkeämpi jalkapallossa, Hosseinpour sanoo.

Patsasta ei voi hänen mielestään tuoda enää takaisin, koska sen vandalisointi jatkuisi. Patsas pitäisi siirtää sisätiloihin, joissa sitä voidaan valvoa.

– Hän oli meidän sankarimme, mutta sankaritkin voivat tippua, sanoo Hosseinpour.

Zlatan Ibrahimovic edusti Malmö FF:ää vuosina 1999–2001. Malmöstä ruotsalaishyökkääjän matka jatkui maailman suurseuroihin kuten Ajaxiin, Juventukseen, Barcelonaan, PSG:hen ja Manchester Unitediin. Nykyään hän edustaa toista kertaa urallaan Italian Serie A -seura AC Milania.

Lue myös:

Zlatan Ibrahimovic kiitti avauspaikastaan ja maalasi AC Milanille – ruotsalaistähti on onnistunut maalinteossa neljällä vuosikymmenellä: "Valmentaja haluaa ottaa kanssani varovaisesti"

Zlatanin patsas jälleen törkeän vandalismin kohteena

Zlatanin patsasta turmeltu jälleen Malmössä – nenä sahattu pois, maalattu hopeanväriseksi