Suora

  • Elävä arkisto esittää

Niskasen kalusto-ongelmilla ja heikolla takaa-ajopäivällä kohtalokas vaikutus loppukauteen – "Erittäin paha kolaus"

Maastohiihtäjä Iivo Niskanen jäi sunnuntain takaa-ajossa Nove Mestossa viidenneksi. Kun varma kakkossija suli, vaikeutui kauden tavoitteen saavuttaminen.

hiihto
Iivo Niskanen
Iivo Niskasella on normaalimatkojen cupissa paljon kirittävää.Lehtikuva / Jussi Nukari

Hiihdon maailmancupia johtava Aleksandr Bolshunov vankisti asemaansa niin kokonaiscupin kuin normaalimatkojen cupin ykköspaikalla Nove Meston kisaviikonloppuna. Bolshunov hiihti voittoon 15 kilometrin vapaan kisassa lauantaina ja 15 kilometrin perinteisen takaa-ajossa sunnuntaina.

Bolshunovia tiukimmin normaalimatkojen cupissa haastava Iivo Niskanen joutui pettymään sunnuntaina. Lähes varmalta näyttänyt toinen sija vaihtui viidennen sijan pettymykseen. Samalla Bolshunov repi eron suomalaiseen jo 206 pisteeseen.

Maailmancupissa on jäljellä kymmenen normaalimatkaa, joista yksi on yhdistelmäkisa ja peräti viisi perinteisen kisaa. Perinteinen on Niskaselle vahvin hiihtotapa.

Niskanen on linjannut, että hän haluaa menestyä tällä kaudella erityisesti normaalimatkojen cupissa, sillä arvokisoja ei kisakaudella käydä.

– Jos miettii normaalimatkojen maailmancupia, niin Iivon voittoa ajatellen tämä päivä oli erittäin paha kolaus. 35 pistettä meni siinä, ettei hän ollut edes kakkonen, vaan jäi viidenneksi, Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Sami Jauhojärvi sanoi.

Niskasen kisa kaatui kalusto-ongelmiin. Suksi lipsui pahasti, ja norjalaiskolmikko Johannes Hösflot Kläbö, Simen Hegstad Krüger ja Sjur Röthe,pääsi karkuun paremmin toimineiden välineiden turvin.

Iivo Niskanen, 2020

Suomalainen kertoi Yle Urheilulle kisan jälkeen miettineensä sopivia suksia aivan viime hetkeen saakka. Pettynyt Niskanen otti suksivalinnan omaan piikkiinsä.

Jauhojärvi kuitenkin uskoo, että asiaa käsitellään vielä Suomen huoltoporukan kanssa.

– Suomen huoltorekalla Nove Mestossa käydään varmasti kriittinen keskustelu tuon kisan jälkeen ja mietitään, missä se virhe lopulta on ollut. Onko epäonnistunut urheilija vai huoltoryhmä?

– Tuossa tilanteessa, kun asiaa aletaan median edessä ruotimaan, on helpoin ottaa virhe ja vastuu itselle ja sitten suljettujen ovien käydä läpi, missä se totaalinen syy löytyy.

Niskasen puhe kunnon katoamisesta palturia

Kisan jälkeen Niskanen valitteli suksea enemmän omaa kuntoaan. Suomalaistähti väitti, että heikko tulos johtui siitä, ettei hän ole kunnossa.

Kuitenkin vasta lauantaina Niskanen osoitti mahtivireensä sijoittumalla toiseksi vapaan hiihtotavan kilpailussa. Koskaan aiemmin urallaan Niskanen ei ollut napannut palkintokorokepaikkaa vapaan henkilökohtaisesta kisasta.

– Kunto ei missään nimessä ole huono, siitä kertoo jo se, että hän hiihti eilen uransa parhaan vapaan hiihdon, Jauhojärvi paaluttaa.

Kovin odotuksin takaa-ajoon lähtenyt Niskanen näytti haastattelussa siltä, ettei edes välittäisi vastailla kysymyksiin. Pettymys oli käsinkosketeltavissa. Jauhojärvi uskoo, että Niskanen voi silti päästä pettymyksestä muutamassa tunnissa yli.

Kun maailmancup jatkuu viikon kuluttua Oberstdorfissa, Niskasen on aloitettava puhtaalta pöydältä. Liikaa näyttämisen halua ei huonon kilpailun jälkeen saa Jauhojärven mukaan olla.

– Toivottavasti hän saa seuraavassa kisassa pidettyä maltin päässä, ettei lähde yltiöpäisesti yhdistelmäkisaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Uran paras vapaan kisa ei lämmittänyt enää takaa-ajossa – Niskanen kyseenalaisti kuntonsa: "Piti olla rankkari tyhjään maaliin, mutta ammuin ohi"

Iivo Niskasen taistelu kakkossijasta kolmea norjalaista vastaan päättyi pettymykseen – Perttu Hyvärinen onnistui jälleen

Suomalaismiesten superpäivä yllätti Jauhojärvenkin – tällaista menestystä on tullut vapaalla viimeksi lähes 20 vuotta sitten

Mikä hiihto! Niskanen tykitti ensimmäistä kertaa urallaan palkintokorokkeelle vapaan kisassa: "Olen tosi tyytyväinen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat