Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Luvut osoittavat Mäkäräisen flunssan olevan parempaan päin – asiantuntija korostaa rohkeutta tehdä tarvittaessa kova ratkaisu ennen MM-kisoja

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräistä kiusasi Ruhpoldingin maailmancupissa flunssa. Lajin MM-kisat käydään alle kuukauden päästä Italiassa.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräinen laskettelee hyvässä vireessä kohti MM-kisoja.Imago sport/AOP

37-vuotiaan ampumahiihtäjän Kaisa Mäkäräisen maailmancup-viikko oli nousujohteinen Ruhpoldingissa.

Keskiviikkona Mäkäräinen jäi pikakisassa kauas kärjestä. Suksi ei toiminut ja hiihto tökki. Lopputuloksissa flunssainen Mäkäräinen jäi sijalle 33, lähes kahden minuutin päähän kärjestä.

Kisan jälkeen Mäkäräisen flunssa paheni, mutta koska tuntemukset olivat alkuverryttelyissä hyvät ennen sunnuntain takaa-ajoa, suomalainen päätti startata. Ladulla Mäkäräinen oli todellisessa lennossa ja hän nousi 15:nneksi kolmesta sakkoringistä huolimatta.

Kisan jälkeen huolta aiheutti Mäkäräisen kova yskä ja painoksissa ollut ääni. Moni mietti, kisasiko Mäkäräinen liian nopeasti taudin jälkeen ja riskeerasiko hän siten MM-kisareissun.

– Urheilijalle tulee talvilajien, ja varsinkin kestävyystalvilajien kisoissa sellainen rasitus keuhkoille, että kyllä se yskittää aina, vaikka ei olisi ollut kipeäkään. Kaisalla lähtee hyvin usein ääni kokonaan flunssan jälkeen, Yle Urheilun ampumahiihtoasiantuntija Sanna-Leena Perunka muistuttaa.

Sunnuntaina Mäkäräisestä ei pystynyt kisan aikana päättelemään´mitenkään, että hän kärsisi vielä flunssan vaikutuksista. Sen osoittavat myös hiihtoajat.

Keskiviikon pikakisassa Mäkäräinen oli ladulla vasta 15:nneksi nopein ja hän jäi 7,5 kilometrin matkalla 50,9 sekuntia kärjestä.

Sunnuntaina kisattiin pidempi, 10 kilometrin matka. Mäkäräinen liiti suksillaan kolmanneksi nopeiten ja jäi nopeimmalle, Ranskan Justine Braisazille vain 20 sekuntia.

– Hiihdossa tuli iso muutos. Pikakisassa hän hävisi 50 sekuntia Tiril Eckhoffille, mikä ei ole ollenkaan normaalia Kaisa Mäkäräisen hiihtoa. Takaa-ajo oli lähellä hänen normaalia hiihtovauhtiaan. Nyt näytti, että Kaisan hiihdossa oli jo voimaa, Perunka sanoo.

tiril eckhoff

Mäkäräinen kertoi kisan jälkeen, että hänen jalkansa tärisivät pahasti pystypaikoilla. Tämä vaikutti eittämättä myös ammuntaan, ja kolme hutia kahdelta viimeiseltä paikalta vesittivät suomalaisen supernousun aivan kärjen tuntumaan.

Suuria johtopäätöksiä tärinästä on turha vetää.

– Tärinä ei välttämättä johtunut flunssasta. Kaisalla on välillä tullut tärinää muutenkin, Perunka huomauttaa.

MM-kisoja ei saa riskeerata

Vaikka Mäkäräisen sunnuntainen vire näytti lupaavalta, täytyy tuntosarvet pitää ylhäällä tällä viikolla.

Naisten maailmancup-kisat jatkuvat perjantaina Slovenian Pokljukassa. Kyseessä on viimeinen maailmancupin koitos ennen Italian Anterselvassa pidettäviä MM-kisoja, jotka alkavat helmikuun 13. päivänä.

– Jos Kaisa ei lähde paranemaan Pokljukassa, täytyy katsoa, pitäisikö sitten mieluummin matkustaa kotiin ja sairastella tauti hyvin pois, ettei jää mitään jälkitauteja, Perunka sanoo.

Nyt on noususuhdanne. Ammunnassa on punainen lanka ja kokonaissuoritus on parempi.

Sanna-Leena Perunka

Kisaladulla Mäkäräisen tilanne ennen MM-kisoja näyttää melko hyvältä. Mollivoittoisesti alkanut kausi on kääntynyt pikkuhiljaa kohti parempaa.

Tammikuun alussa Mäkäräinen juhli kauden ensimmäistä voittoaan Oberhofissa, ja ampumapaikalla osumia on tullut alkukautta paremmin.

– Nyt on noususuhdanne. Ammunnassa on punainen lanka ja kokonaissuoritus on parempi. Toki suoritukset heilahtelevat, kuten hänen profiiliinsa ehkä kuuluukin, mutta ei ole tullut monia kilpailuja putkeen niin, ettei olisi ammunta sujunut.

Mäkäräinen on tähän asti urallaan napannut kuusi MM-mitalia. Nyt meneillään saattaa olla hänen viimeinen kautensa urheilijana.

Tuleviin MM-kisoihin Mäkäräinen kävi valmistautumassa jo joululomallaan, sillä hän matkusti vapaiden ajaksi Anterselvaan.

– Hän halusi tehdä siellä hyviä harjoituksia ja sitä kautta tutustua ja tehdä itselleen varmemmaksi tulon MM-kisapaikkakunnalle, Perunka kertoo.

Lue myös:

Mäkäräinen nousi mielettömästi takaa-ajossa, vaikka flunssa paheni pikakisan jälkeen – vastaili haastattelussa ääni painoksissa: "Sprintti tuli liian aikaisin"

Jättiyllättäjä nousi takaa-ajossa neljänneksi – uran paras saavutus sai Skottheimin kyynelehtimään SVT:n haastattelussa: "Pitää soittaa äidille ja isälle"

Kaisa Mäkäräinen nousi 15. sijalle – Suvi Minkkiselle uransa paras sijoitus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat