Anita Korva moittii suomalaisten nuorten harjoittelukulttuuria, kun naapurimaat tuottavat huippuja: "Suomessa kaikki tehdään koneilla, pelataan ja istutaan"

Maajoukkuehiihtäjä Anita Korvalla on varusmiespalvelusta jäljellä noin 70 päivää. Korva yllättyi, kuinka armeija vaikutti hiihtokauteen.

Anita Korva
Anita Korva
Anita Korvan mukaan norjalaisten salaisuus liittyy osittain harjoittelun ulkopuolisiin asioihin.Hannu Luostarinen / AOP

Anita Korva on 20-vuotias suuri tulevaisuuden hiihtolupaus. Korva on kuitenkin Suomessa varsin kapean kurkiauran kärkipäässä, kun esimerkiksi Norjassa ja Venäjällä nuoria hiihtäjiä nousee huipulle kovaa tahtia.

Tilastojen valossa suomalaisessa maastohiihdossa hukattiinkin 2010-luvulla kokonainen sukupolvi. Esimerkiksi Krista Pärmäkosken vanavedessä muita 90-luvulla syntyneitä naishiihtäjiä ei ole noussut kolkuttelemaan kärkisijoja.

Korvan mukaan yksi syy, miksi nuoria huippuhiihtäjiä tulee naapurimaista enemmän, piilee harjoittelun ulkopuolella.

– Norjassa ulkoilukulttuuri on kokonaan erilainen. Suomessa kaikki tehdään koneilla, pelataan ja istutaan. Jos käy kerran päivässä lenkillä, ei se kanna samanlaista tulosta. Urheiluun ei suhtauduta niin intohimoisesti, Korva arvioi puhelimitse Yle Urheilulle

Suomen hiihtomaajoukkueen johtaja Matti Haavisto kertoi Yle Urheilulle, että ongelma liittyy vähäisiin harrastajamääriin. Korva komppaa Haavistoa. Hän kaipaa lisää kilpailua ja harjoitteluseuraa.

– On tämä lajikehitys aika huolestuttavaa tavallaan. Olisi mukavampaa, jos hiihtäjiä ja sitä kautta kilpailua olisi enemmän. Jäät yksin harjoittelemaan, jos et ole maajoukkueessa.

Armeija yksi syistä huonoon kauteen

Korva oli viime vuonna mainiossa iskussa ja nappasi Lahdessa nuorten MM-kisoissa kolme pronssimitalia. Nyt taustalla on rikkonainen kesä, eikä Korvan hiihto ladulla ole sujunut viime kauden tapaan. Korvan sijoitukset maailmancupissa ovat painuneet 50:n huonommalle puolelle. Viime kaudella Korva oli parhaimmillaan maailmancupissa 22:s henkilökohtaisella matkalla.

Huhtikuussa Korva astui Kainuun prikaatin ovista sisään ja kesällä alkoivat ongelmat. Suomalaista riivasi muun muassa angiina.

– Ei ole elimistö ollut normitilassa. Olen yrittänyt vähäisillä kisoilla ja perusharjoittelulla saada hiihtoa kulkemaan, mutta ei ole lähtenyt. Jos olisi hyvää harjoittelua alla, niin sitten soisivat hälytyskellot enemmän.

Korva laittaa tämän kauden hiihdot kuitenkin vain osittain armeijan piikkiin. Hiihtäjä kertoo, että kuormitus ei ole ollut ongelma vaan stressitila.

– Talvella tuli yllätyksenä tämä yleisstressi. Käyn kotona vain pari kertaa kuukaudessa pistäytymässä. Tämä on erilaista elämää kuin normaalisti. Olen ollut nyt myös enemmän urheilukomennuksilla, eikä meno ole hirveästi helpottunut.

Ase selkään kisoissa?

Korvalla on jäljellä reilut 70 aamua armeijassa, jonka jälkeen hänen tavoite on päästä liikunta-aliupseeriksi. Korva ei siis kadu armeijaan lähtöä, vaikka hiihtoura on kärsinyt siitä toistaiseksi.

– En lähtenyt tänne huvikseni kuluttamaan aikaa. Ei kaduta. Tuskin yksi kausi pilaa uraa. Uskon, että ehdin harjoitella vielä hyvin, Korva alleviivaa.

Korvan mahdollisesta siirtymistä ampumahiihtoon on myös spekuloitu. Korva on pohtinut asiaa, mutta vielä kilpailuja ase selässä ei ole.

– On se joskus mielessä käynyt, mutta ei ole vielä noussut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Vaikeampaa se tosin on vanhempana aloittaa. Olisihan sitä mielenkiintoista kokeilla. On täällä vissiin joku rynkkyampumahiihto tulossa, siinä varmaan se ensimmäinen kokeilu tulee. Katsotaan, syttyykö innostus enemmän, Korva tuumii.

Lue myös:

Unohtakaa hetkeksi Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski – Yle Urheilu avaa Suomen hiihdosta hurjia lukuja, jotka herättävät ison joukon kysymyksiä

Pitäisikö hiihtolupaus Anita Korvan vaihtaa ampumahiihtoon? “Ei muuta kuin tulee vain kysymään”

Niskasen kalusto-ongelmilla ja heikolla takaa-ajopäivällä kohtalokas vaikutus loppukauteen – "Erittäin paha kolaus"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat