1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Ministeri Hanna Kosonen otti kantaa: hyllytetyn muodostelmaluisteluvalmentajan ei pitäisi jatkaa missään seurassa

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen mukaan nuorten luistelijoiden hyvinvointi ei ollut prioriteetti kilpailukieltoon asetetun valmentajan toiminnassa.

Kuvan luistelijat eivät liity tapaukseen. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) vaatii nollatoleranssia urheilussa tapahtuvaan epäasialliseen käytökseen ja kiusaamiseen.

Ministeri kertoo Yle Urheilulle olevansa järkyttynyt perjantaina paljastuneesta tapauksesta, jossa 13 entistä muodostelmaluistelijaa kertoivat suomalaisen muodostelmaluisteluvalmentajan syyllistyneen henkiseen väkivaltaan valmennustehtävissä.

Valmentajan työnantaja, pääkaupunkiseudulla toimiva taitoluisteluseura, hyllytti epäasiallisesti toimineen valmentajan tehtävästään toistaiseksi. Ministeri Hanna Kososella on selkeä viesti seuralle.

– Näiden asioiden tiedossa ollessa kehottaisin seuraa tekemään johtopäätökset tällaisen valmentajan suhteen. Vuosia jatkunut toimintamalli on varmasti ollut tämän valmentajan toimintamalli, eikä millään tavalla hyväksyttävää, Kosonen sanoo.

Eli mielestänne tämä valmentaja ei saisi jatkaa seurassa?

– Ei kyllä missään seurassa. Tietysti olen kirjoitusten ja mediatietojen varassa tämän osalta, mutta kyllä se vakavalta kuulostaa. Tälle toiminnalle pitäisi olla aivan nollatoleranssi. Lasten ja nuorten hyvinvointi pitäisi tulla ensimmäisenä. Tässä ei ole millään tavalla sellaisesta kysymys, Kosonen toteaa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta määräsi valmentajan 12 kuukauden kilpailukieltoon. Viikonloppuna Taitoluisteluliittoon yhteydessä ollut ministeri Kosonen on tyytyväinen valmentajan saamaan rangaistukseen.

– Ilmeisesti se oli kovin rangaistus, mitä heillä keinovalikoimassa oli. Se olikin oikein, että tämä otettiin käyttöön.

Lue myös:

Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt muodostelmaluisteluvalmentaja hyllytettiin työstään toistaiseksi – liitto vaatii seuralta selvitystä viikon kuluessa

Näin seura kommentoi kilpailukieltoon asetetun valmentajansa tilannetta – urheilijoita nöyryyttänyt valmentaja on työskennellyt tänä viikonloppuna luistelijoiden kanssa

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

"Se on niin kova hinta, ettei mikään urheilumenestys ole sen arvoista" – tutkija kritisoi suomalaista urheiluväkeä lepsusta suhtautumisesta seksuaaliseen häirintään ja epäasialliseen vallankäyttöön