1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Urheilupolitiikka

Kitkeekö uusi linjaus häirintää urheilussa? Ministeri painottaa, ettei valtio tue epäeettistä toimintaa: "Se ei vain käy"

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen mukaan ministeriön yleisavustus tulee ohjata yksinomaan järjestöille, jotka kestävät eettisen tarkastelun.

Kuva: AOP

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiukentaa yleisavustusten kriteerejä. Vuoden 2021 alusta lähtien nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntajärjestöiltä vaaditaan voimassaolevaa yhdenvertaisuussuunnitelmaa kriteerinä avustuksen saamiselle.

Avustukset voivat osaltaan kannustaa eettisempään toimintaan urheiluseuroissa. Asia nousi pinnalle viime viikolla, kun Suomen Taitoluisteluliitto asetti pääkaupunkiseudulla toimivan muodostelmaluisteluvalmentajan vuoden kilpailukieltoon epäasiallisen käytöksen takia.

Valmentajan entiset valmennettavat kertoivat Yle Urheilun laajassa jutussa valmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta.

– Nyt on viimeistään tullut korkea aika laittaa myös rahoitus kuntoon. Julkisen, veronmaksajien rahan ei tule mennä sellaiseen toimintaan, jossa on epäeettisiä piirteitä. Se ei vain käy, urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) sanoo Yle Urheilulle.

Kososen mukaan Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) rooli on iso epäasiallisen käytöksen kitkemisessä. Hän ei vielä halua arvioida, pitäisikö SUEKin valtuuksia kasvattaa.

Tällä hetkellä keskuksella ei ole valtuuksia määrätä valmentajia toimintakieltoon, vaan vastuu kurinpitomenettelystä on lajiliitoilla ja seuroilla. Suunnitelmissa on tarkempi selvitys SUEKin valtuuksista.

– Olen ajatellut kutsua pyöreän poydän keskusteluun kaikki tähän liittyvät toimijat. Meidän on syytä pohtia, miten jatkamme tästä eteenpäin, Kosonen toteaa.

Puolueeton kurinpitoelin?

Kososen mukaan suomalaisen urheilun eettisessä valvonnassa on vielä paljon tekemistä, vaikka häirintää on yritetty kitkeä jo pitkään. Kosonen kokee, että suomalaisessa urheilussa on ollut vallallaan vaikenemisen kulttuuri.

– Sitä täytyy tarkastella kokonaisuutena, että millä tavalla saamme kulttuurin avoimemmaksi. Selvästi tämä on ollut vähän sellaista hyväksyttyä toimintaa, koska näihin toimintamalleihin ei ole aikaisemmin puututtu niin vahvasti. Nyt on kyllä viimeinen aika siihen, että näihin todella puututaan, Kosonen sanoo.

– Lähtökohta on se, että tiedostetaan, ettei tällainen ole oikein. Jokaiseen seuraan täytyy saada vielä vahvemmin ymmärrys, että lasten ja nuorten hyvinvointi pitää olla lähtökohta kaikelle tekemiselle.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kuvattuna työhuoneessaan marraskuussa 2019. Kuva: Yle/Vilhelmina Öhman

SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson kertoi sunnuntaina Yle Urheilulle, että osa lajiliitoista toivoo Suomeen liitoista irrallaan olevaa puolueetonta kurinpitoelintä. SUEK toivoo myös itse asian selvittämistä. Ministeri Kosonen kommentoi asiaa varovaisesti.

– Sitä on hyvä pohtia. Tällainen kurinpitoelin on ollut keskusteluissa. Mielestäni asiaa on tässä kohtaa syytä miettiä kokonaisuutena.

Viesti täytyy saada vahvemmin perille

Kosonen mainitsee yhdeksi toimeksi Väestöliiton ja Opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyönä aloittaman Et ole yksin -hankkeen (siirryt toiseen palveluun). Sivustolle on koottu ratkaisuja syrjinnän ja kiusaamisen ehkäisemiseen nuorten urheiluharrastuksissa.

Sivustolla urheilijat, valmentajat ja seuratoimijat voivat ilmiantaa epäasiallista käytöstä. Palvelun kautta myös häirintää kokeneet muodostelmaluistelijat saivat yhteyden Olympiakomiteaan ja SUEKiin.

– Selvästikään tämä sivusto ei yksin riitä, vaan pitää saada viesti vielä vahvemmin perille eri osapuolille. Olemme ilman muuta keskustelemassa vielä Suomen urheilun eettisen keskuksen, Olympiakomitean ja lajiliittojen kanssa, että miten voimme tehdä asiat toisella tavalla kuin tähän mennessä.

Muodostelmaluistelun tapaus ja epäeettinen käyttäytyminen urheiluseuroissa ovat lähiaikoina esillä myös valtion liikuntaneuvostossa. Neuvoston puheenjohtaja, vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki kertoi maanantaina Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) pyytävänsä asioiden käsittelyä seuraavassa neuvoston kokouksessa.

Lue myös:

Ministeri Hanna Kosonen otti kantaa: hyllytetyn muodostelmaluisteluvalmentajan ei pitäisi jatkaa missään seurassa

Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt muodostelmaluisteluvalmentaja hyllytettiin työstään toistaiseksi – liitto vaatii seuralta selvitystä viikon kuluessa

Olympiakomitean toimitusjohtaja odottaa vuoden kilpailukieltoon tuomitun valmentajan seuralta toimenpiteitä: "Toivon, että seura ottaa rangaistuksen vakavasti"

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta