Suora

  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, torstai
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Barkov NHL:n aliarvostetuin? – Älkää viitsikö!

Miten yksi maailman parhaista voi olla aliarvostettu, kysyy Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Florida Panthersin Aleksander Barkov allapäin.
Aleksander Barkov on kirjannut tällä kaudella 48 ottelusta 53 (16+37) pistettä.Eliot J. Schechter / Getty Images

VANCOUVER. Älkää jaksako!

NHL-pelaajat pääsivät taas ääneen. Maanantaina julkaistiin The Athleticin vuosittaisen pelaajakyselyn tulokset. (siirryt toiseen palveluun) Kyselyyn osallistui jokaisesta joukkueesta pelaajia niin, että ääneen pääsi lopulta 392 tarunhohtoisesta leipänsä ammentavaa jääkiekkoilijaa. Mitään uutta ja sykähdyttävää ei kuitenkaan tällä(kään) kertaa tarjolla ollut.

Päinvastoin.

On myönnettävä, että ensisijaisesti viihteellinen artikkeli sai aliarvostetuimman pelaajan kohdalla verenpaineeni jopa hieman koholle. Ihan oikeasti: miten homeessa pitää olla, että vielä vuonna 2020 äänestää Floridan Aleksander Barkovia NHL:n aliarvostetuimmaksi pelaajaksi?

Useampi kuin joka viides äänestäneistä oli sitä mieltä, että Panthersin suomalaissentteri on liigan aliarvostetuin pelaaja.

Aleksander Barkov kuvassa
Aleksander Barkov johtaa suomalaisten tämän kauden pistepörssiä. NHL:n pistepörssissä hän 14. sijalla.Getty Images

En suostu uskomaan, että yksikään ammatikseen NHL:ssä työskentelevä ei osaisi arvostaa Aleksander Barkovin kokonaisvaltaista loistokkuutta: sulavaa liikettä, terävää peliälyä, taitavia käsiä, loistavaa mailankäyttöä puolustuspelissä sekä kykyä viimeistellä ja ratkoa otteluita.

En enää edes muista, kuinka monetta vuotta putkeen Barkov voittaa tämän saman kategorian. Se jo itsessään kertoo äänestäjien arvostuksesta suomalaista kohtaan. Ja valmentajat, jos ketkä, ymmärtävät tamperelaispelaajan nerokkuuden. Barkov on kiistatta se pelaaja, joihin vastustajajoukkueen huomio kiinnittyy otteluiden alla palavereissa ja pelien aikana kaukalossa.

– Minulle hän on kolmen parhaan pelaajan joukossa koko liigassa. En usko, että moni sanoisi samaa, oli eräs pelaaja Atlantin divisioonasta kommentoinut.

Tämä kyseinen pelaaja antoi äänensä Barkoville, koska olettaa, etteivät muut arvosta tätä, kuten hän. Voin kuitenkin vakuuttaa, että olen vuosien saatossa keskustellut lukemattomien eri pelaajien ja valmentajien kanssa Barkovista. Joka puolella soi täysin samanlainen ylitse vuotava ylistyslaulu: moni on hämmästellyt epäuskoisena, onko suomalaisena yhtäkään heikkoutta.

Miten pelaaja, joka on tehnyt kolmen edellisvuoden aikana NHL:ssä kymmenenneksi eniten tehopisteitä (78+149=227) voi olla aliarvostettu? Barkovin takana pörssissä tulevat sellaiset nimet kuin Aleksandr Ovetshkin, Jevgeni Malkin, Sidney Crosby, John Tavares ja Mitch Marner – muutamia mainitakseni.

Kaikista NHL:n hyökkääjistä Barkov on pelannut kolmen vuoden aikana toiseksi eniten Los Angelesin Anze Kopitarin jälkeen. Äänestäjät eivät ole Floridaa vastaan joutuneet vääntämään ketään hyökkääjää vastaan yhtä usein kuin Barkovia – eiköhän tämän erinomaisuus ole jokaisella tiedossa.

Täysin kiistaton tosiasia on, että Aleksander Barkov on yksi jääkiekkomaailman parhaista yksilöistä. Vaikka muutamat yksilöt tekevät Panthers-kipparia enemmän tehoja, harva näistäkään tulee koskaan yltämään kokonaisvaltaisesti tasolle, jolla 24-vuotias Tappara-kasvatti operoi jo nyt.

Jos Barkovia ei arvosteta, ei NHL:ssä sitten montaa pelaajaa arvosteta.

Aleksander Barkov
Aleksander Barkov ei koskaan tee itsestään numeroa. Eliot J. Schechter / Getty Images

On aika lopettaa turhanpäiväinen höpinä siitä, miten Barkov ei saa ansaitsemaansa huomioita ja kärsii Floridan maantieteellisestä sijainnista. Sama tilanne on käytännössä 28 muun NHL-seuran pelaajilla. Jos et pelaa Torontossa, Montrealissa tai New Yorkissa, olet enemmän tai vähemmän aina varjossa – ainakin median näkökulmasta.

Eikä se silti tarkoita, ettei lajiväki yhteisön sisällä arvostaisi.

Uskon, että moni pelaaja on äänestänyt Barkovia suoraan sanoen vanhasta tottumuksesta. Jos itse olisin äänestänyt, suomalaisista olisin nostanut ensimmäisenä esiin Dallasin Esa Lindellin. Lindelliä voi hyvällä syyllä pitää yhtenä NHL:n parhaista puolustavista puolustajista.

Laajemmassa katsannossa olisin voinut nostaa esiin vaikkapa Barkovia kaksi vuotta nuoremman Tampa Bayn Anthony Cirellin.

Mielipiteitä on toki tällaisessa kyselyssä usein yhtä monta kuin on vastaajaakin, mutta jos nyt ensi talvena listan kärkeen kuitenkin saataisiin joku muu kuin yksi maailman parhaista jääkiekkoilijoista.

Lue myös:

Nyt oli pehmeät kädet – tehoiltaa viettänyt Barkov teki kauniin maalin

Patrik Laineen maaliton kausi päättyi – Chicagon Patrick Kane saavutti komean rajapyykin

Kommentti: Patrik Laineen Winnipeg syöksykierteessä

Suomelan San Joselta häpeällinen esitys Vancouverissa – kausi alkaa olla paketissa: "Olihan se kamalaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat