Suora

  • Urheilustudio 23.2.
  • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
  • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
  • Urheilustudio 23.2.
  • Urheilustudio 23.2.
  • Ampumahiihdon MM: Naisten yhteislähtö, Anterselva
  • Naisten yhteislähtö, Anterselva

Hiihtoliiton pomo myöntää, että Suomi on tippunut pois kärkimaiden kelkasta: "Nopeus- ja voimaominaisuudet ovat meille haaste"

Suomen kapea kärki maastohiihdossa huolettaa Hiihtoliiton toiminnanjohtajaa Ismo Hämäläistä. Hän uskoo, että ryhtiliike lähtee nuorten valmennukseen satsaamalla.

hiihto
Miesten sprintin maaliintulo Falunissa.
Ismo Hämäläisen mukaan Suomi on etenkin vapaan hiihtotavan spintissä muita jäljessä. EPA

Suomi on jäänyt hiihdon kehityksessä jälkeen. Sen sanoo ääneen nyt myös Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen. Vain Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat pitäneet Suomen hiihtomenestystä yllä viime vuodet, eikä laajaa nuorten lahjakkuuksien nousua maailmancupin kärjen tuntumaan ole näköpiirissä.

Hämäläisen mukaan suomalaiset ovat keskittyneet harjoittelussa liikaa hapenottokyvyn kehittämiseen, ja esimerkiksi voimaharjoittelu on jäänyt taka-alalle.

– Nopeus- ja voimaominaisuudet ovat meille haaste. Hapenotossa olemme vahvoja, mutta nyt laji on alkanut muuttua.

Suomalaisessa maastohiihdossa hukattiinkin 2010-luvulla kokonainen sukupolvi tilastojen valossa. Maastohiihdon lajipäällikkö Eero Hietanen kertoi, että kestävyyden vanhaa kaavamaista ajatusta on rikottava.

Hiihdon maailmancup on muuttunut viime vuosina enemmän massalähtöpainotteiseksi ja latuprofiilit ovat erilaisia. Hämäläisen mukaan esimerkiksi suomalaisille mieleisiä pitkiä, hapenottoa vaativia mäkiä, ei enää ole niin paljon.

Ongelma näkyy etenkin naisten vapaan hiihtotyylin sprinttihiihdossa, jossa Suomi on kaikista matkoista eniten perässä kärkeä. Perinteisen hiihtotavan matkoilla suomalaiset ovat pärjänneet paremmin.

Hämäläisen mukaan luisteluharjoittelua on pyritty kehittämään, mutta se ei ole vielä tuottanut tarvittavaa tulosta.

– Me ajattelemme edelleen kestävyyden kautta. Nopeus- ja voimaominaisuudet ovat jääneet taka-alalle. Se on tapahtunut juniorivaiheessa. Luisteluhiihtoa olemme pyrkineet kehittämään projektien kautta, mutta se ei ole vielä juurtunut meihin.

Kaikilla kolmella osa-alueella on tekemistä

Hämäläisen mukaan hiihdon kehitys huolestuttaa monelta eri suunnalta. Menestystä ei ole ollut toivotulla tavalla, seuratoiminta ei ole kaikilta osin elinvoimaista ja lumilajien vetovoima laahaa.

– Nuorisovalmennus on suurennuslasin alla. Meidän pitää kehittää seuratoimintaa, että saamme lisää kansallisen tason urheilijoita ja sitä kautta lisää Iivoja ja Kristoja, Hämäläinen sanoo.

Tällä kaudella nuoret lupaukset, kuten Eveliina Piippo ja Anita Korva ovat takkuilleet ladulla. Piipolla oli vaikea harjoituskausi ja hän päätti lähteä Denverin yliopistoon Toni Roposen oppeihin. Korva on armeijassa ja tuskaillut kisoissa. Hän on valitellut varusmiespalveluksen aikana alkanutta stressitilaa.

– Tarvitsemme nuorten systemaattisen rynnistyksen. Terävimmät tähdet puuttuvat. Olemme yksilöiden varassa, Hämäläinen summaa.

Piirainen pitää hapenottokykyä tärkeimpänä

Nuorten maajoukkuevalmentajan Jussi Piiraisen mukaan Hämäläisen peräänkuuluttamaan nopeus- ja voimaharjoitteluun on keskitytty muutaman vuoden ajan.

– Nopeus- ja voimaharjoittelu korostuu ja siihen keskitytään enemmän kuin aiemmin. Pidän edelleen kestävyyttä ja hapenottokykyä tärkeimpänä. Hyvät nopeus- ja voimaominaisuudet tukevat kestävyysominaisuuksia. Siten päästään koviin vauhteihin ladulla. Nopeus ei yksistään riitä.

Piiraisen mukaan nopeus kehittyy parhaiten nuorella iällä, jonka jälkeen voima- ja kestävyysharjoittelua lisätään.

Piirainen toivoo, että Suomesta lajin huipulle nousi tähtiä, kuten esimerkiksi 20-vuotias Frida Karlsson Ruotsista. Kaikesta huolimatta Piirainen ei ole erityisen huolestunut.

– Ruotsissa kilpailuominaisuuksia harjoitellaan rohkeammin jo nuorena. Tavoite on, että jalostaisimme enemmän ja enemmän hyviä yksilöitä. Minulla on siihen vahva usko, että nousemme tästä paremmaksi.

21.1.2020 klo 18:36: Lisätty juttuun tarkennuksia.

Lue myös:

Anita Korva moittii suomalaisten nuorten harjoittelukulttuuria, kun naapurimaat tuottavat huippuja: "Suomessa kaikki tehdään koneilla, pelataan ja istutaan"

Unohtakaa hetkeksi Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski – Yle Urheilu avaa Suomen hiihdosta hurjia lukuja, jotka herättävät ison joukon kysymyksiä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat