Fifa ja Qatar lupaavat kohentaa MM-työläisten oloja – asian valvonta herättää epäilyksiä: "Fifalla on näitä yleviä periaatteita"

Vuoden 2022 jalkapallon miesten MM-lopputurnauksen isäntää Qataria on kritisoitu siirtotyöläisten kohtelusta MM-kisojen rakennustyömailla.

jalkapallo
Al Thumama stadium
Rakenteilla oleva Al Thumama -stadion on yksi miesten MM-turnauksen areenoista.AOP

Qatar ja Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa julkistivat tiistaina ensimmäisen yhteisen strategiasuunnitelman vuoden 2022 miesten MM-lopputurnauksen järjestelyistä. Qatar on saanut kovasti kritiikkiä siirtotyöläisten kohtelusta ja oloista MM-rakennustyömailla. Myös homoseksuaalisuutta kriminalisoivat lait maassa ovat olleet kovan arvostelun kohteena.

Fifan 112-sivuinen strategianivaska puuttuu myös kisojen esteettömyyteen, talousnäkymiin, ympäristöasioihin ja eettisesti kestävään yritystoimintaan.

– Kaikkiaan 22 tavoitetta on käyty yksityiskohtaisesti läpi, ja yli 70 konkreettista aloitetta on tehty strategian toteuttamiseksi, Fifa ja qatarilaiset turnausjärjestäjät muotoilevat.

Työntekijöille luvataan "kohtuulliset työ- ja asumisolosuhteet ja reilua rekrytointia". Lähi-idän analyytikko James Dorseyn mukaan tuore strategia tuo Qatarille "painetta".

– Fifalla on näitä yleviä periaatteita..., Dorsey mietti viitaten epävarmuuteen siitä, kuinka strategian tavoitteiden toteuttamista valvottaisiin.

Lue myös:

Maailman upeimmat stadionit nousevat Qatarin aavikolle kymmenien tuhansien siirtotyöntekijöiden voimin: "Joskus itken, mutta minkä minä voin"

Huuhkajien kannattajaryhmä paheksuu Jari Litmasen mediakohun aiheuttaneita Qatar-lausuntoja – "Jari olisi voinut harkita sanomisiaan"

Qatarin arvokisat ovat urheilijoille haastava aihe, ja kulttuuri vaatii sopeutumista – "Pitää käyttää omaa järkeään, eikä mennä napapaita päällä ulos"

Sunday Times: Qatar teki Fifalle noin 782 miljoonan euron salaisen tarjouksen jalkapallon MM-kisahaun viime hetkillä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat