Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Taitoluistelun EM-kisoista odotetaan historiallisia hyppyjuhlia – ensikertalaisille povataan jopa kolmoisvoittoa

Naisten viime vuoden EM-mitalikolmikko ei ole Grazissa mukana puolustamassa mitalejaan.

taitoluistelu
Emmi Peltonen
Emmi Peltonen tavoittelee parannusta viimevuotiseen kahdeksanteen sijaansa taitoluistelun EM-kilpailuissa.AOP

Taitoluistelun Euroopan mestaruudet ratkotaan keskiviikosta alkaen Grazissa Itävallassa, jossa Suomella on kuusi edustajaa. Naisissa Suomea edustavat Emmi Peltonen, Jenni Saarinen ja Linnea Ceder, miehissä Roman Galay ja jäätanssissa pari Yuka-OriharaJuho Pirinen.

Naisten sarjassa tilanne on poikkeuksellinen: yksikään aiempien vuosien EM-mitalisteista ei ole tällä kertaa mukana, joten naisissa saadaan varmuudella uusi mitalikolmikko.

Hallitseva Euroopan mestari, Venäjän Sofia Samodurova, jäi maansa mestaruuskisoissa vasta yhdeksänneksi, eikä saanut edustuspaikkaa. EM-hopeamitalisti ja olympiavoittaja Alina Zagitova on parhaillaan tauolla motivaatio-ongelmien takia.

Viime vuonna sensaatiomaisesti EM-pronssille yltänyt suomalaistähti Viveca Lindfors on kärsinyt selkävaivasta, eikä ole puolustamassa arvokisamitaliaan.

Lindforsin menestyksen täydensi vuosi sitten Minskissä Emmi Peltonen kahdeksannella sijallaan. Lindforsin ja Peltosen yhteenlaskettujen sijoitusten ansiosta Suomi sai täksi vuodeksi naisten sarjaan kolme edustajaa.

Viveca Lindfors
Viveca Lindfors ei ole pystynyt kilpailemaan tällä kaudella selkävaivan takia.EPA

Suomen mestaruuden joulukuussa voittanut Peltonen, 20, on kokenut arvokisakävijä. Kesän ja alkusyksyn vammat selättänyt Peltonen on SM-kisojen perusteella päässyt hyvään kuntoon ja lähtee hakemaan parannusta viime vuoden kahdeksanteen sijaansa.

Peltosen lisäksi Suomea edustavat Jenni Saarinen ja Linnea Ceder, jotka ovat molemmat aikuisten arvokisojen ensikertalaisia.

Saarinen, 20, luisteli lokakuun Finlandia Trophyssa kauden kotimaisen kärkituloksen 181,20, jolla hän kiilasi Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Huippupisteillä olisi vuoden takaisissa EM-kisoissa irronnut viides sija.

17-vuotias Ceder on parantanut tällä kaudella ennätystään roimasti. Espoon Jäätaiturien luistelija saavutti joulukuussa uransa ensimmäisen aikuisten SM-mitalin ja pääsee nyt kokemaan myös arvokisat.

Linnea Ceder
Linnea Cederillä on edessään uransa ensimmäiset aikuisten arvokisat.AOP

Naisten EM-historian ensimmäiset neloishypyt?

Alkukauden tulosten perusteella ennakkosuosikit tulevat tänäkin vuonna Venäjältä. Syksyn GP-sarjaa hallinneet Alena Kostornaja, Anna Shtsherbakova ja Aleksandra Trusova ovat vieneet maailmanrankingin kolme kärkisijaa.

Huimia pistesaldoja, kukin yli 240 pistettä, tällä kaudella kerännyt kolmikko harjoittelee yhdessä Moskovassa menestysvalmentaja Eteri Tutberidzen ryhmässä.

15-vuotiaat Shtsherbakova ja Trusova ovat EM-kilpailujen nuorimmat osallistujat, ja ainoat, jotka ovat onnistuneet neloishypyissä kilpailuissa. Onkin hyvin mahdollista, että Grazissa nähdään EM-kisojen historian ensimmäiset neloishypyt naisten sarjassa.

Taitoluistelu Venäjä
Venäjän mestari Anna Shtsherbakova (edessä) ja toiseksi sijoittunut Alena Kostornaja vilkuttavat yleisölle.Sergei Bobylev / TASS / AOP

Venäläiskolmikon väliin pyrkii useita haastajia, etunenässä Puolan Jekaterina Kurakova, joka on nostanut tällä kaudella ennätyksekseen 201,47. Venäläissyntyinen Kurakova, 17, sai lokakuussa Puolan kansalaisuuden ja siten myös maan edustusoikeuden.

Yksi yllättäjä saattaa olla Azerbaidzanin Jekaterina Rjabova, joka on niin ikään syntynyt Venäjällä. Viime vuoden EM-jäillä 12:nneksi sijoittunut luistelija voi tänä vuonna hätyytellä jopa mitalisijoja.

2000-luvun venäläistähden Jevgeni Plushenkon valmentama 16-vuotias on luistellut tällä kaudella ennätyksensä 187,77.

Fernandezin jälkeinen aika

Myös miesten sarjassa ainakin Euroopan mestari vaihtuu. Espanjalaistähti Javier Fernandez lopetti viime vuonna menestyksekkään uransa voitettuaan Euroopan mestaruuden seitsemättä kertaa peräkkäin.

Viime vuoden hopea- ja pronssimitalistit, Venäjän Aleksander Samarin ja Italian Matteo Rizzo, tavoittelevat myös tänä vuonna nousua palkintokorokkeelle.

Varteenotettavia mestariehdokkaita ovat myös tuore Venäjän mestari Dmitri Aliev ja Grand Prix -finaalissa kolmannella sijallaan säväyttänyt Ranskan Kevin Aymoz.

Italian mestaruuskisoissa Rizzon kukistanut 17-vuotias Daniel Grassl on niin ikään yksi ennakkosuosikeista.

Viime vuonna 32:nneksi sijoittunut Suomen Roman Galay on noussut tällä kaudella uudelle tasolle. Viime vuonna 21-vuotias ei päässyt vapaaohjelmakilpailuun, eli 24 parhaan joukkoon.

Roman Galay luisteli Minskissä lyhytohjelmassa pisteet 55,40.
Roman Galay viime vuoden EM-kisojen lyhytohjelmassa.

Tänä vuonna Galayn sijoittuminen selvästi 20:n paremmalle puolelle on alkukauden suoritusten perusteella todennäköistä.

Jäätanssissa Suomen edustajiksi valikoitui pari Yuka Orihara–Juho Pirinen, joka luistelee ensimmäistä kauttaan yhdessä.

Taitoluistelun EM-kilpailut alkavat keskiviikkona miesten lyhytohjelmakilpailulla. Jäätanssijoiden urakka alkaa rytmitanssilla torstaina ja naisten kilpailu lyhytohjelmilla perjantaina. Jäätanssin ja naisten Euroopan mestarit ovat selvillä lauantaina.

Lue myös:

Emmi Peltonen palasi upealla vapaaohjelmalla Suomen mestariksi – Jenni Saarinen taipui tasaisessa kultataistossa

Taitoluistelun 17-vuotias olympiavoittaja jättää kilpajäät toistaiseksi – kaiken voittaneella Alina Zagitovalla motivaatio-ongelmia

Suomalaiset huippuvalmentajat vaativat ikärajan nostoa taitoluistelussa, jota tähdittävät nyt 15-vuotiaat venäläiset: "Aikuiset eivät noihin temppuihin pysty"

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat