Tuore ruotsalaistutkimus paljastaa: yksi miesjääkiekkoilija tienaa enemmän kuin naisten koko joukkue

Ammatikseen jääkiekkoilevan miehen keskipalkka on Ruotsissa 120 000 kruunua eli 11 000 euroa. Naiskiekkoilija tienaa keskimäärin 5500 kruunua eli 520 euroa.

jääkiekko
Fanny Rask on yksi ruotsalaiskiekkoilijoista, jotka voivat pelata ammatikseen. Raskin pelaamista rahoittaa NHL-seura Minnesota Wildiä edustava veli Victor Rask.
Fanny Rask on yksi ruotsalaiskiekkoilijoista, jotka voivat pelata ammatikseen. Raskin pelaamista rahoittaa NHL-seura Minnesota Wildiä edustava veli Victor Rask. AOP

Yhden mieskiekkoilijan kuukausipalkka vastaa koko naisten jääkiekkojoukkueen palkkaa, paljastuu tuoreesta ruotsalaistutkimuksesta. Mielipidemittauslaitos Novuksen raportin mukaan Ruotsissa pelaavan naiskiekkoilijan kuukausipalkka on keskimäärin 520 euroa, kun ammatikseen kiekkoileva mies tienaa keskimäärin 121 000 kruunua eli 11 000 euroa.

Seitsemän prosenttia kyselyyn vastanneista naisista sanoi elävänsä palkalla, jonka he jääkiekosta saavat. Miehistä vastaava luku on 99 prosenttia.

Eroja ei ole pelkästään palkassa, vaan muissakin resursseissa. Mieskiekkoilijoilla on helpompi pääsy esimerkiksi hierontaan, fysioterapiaan tai psyykkiseen valmennukseen.

Novuksen kyselyyn vastasi 92 naiskiekkoilijaa ja 62 mieskiekkoilijaa maan kahdelta korkeimmalta sarjatasolta.

Ruotsissa kiekkoilevat suomalaiset maajoukkuepelaajat saavat Opetus- ja Kulttuuriministeriöltä 10 000 euroa apurahaa. Esimerkiksi Expressenin haastattelema Ronja Savolainen myöntää tulevansa pelaamisella toimeen, mutta mistään unelmatienesteistä ei voida puhua.

– Haluaisin säästää rahaa, mutta tällä palkalla, mitä saamme, se on täysin mahdotonta. Miehet voivat säästää tulevaisuutta varten, mutta me emme, Savolainen tylytti Expressenille. (siirryt toiseen palveluun)

– Ihan oikeasti, tämä on syvältä. Ero on valtava, en edes tiennyt, että se on noin suuri. Ärsyttää.

Juttua muokattu 18.02: Lisätty Savolaisen kommentit.

Lue myös:

Naisleijonien tähti voisi saada rahaa pelaamisesta, mutta Susanna Tapani pysyy poikkeuksellisessa ratkaisussaan ja vastaa viikoittaisiin sopimustarjouksiin: "Nej, tack"

Naisleijonien huipputaitava hyökkääjä Petra Nieminen jatkosopimukseen Luulajan kanssa: "Tämä on paras paikka minulle"

Ronja Savolainen jatkaa uraansa Ruotsissa: "Nykyään Luulaja tuntuu enemmän kodilta kuin Suomi"

Ruotsin kiekkoliiga SHL korvaa naisten maajoukkuepelaajien menetetyt työtulot seuraavat kolme vuotta – pelaajayhdistys ei juhli vielä

Miesten vaatteita, syyttelyä, vanhaksi menneitä elintarvikkeita ja hiljennysyrityksiä – Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue avaa boikottinsa syitä

Lähteet: SVT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat