1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Urheilun lajiliittoja uhkaa merkittävän rahasumman menetys, jos vakavia väärinkäytöksiä ilmenee jatkossa – tätä uudistus tarkoittaa käytännössä

Lajiliittojen valtionapua voidaan leikata jopa 15 prosentilla, jos liiton alaisuudessa ilmenee vakavia väärinkäytöksiä.

Muodostelmaluistelussa paljastunut epäasiallinen vallankäyttö käynnisti keskustelun urheilun eettisen valvonnan toimivuudesta. Kuva: Getty Images

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) valmistelee uudistusta, joka kasvattaa yhteiskuntavastuun ja eettisyyden painoarvoa urheilujärjestöille jaettavien valtionavustuksien kriteereissä. Uudistus astuu voimaan vuonna 2021.

Merkittävin uudistus on, että jatkossa lajiliittojen valtionavustusta voidaan vähentää esimerkiksi epäeettisen toiminnan takia. Lajiliittojen valtionapua voidaan leikata jopa 15 prosentilla, jos liiton alaisuudessa ilmenee vakavia väärinkäytöksiä.

– Tämä 15 prosenttia ei liity pelkästään seksuaaliseen häirintään ja epäasialliseen käytökseen, vaan on osa laajempaa vastuullisuuskokonaisuutta, sanoo OKM:n liikunnan vastuualueen johtaja Tiina Kivisaari.

Valtionavustuksia jakaessa hyödynnetään pistejärjestelmää, joka koostuu eri osa-alueista. Näitä osa-alueita ovat muun muassa hyvä hallinto, seksuaalisen häirinnän ja epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisy ja antidoping. Vuonna 2022 samassa yhteydessä tarkastellaan mahdollisesti liikunta- ja urheilujärjestöjen ympäristövastuuta.

Kivisaari ei osaa vielä tarkemmin eritellä, miten vakavista väärinkäytöksistä täytyy olla kyse, että valtionapua päätetään leikata 15 prosentilla. Hän kuitenkin sanoo, että kaikki päätöksenteko pohjautuu lainsäädäntöön.

Uudistuksen valmistelu on vielä kesken ja tietyt yksityiskohdat tarkentuvat myöhemmin.

Merkittävä rahasumma

Kivisaari ei myöskään ota kantaa, olisiko viime viikolla julkisuuteen tullut muodostelmaluisteluvalmentajan tapaus riittävän vakava väärinkäytös, jonka perusteella Taitoluisteluliitolta olisi voitu leikata valtionavustusta.

Yle Urheilu kertoi perjantaina valmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä luistelijoihin kohdistuneesta henkisestä väkivallasta. Valmentaja on kiistänyt asianajajansa välityksellä syytökset. Valmentajan tapaus on herättänyt keskustelua urheilun eettisen valvonnan toimivuudesta Suomessa.

Suomalaisessa urheilussa on parin viime vuoden aikana ilmennyt muitakin epäasialliseen vallankäyttöön tai seksuaaliseen häirintään liittyviä tapauksia.

Lajiliittojen valtionavustusten leikkaaminen on yksi tapa puuttua eettisen valvonnan puutteisiin. Raha voi olla keppi tai porkkana. Aikaisemminhyvin laadituista tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmista on myönnetty 1–3 prosentin korotus valtionavustukseen.

Taitoluisteluliitto sai vuonna 2019 valtionavustusta 375 000 euroa. Tästä summasta 15 prosentin leikkaus olisi 56 250 euroa, jolla olisi merkittävä vaikutus lajiliiton toimintaan.

Uhka valtionavustuksen leikkaamisesta saattaa toimia myös kielteisellä tavalla lajiliittojen kohdalla.

Johtaako pelko rahan vähenemisestä siihen, että epäeettistä toimintaa piilotellaan ja yritetään lakaista maton alle lajiliitoissa?

– Toivottavasti ei. Kyllähän tämä kaikki perustuu siihen, että niin kauan, kun me uskallamme nostaa epäkohtia esille ja synnyttää keskustelua, me löydämme myös ratkaisuja epäkohtien tuomiseksi esille. En halua uskoa, että liikunta- ja urheiluyhteisöllä on mitään halua piilotella tämänkaltaisia asioita, Kivisaari sanoo.

Mitä lajiliitoilta vaaditaan?

OKM:n uudistuksessa merkittävää on myös, että valtionavustusta hakevilta järjestöiltä vaaditaan entistä parempaa työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden hyväksi.

Vuodesta 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö on edellyttänyt valtionavustusta hakevilta järjestöiltä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Näihin suunnitelmiin oletetaan sisältyvän myös seksuaalisen häirinnän sekä epäasiallisen käytöksen ehkäisyyn ja puuttumiseen liittyvät toimet.

– Jotkut lajiliitot ovat kirjanneet näitä asioita oikein hyvin ja toisissa lajiliitoissa nämä asiat ovat olleet toistaiseksi vähemmällä huomiolla, Kivisaari muotoilee.

Mitä lajiliittojen pitää tehdä paremmin, että valtionavustusta irtoaa jatkossa?

– Konkreettisin muutos on se, että liittojen täytyy pitää huolta siitä, että heidän omat sääntönsä ovat laadittu niin, että siellä ovat kurinpitomenettelytavat olemassa, Kivisaari sanoo.

Miten näiden suunnitelmien toteutumista valvotaan?

– Edellytämme sitä, että valtionavustusta hakiessa lajiliittojen toimintasuunnitelmat sisältävät konkreettisia tekoja, jotka he ovat kirjanneet tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunitelmaansa.

Lajiliitoilta edellytetään myös sitä, että he pystyvät tukemaan seuroja esimerkiksi epäasialliseen käytökseen ja seksuaaliseen häirintään liittyvissä asioissa.

– Seuroissa on vielä ohuemmin mahdollisuuksia ja aikaa perehtyä tällaisiin asioihin kuin lajiliitoissa. Suomessa seuratoiminta on kansalaisjärjestötoimintaa. Monessa seurassa voi olla yksi, kaksi tai muutama palkattu henkilö, mutta usein luottamusjohto tekee työtä vapaaehtoisesti ilman palkkaa.

Tämän vuoksi Kivisaaren mukaan on lajiliittojen vastuulla varmistaa, että seurat saavat tarvitsemansa avun.

– Toimintasuunnitelmassa pitäisi näkyä, miten liitot vievät osaamistaan seurassa. OKM on SUEKin ja olympiakomitean kanssa järjestänyt lajiliitoille vastuullisuusklinikoita, joissa näitä asioita käsitellään. Toivoisin, että lajiliitot järjestäisivät samantyyppistä koulutusta omille seuroilleen ja veisivät tietoa eteenpäin, Kivisaari sanoo.

Lue myös:

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

"Se on niin kova hinta, ettei mikään urheilumenestys ole sen arvoista" – tutkija kritisoi suomalaista urheiluväkeä lepsusta suhtautumisesta seksuaaliseen häirintään ja epäasialliseen vallankäyttöön

Kitkeekö uusi linjaus häirintää urheilussa? Ministeri painottaa, ettei valtio tue epäeettistä toimintaa: "Se ei vain käy"

Olympiakomitea kertoo uusista keinoista huonon käytöksen ehkäisemiseksi urheilussa: "Tavoite on, että jokainen valmentaja tulee sen tulevaisuudessa käymään"

Ministeri Hanna Kosonen otti kantaa: hyllytetyn muodostelmaluisteluvalmentajan ei pitäisi jatkaa missään seurassa

Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt muodostelmaluisteluvalmentaja hyllytettiin työstään toistaiseksi – liitto vaatii seuralta selvitystä viikon kuluessa

Näin seura kommentoi kilpailukieltoon asetetun valmentajansa tilannetta – urheilijoita nöyryyttänyt valmentaja on työskennellyt tänä viikonloppuna luistelijoiden kanssa

Olympiakomitean toimitusjohtaja odottaa vuoden kilpailukieltoon tuomitun valmentajan seuralta toimenpiteitä: "Toivon, että seura ottaa rangaistuksen vakavasti"

Urheilijoita nöyryyttänyt valmentaja sai vuoden kilpailukiellon, mutta saattaa silti jatkaa työssään – Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja: "Oletamme, että hän jatkaa työskentelyä seurassa"