Suora

 • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
 • Urheilustudio 22.2.
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Miesten viesti, Anterselva
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Trondheim
 • Urheilustudio 22.2.
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Urheiluruutu
 • Rallin SM, Mikkeli
 • Urheiluruutu

Tämän tien Jukka Jalonen ja muut NHL:ään haluavat eurooppalaisvalmentajat joutuvat kulkemaan – kokenut GM lataa Yle Urheilulle: "Tulkaa ensin valmentamaan AHL:ään"

Yle Urheilu kysyi kolmen NHL-seuran johtohenkilöiltä, mitä he ajattelevat eurooppalaisista jääkiekkovalmentajista.

NHL
Jalonen
Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajan Jukka Jalosen sopimuksessa on NHL-pykälä.Tomi Hänninen

NHL on aina ollut pohjoisamerikkalaisten valmentajien valtakuntaa. Eurooppalaisille huippuvalmentajille pääsy NHL-seuran päävalmentajaksi on lähes aina ollut korkean, lähes ylittämättömän, muurin takana.

Lähihistoria tuntee vain kaksi poikkeusta vuosikymmeniä vakiintuneeseen sääntöön: edesmennyt tshekkivalmentaja Ivan Hlinka ja Alpo Suhonen kelpuutettiin 2000-luvun alussa päävalmentajiksi maailman johtavaan jääkiekkoliigaan. Sekä Hlinkan aika Pittsburghissa että Suhosen pesti Chicagossa jäivät kuitenkin vain lyhyiksi visiiteiksi.

NHL-seuroissa eurooppalaisten huippuvalmentajien työn jälki tunnetaan. Eurooppalainen valmennusosaaminen ei ole enää mikään kummajainen NHL-seurojen päättäjille. Eri asia sitten on, läpäiseekö eurooppalainen huippuvalmentaja joskus jonkun NHL-seuran tiukan päävalmentajaseulan. Leijonien päävalmentajalla Jukka Jalosella on sopimuksessaan NHL-optio, joka mahdollistaa hänen siirtymisensä Pohjois-Amerikkaan tarvittaessa.

– NHL:ssä kyllä tiedetään, millaista tulosta Euroopan huippuvalmentajat tekevät riippumatta siitä, mistä maasta he tulevat. Huippuvalmentajat ovat aina huippuvalmentajia, olivat he sitten ruotsalaisia, suomalaisia, amerikkalaisia tai kanadalaisia. Menestyjät löydetään aina, Carolina Hurricanesin GM Don Waddell totesi taannoin Yle Urheilulle.

Alpo Suhonen Toronto 1999
Alpo Suhonen työskenteli apuvalmentajana Torontossa ja Winnipegissä ennen kuin hän sai päävalmentajan pesti Chicago Blackhawksista vuonna 2000.Getty Images

Waddell muistuttaa, että NHL:ssä on tapahtumassa pienoista kulttuurimurrosta seurojen päävalmentajavalinnoissa. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Buffalon kanadalais-saksalainen päävalmentaja Ralph Krüger, joka on ammentanut valmennusosaamisensa pääosin Euroopasta. Winnipegistä lähtöisin oleva Krüger toimi peräti 12 kautta putkeen Sveitsin maajoukkueen päävalmentajana.

– Sanoisin, että rajat NHL:ssä ovat auki erilaisille valmentajille laajemmin kuin kertaakaan 10–12 vuoteen. Uskon, että NHL-seuran päävalmentajaksi voi tulla mistä maasta tahansa, Waddell vakuuttaa.

– Eurooppalaisvalmentajilla on hyvä maine Pohjois-Amerikassa. NHL:ssä kyllä tiedostetaan mitä he ovat saaneet aikaan, Boston Bruinsin GM John Ferguson toteaa.

Opin kautta NHL:ään

Lienee päivänselvää, ettei Euroopasta tulla ohituskaistaa pitkin minkään NHL-seuran päävalmentajaksi. Huippupestin saa pidemmän oppimisprosessin kautta.

– NHL-seurat pitävät järkevänä sitä, että eurooppalaisvalmentaja toimisi alkuun apulaisvalmentajan paikalla, Bostonin Ferguson taustoittaa.

Saksan maajoukkueen ex-päävalmentaja, urallaan yli 900 ottelua NHL:ssä pelannut Marco Stürm ottaa parhaillaan askelia NHL-päävalmentajaksi Los Angeles Kingsin vaihtopenkin takana apulaisvalmentajan roolissa.

Florida Panthersin GM Dale Tallon ohjaa NHL:ään mielivät eurooppalaisvalmentajat suoraan opin tielle farmiliigaan.

– Pitää muistaa, että pelitapa on Pohjois-Amerikassa erilaista. Eurooppalaisvalmentajien pitäisi valmentaa ensin AHL:ssä, josta tulee kyvykkäitä valmentajia NHL:ään. AHL on erinomainen liiga, jossa pelataan samalla tyylillä kuin NHL:ssä ja pelaajat ovat nuoria, Tallon muistuttaa Yle Urheilun haastattelussa.

– Eurooppalaisten pitäisi harkita tätä vaihtoehtoa, mikäli he aikovat valmentaa joskus NHL:ssä. Tulkaa tänne valmentamaan ja oppimaan pohjoisamerikkalaista peliä ensin AHL:ssä, Tallon kehottaa.

Dale Tallon
Florida Panthersin GM Dale Tallon.Jeff Vinnick / Getty Images

Valmentajakunta muuttunut NHL:ssäkin

Vaikka päävalmentajuus NHL:ssä on kautta historian ollut pohjoisamerikkalaisten käsissä, ei kansallisuus välttämättä ole ratkaisevin tekijä. Huipputekijä on aina huipputekijä, mutta riittääkö se sittenkään päävalmentajan paikkaan NHL:ssä?

– Ei ole lainkaan poissuljettua se, etteikö eurooppalainen voisi olla NHL-seuran päävalmentajana. Valmentajakuntahan on muuttunut täällä viimeisten vuosien aikana ja mukaan on tullut entistä nuorempia valmentajia. Enää ei ole myöskään merkitystä sillä, onko valmentajalla omaa pelaajakokemusta NHL:ssä, Carolinan GM Don Waddell taustoittaa.

– Seurat haluavat ensisijaisesti valmentajia, jotka pystyvät johdattamaan joukkueensa voittoihin NHL:ssä, hän muistuttaa.

Floridan Dale Tallon painottaa, että eurooppalaisvalmentaja joutuu opettelemaan Pohjois-Amerikassa luonnollisesti myös pelin ulkopuolisia käytäntöjä.

– Jääkiekko on silti vain jääkiekkoa. Toki eurooppalaisvalmentaja joutuu ratkaisemaan täällä kieli- ja kulttuurierot sekä erot pelitavoissa. NHL:ssä peli on paljon nopeampaa ja aikaa on vähemmän kaikissa pelitilanteissa. Koko NHL:n toimintaympäristökin on täysin erilainen.

– Sanon vielä kerran: tulkaa tänne oppimaan valmentamista AHL:ssä tai Pohjois-Amerikan junioriliigoissa. Oppikaa sitä kautta valmennuksen tyyli, jonka avulla voi päästä päävalmentajaksi NHL:ään, Dale Tallon kehottaa.

Lue myös:

Jukka Jalonen kertoo, miten satumainen menestys avasi mahdottomana pidetyn NHL-sauman – näin lähellä lähtö Leijonista oikeasti on: "Keskustelut käydään keväällä"

Jääkiekkoliitolla ei ole vielä varasuunnitelmaa Jalosen mahdollisen NHL-pestin varalle: "Lähtökohta on se, että hän luotsaa Leijonia 2022 saakka"

Jääkiekkoleijonat sensaatiomaiseen MM-kultaan luotsanneelle Jukka Jaloselle jatkopesti – sopimukseen sisältyy NHL-pykälä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat