Suora

 • Urheilustudio Lahdessa
 • Miehet 15 km (P)
 • Urheilustudio Lahdessa
 • joukkuesprint 2x7,5 km
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Joukkuemäki HS 130
 • Urheiluruutu
 • Muodostelmaluistelun SM, lyhytohjelma
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Muodostelmaluistelun SM
 • Urheiluruutu
 • Freestylen MC: Destne, big air

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja kokenut manageri Harri Halme nostavat yksilöurheilun vaietun ongelman esiin: ”Miten tässä on voinut käydä niin?”

Kristiina Mäkelä ja Harri Halme olivat Radio Suomessa kuultavan Urheiluhullut-ohjelman vieraina.

Muu urheilu
Kristiina Mäkelä
Kristiina Mäkelä kaipaa suurempaa panostusta valmentajiin. AOP / imago sportfotodienst

Kuuntele Urheiluhullut Yle Areenasta

Valmentajan merkitys. Sen tuntuvat nykyään ymmärtävän tavalliset kuntoilijatkin. Jos haluat oppia pelaamaan tennistä, palkkaat valmentajan. Kuntosaleilla henkilökohtaiset valmentajat ovat olleet pitkään tuttu näky.

- 2000-luvulla me ihan tavalliset ”reiskatkin” olemme löytäneet valmennettavana olemisen ihanuuden. Mikä on sen parempaa, kun personal trainer on vain sinusta kiinnostunut ja tekee sinusta parempaa ihmistä. Se on ihan huumaavaa, Harri Halme sanoo.

Halme on kokenut urheiluvaikuttaja ja manageri. Hän manageroi useita Suomen eliittiurheilijoita, kuten ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräistä ja painija Petra Ollia.

Mäkäräisellä ja Ollilla asiat ovat mallillaan, mutta monen muun yksilöurheilijan kohdalla tilanne on toisenlainen. Useilla huippu-urheilijoilla ei nimittäin ole sitä, mitä tavallisilla ”reiskoillakin” nykyään on: henkilökohtaista valmentajaa.

- En tiedä, miten tässä on voinut käydä niin, että isolla osalla meidän kärkiyksilöurheilijoista ei ole palkattuja valmentajia, Halme ihmettelee.

Antti Ruuskanen, Doha
Antti Ruuskanen on heittänyt kovalla tasolla keihään arvokisoissa. Diego Azubel, AOP

Yksilölajien alakulo on ollut suomalaisen urheilun puheenaiheena viime aikoina. Arvokisamenestystä Suomelle tulee muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta pääasiassa palloilulajeista. Urheilugaalassa joukkuelajit putsasivat palkintopöydän.

- Juttelin hiljattain Jarmo Hirvosen kanssa, joka on vaikuttanut Aki Parviaisen ja Antti Ruuskasen nousuun maailman huipulle. Sieltä tuli aika tiukkaa tekstiä, Halme kertoo.

- Hirvosen mukaan menestyksen hiipuminen johtuu siitä, että 2000-luvulla ei ole palkattu ammattivalmentajia niin paljon yksilöurheilijoille. Hän on sitä mieltä, että sadan parhaan yksilöurheilijan valmentajille pitäisi olla valmentaja-apuraha. Se ei ole lainkaan hassumpi ajatus, Halme sanoo.

Myös urheilijat tiedostavat yksilölajien ison ongelmakohdan. Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä hämmästelee nykytilannetta, jossa valmennukseen ei satsata riittävästi.

- En tiedä miten tähän on päädytty, mutta huomaan, että tämä ei toimi. Tämä ei toimi pitkällä tähtäimellä, jos samaa jatketaan. Voin sanoa näin, hennolla äänellä, ketään loukkaamatta, Mäkelä muotoilee.

"Joku tässä mättää"

Puutteellisen valmennuksen ongelmat puhuttavat yleisurheiluväkeä, mutta harva on uskaltanut lausua asiasta mitään julkisuuteen. Kristiina Mäkelä uskoo tietävänsä syyn ihmisten vaikenemiseen.

- Veikkaan, että se johtuu siitä, että saa leiman. Ja painon harteille, että nyt olet puhunut tästä. Sitten kun tulevat ne kovimmat vastaväitteet, jotka kolahtavat itseen, niin ehkä sitä ajattelee, että on muutenkin tarpeeksi vaikeaa, joten keskityn nyt vain urheiluun, Mäkelä sanoo.

- Ja niinhän sen pitäisi ollakin, siis että voisi keskittyä vain urheiluun! Että olisi valmentaja, jotta olisi rauha tehdä sitä työtä täysillä, hän kertoo.

Finaalipaikkaan olympialaisissa, MM-kisoissa ja EM-kisoissa yltänyt Mäkelä tunnetaan suorapuheisena urheilijana, joka ei pelkää nostaa epäkohtia julkisesti esiin. Hän on aiemmin muun muassa vaatinut Suomen Urheiluliittoa välittämään urheilijoista enemmän ja auttamaan heitä urallaan.

- Joku tässä mättää. Kristiina, joka on ollut maailman kymmenen parhaan joukossa jo monen vuoden aikana, joutuu itse rohkeana daamina ottamaan esiin sen, että auttaisiko joku minua tässä valmentajan palkkaamisessa. Ja samaan aikaan järjestelmä saa kymmeniä miljoonia ministeriöltä, myös huippu-urheilun perusteilla. Nyt pitää vähän tuuppia. Herätys! Huipuille pitää järjestää valmentajia, Harri Halme vaatii.

Petra Olli
Painija Petra Olli kuuluu Suomen mitalitoivoihin Tokiossa.AOP

Halme muistuttaa, että kansainvälinen menestys yksilölajeissa vaatii jatkuvasti enemmän panostuksia valmennukseen.

- Täytyy olla aina parempaa valmennusta, monipuolisempaa valmennusta, jotta pärjätään. Urheilijalle tarvitaan mieluummin jo kaksi valmentajaa, jotta ollaan parempia kuin muut.

Toimivia esimerkkejä Suomesta löytyy. Osa lajiliitoista, seuroista ja urheiluopistoista on järjestänyt urheilijoille riittävän laadukasta valmennusta.

- Esimerkiksi Kuortaneella Petra Ollilla on kaksi koutsia. Turussa Turun Veikkojen valmennuspäällikkö valmentaa Taika Koilahtea. Hiihdossa meidän ykköstykkien valmentajat ovat liitolla töissä. Eli hyviä rakenteita ja malleja on, Halme sanoo.

Korjausliikkeitä tehtävä jo ennen Tokion olympialaisia

Halme ja Mäkelä haluavat muutoksen nopeasti. Halme peräänkuuluttaa isoimpien lajiliittojen ja olympiakomitean vastuuta asiassa.

- Lähtisin siitä liikkeelle, että tärkeimmissä tehtävissä olevien ihmisten, niin lajiliitoissa kuin olympiakomitean huippu-urheiluyksikössä, pitäisi miettiä painotuksia. Jarmo Hirvosen ja muiden valmentajien avunhuuto kentältä on se, että valmentajat tarvitsevat apua. Nyt asia pitää korjata heti. Ei ole mitään syytä sille, miksi sitä ei voisi korjata, Halme sanoo.

Olympialaiset mitellään ensi kesänä Tokiossa. Halmeen mukaan pikaisilla korjausliikkeillä ehdittäisiin vielä vaikuttamaan siihen, kuinka kisat suomalaisittain sujuvat.

- Tokiotakin ajatellen ehditään vielä tehdä. Tuolla on Oliver Helander, Amanda Kotaja ja kumppanit, joilla ei ole palkattuja valmentajia. Nyt pitää olla rohkeutta johtaa ja järjestää huippujen valmennusolosuhteita. Minua saa haukkua, kun sanon tämän ääneen, mutta me tarvitsemme huipuille valmennusta, Halme sanoo.

Yksilöurheilun valmennuksen laadun ja määrän parantaminen pitkällä tähtäimellä olisi Halmeen ja Mäkelän mukaan lopulta melko yksinkertaista järjestää.

- Suoraa tukea valmentajille. Ja toivon samalla, että sitä rahaa ei sitten oteta pois urheilijoilta, Mäkelä naurahtaa.

Halme on aiemminkin ehdottanut, että sata Suomen parasta yksilöurheilijaa valitsisivat itse valmentajansa.

- Kustannus ei olisi vuositasolla kolmen tonnin palkalla mitenkään älytön. Pitää vain priorisoida asioita.

Kristiina Mäkelä ja Harri Halme keskustelivat yksilölajien valmennuksen epäkohdista Jussi Paasin isännöimässä Urheiluhullut-ohjelmassa. Kuuntele koko keskustelu Yle Areenasta.

Lue myös:

Rahapulastaan avautuneelta Kristiina Mäkelältä leikattiin valmennustukea tuhansia euroja – SUL:n valmennusjohtaja vastaa, että henkilökohtaisia tukieuroja vähennetty kaikilta

Vain harva Suomen MM-joukkueen urheilijoiden valmentajista tienaa leipänsä pelkällä valmentamisella – ”Ei tarvitse ihmetellä miksi yleisurheilun mitalit ovat tiukassa”

Kommentti: Yleisurheilumitalit karkaavat myös tulevaisuudessa jos huippu-urheilijoita valmennetaan vain talkoilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat