Suora

  • Elävä arkisto esittää

Savo Volleyn seurapomo punnitsee suunnitteilla olevaa lentopallon Baltian sarjaa: "Jos se tuo pelkästään kuluja eikä mitään hyötyjä, en näe sitä järkevänä"

Lentopalloliiton kaavailema uudistus tarkoittaisi, että miesten pääsarjajoukkueet pelaisivat yhden runkosarjan, mutta kahdet pudotuspelit, joissa ratkottaisiin Baltian ja Suomen mestaruudet.

lentopallo
Savo Volley
Miikka Jääskeläinen / AOP

Suomen Lentopalloliitto kertoi sunnuntaina, että se on selvittänyt yhdessä Viron lentopalloliiton kanssa mahdollisuutta perustaa uusi, kansainvälinen sarja, ja jatkaa selvitystyötä kevään ajan.

Miesten Mestaruusliiga lopetettaisiin nykymuodossaan, sillä runkosarjassa pelaisi kymmenen suomalaisjoukkueen lisäksi viisi joukkuetta Virosta ja kolme joukkuetta Latviasta. Naisten Mestaruusliiga säilytetään entisellään kotimaisena sarjana.

Yle Kuopion keskiviikkoaamuisessa radiolähetyksessä vieraillut lentopalloseura Savo Volleyn toimitusjohtaja Timo Perälä pitää Lentopalloliiton kaavaileman Baltian liigan perustamista mahdollisena, vaikka hän piti ideaa siitä kuultuaan utopistisena.

Suomessa, Virossa ja Latviassa pelattava uusi sarja tarkoittaisi kuopiolaisjoukkueelle aiempaa pidempiä pelimatkoja. Perälän mukaan neljä Baltian viikonloppumatkaa runkosarjan aikana nostaisivat seuran matkakustannuksia ja -rasitusta.

– Jonkun verran tulisi lisäkustannuksia, mutta toiselta puolen yhtälöä on suunniteltu liigalle isoja yhteistyökumppanuuksia, jotka osaltaan antaisivat niin sanottua matkakompensaatiota. Tarkoitus olisi nämä ulkomaanmatkat saada seuroille aika lailla ilmaiseksi, Timo Perälä kertoi.

Savo Volley
Savo Volleyn Miro Määttänen (oik.) ja Olli-Pekka Ojansivu Suomen cupin loppuottelussa viime sunnuntaina.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Perälä muistuttaa, että Savo Volleylle matkustaminen Suomessakin on kalliimpaa kuin monille Etelä-Suomen seuroille pidempien välimatkojen takia. Perälä arvioi, että Baltian liiga lisäisi Savo Volleyn runkosarjan matkustuskuluja noin 10 000 eurolla.

– Jos se liiga tuo sitten taas lisäarvoa muuta kautta, on se kohtuullinen lisäys. Mutta jos se tuo pelkästään kuluja eikä mitään hyötyjä, en näe sitä järkevänä.

Perälän mukaan Savo Volley ei ole vielä ottanut Baltian liigan perustamiseen virallista kantaa, mutta on antanut Lentopalloliitolle valtuudet jatkaa sen mahdollisuuksien selvittämistä.

Yksi runkosarja, kahdet pudotuspelit

Nykyisessä kotimaan pääsarjassa, miesten Mestaruusliigassa, runkosarjassa pelataan 36 ottelua eli nelinkertainen sarja. Mikäli Baltian liiga toteutuu, sen 18 joukkuetta pelaisivat kaksinkertaisen sarjan eli 34 runkosarjaottelua.

Vaikka runkosarjassa otteluja olisi kaksi vähemmän, ratkottaisiin runkosarjan päätyttyä ensin Baltian mestaruus ja vasta myöhemmin, Timo Perälän mukaan maaliskuussa, pelaisivat suomalaisjoukkueet kotimaan pudotuspelit tavalliseen tapaan.

– Yhdellä runkosarjalla pelattaisiin kahdet pudotuspelit eli kahdesta mestaruudesta. Tietysti tässä Baltian mestaruudessa olisi pienet rahapalkinnot, joka on varmasti kiihoke tällaisen sarjan perustamiseen, Perälä pohti.

Savo Volleyn kannattajia miesten Suomen cupin loppuottelussa 19. tammikuuta.
Savo Volleyn kannattajia miesten Suomen cupin loppuottelussa 19. tammikuuta.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Suomen mestaruus tärkeämpi

Savo Volleyn toimitusjohtaja Timo Perälä uskoo, että uuden sarjan ansiosta yhteistyökumppanit voisivat laajentaa näkyvyyttään Baltian markkinoille. Urheilullisesta näkökulmasta onnistunut tuote voisi tuoda Suomeenkin aiempaa parempia eurooppalaispelaajia ja nostaa lajin tasoa.

– Olisi kiva varmasti voittaa myös se Fin-Baltiankin mestaruus, mutta Suomen mestaruus on tärkein juttu. Jos näistä kahdesta pitäisi valita, haluaisimme enemmän satsata siihen, että voitamme Suomen mestaruuden, Perälä sanoi.

Virossa on Perälän mukaan joukkueita, jotka ovat myös Suomen miesten pääsarjajoukkueisiin suhteutettuna kilpailukykyisiä. Savo Volleykin on pelannut harjoitusotteluja etelänaapureita vastaan. Latvian tasosta ei Perälä ole täysin vakuuttunut.

Perälä toivoo, että liitto tekisi tänä keväänä laajan kyselyn, jossa pelaajat ja pääsarjavalmentajat voisivat kertoa oman mielipiteensä suunnitteilla olevasta sarjasta.

– Hyvää selvittelyä tässä vaiheessa olisi kysyä suomalaisilta pääsarjavalmentajilta ja pelaajilta vaikka ihan nimettömänä mielipiteitä, niin nähtäisiin vähän sitä taustaa.

Lue myös:

Lentopalloliitto suunnittelee miesten Mestaruusliigan lopettamista – kehitteillä uusi "Baltian liiga" Viron ja Latvian kanssa

Suomi menetti viimeisen oljenkorren Tokioon – Banks jatkaa lentopallomiesten päävalmentajana

Suomalaislibero voittaa mestaruuksia kuin Zlatan – "On vaikea löytää Roosa Koskelon kaltaisia pelaajia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat