Suora

  • Elävä arkisto esittää

"Tavoitteena pitää Suomen ennätys omissa nimissä" – Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske ovat hyvässä kunnossa hallikauden kynnyksellä

Suomalaisaiturit aloittavat kautensa tammi-helmikuun vaihteessa.

yleisurheilu
Neziri ja Hurske
SUL / Anssi Mäkinen

Suomen naisten aitajuoksu on tällä hetkellä yleisurhelulajeista kovimmassa lennossa. Suomella on poikkeuksellisen monta kansainvälisen tason pika-aituria, ja pääsy arvokisoihin ei ole kenellekään itsestään selvää.

Yle Urheilu tavoitti Nooralotta Nezirin ja Reetta Hurskeen hallikauden kynnyksellä. Molemmat ovat päässeet harjoittelemaan Dohan MM-kilpailujen jälkeen hyvin ja ovat vahvassa kunnossa. Ennen viime kautta Suomen ennätystä hallussaan pitänyt Neziri vastasi puhelimeen Teneriffan lämmöstä.

– Kolmisen viikkoa ollaan oltu täällä Teneriffalla ja olen tyytyväinen syksyn ja talven harjoituksiin. Olen kehittynyt kaikilla osa-alueilla, ja harjoituksissa on keskitytty kimmoisuuteen ja aitatekniikkaan, Neziri avaa harjoitteluaan.

Hurske leireili Kanarian saarilla jo aikaisemmin tammikuussa ja harjoittelee tällä hetkellä koti-Suomessa.

– Voimaa on harjoiteltu ja pieniä teknisiä muutoksia on pystytty tekemään. Tammikuun harjoitusleiri sujui todella hyvin ja se on ollut harjoituskauden onnistunein asia, Hurske kertoo.

Hallikauteen tavoittelemaan Suomen ennätystä

Hurske aloittaa kautensa 31. tammikuuta Saksan Karlsruhessa. Neziri odottaa vielä varmistusta järjestäjiltä, pääseekö hän osallistumaan samaan kilpailuun. Muuten suomalaiskaksikon hallikauden kilpailusuunnitelma painottuu hyvin pitkälti Keski-Eurooppan kovatasoisiin kilpailuihin.

Nezirin ja Hurskeen tavoitteet hallikaudelle ovat kovat: pitää Suomen ennätys omissa nimissä. Tämänhetkinen SE 7,97 on juostu viime vuoden SM-hallien finaalissa Kuopiossa, kun Neziri julistettiin voittajaksi yhdellä tuhannesosalla pitkän maalikamerasekoilun jälkeen. Suomen ennätys on tuhannesosaeroista huolimatta sekä Hurskeen että Nezirin nimissä.

– Nyt kun kaikki on mennyt hyvin, lähden tavoittelemaan ennätystä. Tulee olemaan tiukkaa, ja SE:tä pitää ehkä kohentaa useaan otteeseen, koska uskon että meitä on kolme tai neljä, jotka juoksevat alle vanhan Suomen ennätyksen, Neziri ennustaa.

– Tavoite on tottakai voittaa Suomen mestaruus kotihallissa. Sen lisäksi tavoitteena on juosta ennätysvauhtia, ja pitää toivoa, että Suomen ennätys jäisi minun nimiini kauden päätyttyä, Hurske pohtii.

Hurske ja Neziri
Hurske ja Neziri vuoden SM-halleissa Kuopiossa.AOP / Timo Hartikainen

Suomessa Hurske ja Neziri kisaavat näillä näkymin vain SM-halleissa Tampereella 16. helmikuuta, mutta Nezirin osalta tilanne on vielä hieman auki.

– Jos en pääse Karlsruhen kisaan mukaan, niin aloitan kauteni 1. helmikuuta 60m:n sileällä kilpailulla Jyväskylässä, Neziri kertoo.

Yleisurheilun MM-hallit kisataan Kiinan Nanjingissa 13.-15.3.2020. Hyvän ajan viime viikonloppuna juossut Matilda Bogdanoff kertoi jo aikaisemmin, että MM-kilpailut eivät ole olleet suunnitelmissa. Hurske sen sijaan sanoo olevansa hyvin kiinnostunut lähtemään MM-kisoihin. Neziri taas suhtautuu kilpailuihin vielä hieman varauksella.

– Jos olen todella hyvässä kunnossa, niin tottakai kiinnostaa lähteä MM-kilpailuihin. Mutta jos en juokse sitä ennen aivan huippuaikoja, niin on parempi keskittyä treenaamiseen kesää varten, Neziri avaa.

Kirkkaana tavoitteena siintävät Pariisin EM-kisat ja Tokion olympialaiset

Viime kaudella Annimari Korte oli suomalaisista nopein juoksemalla ulkoratojen Suomen ennätyksen 12,72. Myös Reetta Hurske paransi ennätystään reippaasti lukemiin 12,78. Nooralotta Nezirin kausi oli nousujohteinen, ja hän olikin Suomen MM-kolmikosta paras Dohassa kauden parhaallaan 12,89.

100 metrin aitojen olympiaraja on 12,84. Sekä Neziri että Hurske haluavat menestyä kesän arvokisoissa.

– Haluan onnistua olympialaisissa ja tavoittelen Pariisissa jo kärkikolmikkoon pääsemistä. Siinä välissä on vielä Kalevan kisat, joissa on Suomen mestaruus puolustettavana, Hurske avaa tavoitteitaan.

Neziri sanoo asettavansa tavoitteet aina tilanteen mukaan.

– Tavoitteni oli jo viime kesänä juosta 12,70, joten sen alle pitäisi tänä vuonna päästä. Olympialaisissa haluan taistella finaalipaikoista ja mielestäni on realistista puhua EM-kisojen mitalisijoista, Neziri kertoo.

Kärkikolmikon takana juostaan myös kovaa. Matilda Bogdanoff avasi jo hallikautensa viikonloppuna juoksemalla 60m:n aidoissa oman ennätyksensä 8,03. Seitsenottelija Maria Huntington pinkoi viime kesänä 100m aidat tulokseen 13,09. Viime kaudella vain pari kertaa kilpaillu Lotta Harala on myös varteenotettava haastaja kärkikolmikolle. Haralan ennätys 13,15 on vuodelta 2018.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat