Suora

  • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
  • Urheilustudio Lahdessa
  • Joukkuesprint HS 130
  • Urheilustudio Lahdessa
  • Naiset 10 km (P)
  • Urheilustudio Lahdessa

Kipinä piti Jenni Saarisen kiinni taitoluistelussa raskaina aikoina – uupumuksesta ennätyskuntoon noussut luistelija oppi rauhoittamaan omaa tekemistään

20-vuotias Jenni Saarinen kilpailee uransa ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa Itävallassa. Tie EM-edustajaksi on ollut poikkeuksellinen.

taitoluistelu
Jenni Saarinen
Jenni Saarisella on edessään uransa ensimmäiset aikuisten arvokisat.EPA

20-vuotiaan Jenni Saarisen vuosien odotus palkitaan perjantaina, kun hän tekee aikuisten arvokilpailudebyyttinsä taitoluistelun EM-kilpailuissa Itävallan Grazissa.

Viime vuodet ovat olleet suomalaiselle haasteita täynnä. Läpimurtokauden 2015 jälkeen alkaneet ylikunto-oireet ja uupumus ovat kuitenkin nyt taakse jäänyttä elämää ja tamperelainen on päässyt elämänsä parhaaseen kuntoon.

– On se ollut pitkä taival, paljon ylä- ja alamäkiä. Olen tosi ylpeä itsestäni, että olen tässä tilanteessa, missä nyt olen, ja päässyt niistä vaikeista ajoista eteenpäin, Jenni Saarinen kertoo.

Lopettaminen ei kuitenkaan ollut vaihtoehto. 15-vuotias urheilija jaksoi yrittää, vaikka luistelun ilo oli pitkään kateissa.

– Minulla oli se kipinä tähän lajiin, ja tiesin, että pystyn antamaan itsestäni enemmän. Se motivoi minua jatkamaan.

Katso viime kesänä julkaistu Sportliv-sarjan jakso Jenni Saarisesta yllä olevaa videota klikkaamalla.

Raskaat vuodet opettivat Saarista rauhoittamaan omaa tekemistään, kun hän vihdoin tajusi, ettei hänen tarvitse jäällä ollessaan koko ajan hyppiä ja mennä.

– Olen oppinut tekemään asioita laadun ja nautinnon kautta, Saarinen kertoo.

Huima nousu kaikkien aikojen kolmanneksi

Tampereella Hakametsän jäähallissa Minna Järvisen valmennuksessa harjoitteva Saarinen säväytti jo lokakuussa, kun hän luisteli Espoon Finlandia Trophyssa uudeksi ennätyksekseen 181,20.

Paremmin ovat Suomessa koskaan luistelleet vain EM-pronssimitalisti Viveca Lindfors ja Euroopan mestari Laura Lepistö.

Kooveeta edustavan Saarisen ennätyspisteet olisivat viime vuoden EM-kisoissa riittäneet viidenteen sijaan. Tänä vuonna kilpailu on kuitenkin täysin auki, sillä viime vuoden EM-kisojen viisi parasta naista eivät ole mukana.

Jenni Saarinen Minna Järvinen
Jenni Saarinen valmentajansa Minna Järvisen kanssa lokakuun Finlandia Trophyssa.Kimmo Brandt / EPA

Joulukuisissa SM-kisoissa Saarinen jäi toiseksi, vaikka johti kisaa lyhytohjelman jälkeen. Saarisen mukaan epäonnistuminen tuskin johtui kuitenkaan paineista.

– En tiedä, mikä siellä meni pieleen, mutta olin pettynyt itseeni. Päätin, etten tätä jää murehtimaan. Ajattelin, että minulla on isompia asioita tulossa ja nyt vaan eteenpäin, Saarinen kertoo.

SM-kisoissa Saarinen jäi niukasti kokeneen arvokisakävijän, Emmi Peltosen, taakse. 20-vuotiaiden ikätovereiden lisäksi Suomea edustaa ensi kertaa EM-jäillä 17-vuotias Linnea Ceder.

Kisahermot pysyvät kurissa

Vaikka aikuisten tasolla arvokisat ovat Saarisenkin ensimmäiset, on hänellä kokemusta juniorien MM-kisoista neljän vuoden takaa. Grazissa Saarinen haluaa ennen kaikkea nauttia esiintymisestä ilman piste- tai sijoitustavoitteita. Hänen tavoitteenaan on luistella ehjät suoritukset, joihin voi itse olla tyytyväinen.

– Kyllä minä luotan itseeni, että kisahermot pysyvät kurissa. Aion mennä vaan itseluottamuksella ja luottaa siihen tehtyyn työhön. Hakea samaa fiilistä kuin, että menisin treeneissä tekemään ohjelmaa, Saarinen suunnittelee.

Viime viikot Oberstdorfissa Saksassa kuntoaan viimeistelleen Saarisen innostus on vain kasvanut EM-kisojen lähestyessä.

– Tuntuu tosi hyvältä. Kroppa on hyvässä kunnossa ja mieli virkeä, Saarinen hymyilee.

Lue myös:

Emmi Peltonen Suomen naisjoukkueen konkari EM-jäällä: "Elän hetkessä enkä ajattele sijoituksia"

Selkävaivaisen Roman Galayn EM-kilpailut päättyivät pettymykseen: "Tavoitteet olivat korkealla"

Taitoluistelun EM-kisoista odotetaan historiallisia hyppyjuhlia – ensikertalaisille povataan jopa kolmoisvoittoa

Emmi Peltonen palasi upealla vapaaohjelmalla Suomen mestariksi – Jenni Saarinen taipui tasaisessa kultataistossa

Suomalaiset huippuvalmentajat vaativat ikärajan nostoa taitoluistelussa, jota tähdittävät nyt 15-vuotiaat venäläiset: "Aikuiset eivät noihin temppuihin pysty"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat