Suora

  • Miesten normaalimatka, Anterselva

Pokljukan rallirata ei pelota suomalaismiehiä, vaikka viisi vuotta sitten Hiidensalo poistui stadionilta ambulanssilla – "Siellä se sama tiukka kurvi on edelleen"

Suomen ampumahiihtomiehet tietävät, että normaalimatkalla sihdin täytyy olla kohdillaan. Pokljukassa oman haasteensa antaa myös korkea ilmanala.

ampumahiihto
Olli Hiidensalo
Olli Hiidensalo poistui viisi vuotta sitten Pokljukan stadionilta naama ruvella.Getty Images

Pokljukan ampumahiihtostadionilla paistaa aurinko, ja se on saanut suomalaisurheilijat tyytyväisiksi. Viimeistely normaalimatkan kisaa varten on sujunut hyvin, lämpötila on plussalla, mutta latu on vielä sopivasti pakkasella. Jos olosuhteet jatkuvat samanlaisena, on kisassakin varsin liukas keli.

Pokljuka nostaa Suomen miesampumahiihtäjissä erilaisia muistoja esiin. 22-vuotias Jaakko Ranta muistaa kisapaikasta hyvin sen, miten hän pari vuotta sitten voitti Jenni Keräsen kanssa nuorten EM-kultaa sekapariviestissä. Syystäkin paikkakunta kuuluu niin sanottuihin mukaviin kisapaikkoihin.

28-vuotiaalle Olli Hiidensalolle Pokljuka taas on aina se paikka, jossa hän viisi vuotta sitten teki “vuoden pannut” (siirryt toiseen palveluun). Hän kaatui tuolloin takaa-ajokisassa viimeisellä hiihtolenkillä ja löi kasvonsa lumeen. Muisto on sikälikin huono, ettei hän muista varsinaisesta kaatumisesta mitään.

– Silloin lähdin ambulanssilla pois. Siellä se sama tiukka kurvi on edelleen. Jos on paljon porukkaa ladulla samaan aikaan, niin mitä tahansa voi sattua ja tapahtua. Toivotaan, että pysyn pystyssä, Hiidensalo naurahti nyt tapahtuneelle.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Normaalikisaan starttaavat Hiidensalo, Ranta ja Tero Seppälä ovat yhtä mieltä siitä, että Pokljukan rata melkoinen rallirata. Tälle kaudelle siihen on tehty muutoksia, helppoja osuuksia on karsittu, pieniä nousuja on lisätty ja alamäkien alle on saatu lisää kurveja.

– Se on nyt nykyaikainen, tekninen rata, joten mikäs siinä mennessä. Alkupuolisko on kohtuu helppo, mutta sen jälkeen tulee teknistä kurvia ja nousuja eri kulmissa. On vähän loivempaa wassu-nousua ja sitten muutama oikein jyrkkä tönkyrä. Hyvin moderni rata, Seppälä kehaisi.

Stadion on samantapainen kuin viime viikonlopun kisapaikalla Ruhpoldingissa, mutta Pokljukassa penkalle lasketellaan vauhdikkaammin kuin muualla. Ampumapenkka on etenkin harjoituksissa ollut varsin ahdas, kun urheilijat suhaavat sitä edestakaisin. Itse kisassa alamäen vauhtia yritetään hyödyntää loppuun asti.

– Penkalle tullaan vauhdikkaasti alamäkeä, siinä joutuu jopa jarruttamaan. Ammunnat painottuvat alkupäähän, jotta saa hyödynnettyä siinä sen ilmaisen vauhdin, Seppälä kertoi.

Oman haasteensa heittää myös korkea ilmanala, sillä kisapaikka sijaitsee liki 1 400 metrin korkeudessa. Suomen joukkueelle tilanne ei ole uusi, sillä se on harjoitellut tällä kaudella ja kesällä paljon korkealla. Helmikuun MM-kisat nimittäin käydään 1 600 metrin korkeudessa.

– Sopeutuminen ei ole uutta, mutta kun majoitumme matalalla, niin kroppa ei ehdi sopeutua korkeuteen ennen kisoja. Pitää lähteä maltilla liikkeelle ja kiristää loppuun, niin eiköhän se toimi, Ranta suunnitteli.

Ammunta ratkaisee paljon

Pokljukan kisarupea käynnistyy torstaina normaalikisalla, jota on edellisen kerran kisattu kauden avauksessa Östersundissa. Normaalikisassa jokaisesta ohilaukauksesta annetaan urheilijalle sakkokierroksen sijaan sakkominuutti, joten sihdin täytyy olla kunnossa, jos mielii menestyä.

– Onneksi sain viime viikolla Ruhpoldingissa ammunnan toimimaan tosi hyvin, joten voin hyvillä ja luottavaisin mielin lähteä normaalimatkalle, Ranta sanoi ja samaa mieltä on Seppäläkin, joka haluaa MM-kenraalista hyvän fiiliksen mukaansa.

– Kuntoni on hyvä ja viime viikonloppuna ammuntakin löytyi paremmin. Koitetaan saada kaikki natsaamaan täällä. Minulla on ollut hyvä alkukausi, mutta huipputulokset puuttuvat. Josko nyt sitten.

Kaisa Mäkäräisellä ja Mari Ederillä on ollut viime aikoina pientä flunssaa, mutta mieskolmikko vakuuttaa olevansa täysin terve. Jopa Hiidensalokin, joka joutui joulutauolla syömään antibioottikuurinkin tervehtyäkseen. Vielä Ruhpoldingissa Hiidensalo valitteli jalkojen toimimattomuutta, mutta uskoo nyt olevansa paremmassa vireessä.

– Antibioottikuuri ja sairastelu jättivät tahmeutta, eikä kuntokaan ollut ihan ok Ruhpoldingissa. Toivotaan, että kisasta tulee hyvä. Ammunnastahan se on paljon kiinni, joten ammunta edellä lähetään.

Seppälä tähyää normaalimatkan lisäksi myös lauantaihin, sillä tuolloin ohjelmassa on sekaviesti. Östersundissa Suomi oli tuolla matkalla 10:s, kun Seppälä joutui peräti kahdelle sakkokierrokselle omalla osuudellaan.

– Sekaviesti on meille MM-kisoissakin yksi tärkeimmistä matkoista, eikä niitä ole tänä talvena oikein ollut. Nyt pääsee senkin testaamaan täällä! Seppälä sanoi innokkaana.

Lähetys miesten normaalimatkan kisasta TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 15.05.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat