1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Hyllytetyn muodostelmaluisteluvalmentajan puolesta kerätään adressia – osa vanhemmista ihmettelee toimintaa ja kyseenalaistaa adressin

Adressissa vaaditaan valmentajan hyllytyksen peruuttamista ja kilpailukiellon alkamisen siirtämistä.

Muodostelmaluistelutapauksen on ollut otsikoissa perjantaista saakka. Kuva: Tomi Hänninen

Yle Urheilun tietojen mukaan työstään hyllytetyn muodostelmaluisteluvalmentajan puolesta kerätään adressia.

Pääkaupunkiseudulla toimiva luisteluseura hyllytti valmentajan tehtävistään maanantaina. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Suomen Taitoluisteluliitto oli asettanut valmentajan vuoden kilpailukieltoon epäasiallisen käytöksen takia.

Seurassa luistelevien luistelijoiden vanhempien Whatsapp-ryhmään tuli erään vanhemman kirjoittama viesti keskiviikkona. Viestissä pyydettiin allekirjoittamaan adressi, jossa vaaditaan hyllytetyn valmentajan työvelvoitteen palauttamista välittömästi.

Adressi piti viestin mukaan allekirjoittaa keskiviikkona kello 13 mennessä. Viestin mukaan adressi oli määrä luovuttaa keskiviikkona iltapäivällä luisteluseuran hallitukselle.

Yle Urheilun tietojen mukaan adressissa vaaditaan myös, että seura pyytäisi Taitoluisteluliittoa siirtämään valmentajan kilpailukiellon aloituksen myöhemmäksi.

Adressin mukaan kilpailukiellon alkaminen kesken kauden vaarantaa luistelijoiden keskittymisen kilpailuihin. Adressin mukaan tällä kaudella seurassa ei ole ollut epäasiallista toimintaa.

Kyseisessä luisteluseurassa tehtiin syksyllä muutos, kun epäilyt muodostelmaluisteluvalmentajan epäasiallisesta käytöksestä tulivat ensimmäistä kertaa julkisuuteen. Syksystä alkaen seurassa otettiin käyttöön "jäävahtivuoro", joka varmisti, että joku vanhemmista oli aina mukana seuran harjoituksissa.

Yle Urheilu julkaisi perjantaina laajan jutun, jossa 13 entistä muodostelmaluistelijaa kertoi kyseisen valmentajan alistavasta ja nöyryyttävästä käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta.

"On ollut sellainen pelon ilmapiiri"

Yle Urheilun tietojen mukaan osa seurassa luistelevien lasten vanhemmista on ollut adressista ihmeissään. Tiedossa ei ole, kuinka moni vanhemmista on allekirjoittanut adressin.

Eräs vanhemmista viestitti Yle Urheilulle olevansa pettynyt, että kaikki vanhemmat eivät kunnioita Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan päätöstä.

Toinen vanhemmista kertoi kokeneensa Whatsapp-viestin painostavaksi.

– Viestissä sanottiin, että adressin allekirjoittaminen on vapaaehtoista, mutta yleensä tässä seurassa nämä ovat menneet niin, että jos jotain ei tue, tulkitaan, että on sitä vastaan, eräs vanhempi sanoo.

– Seurassa on ollut sellainen pelon ilmapiiri, että jos et ole valmentajan tukijoukoissa, on riski, että lapsesi ura kärsii siitä.

Yle Urheilun haastattelemien vanhempien mukaan vanhempien Whatsapp-ryhmässä on ollut valmentajaan liittyen sekä kriittisiä että puolustavia kommentteja.

Vanhemmat eivät halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Valmentajan puolesta on kerätty adressia aikaisemminkin

Yle Urheilun tietojen mukaan valmentajan puolesta kerättiin adressia myös syksyllä. Silloin adressin keräämisen aloitti valmentaja itse. Syksyllä kerätystä adressista on kertonut myös Helsingin Sanomat.

Yle Urheilun tietojen mukaan uudessa adressissa lukee, että valmentaja tai hänen asianajajansa eivät ole uuden adressin taustalla.

Valmentajan toiminnasta aloitettiin kurinpitomenettely syksyllä. Kurinpitopäätös julkaistiin perjantaina. Valmentaja asetettiin vuoden kilpailukieltoon.

Valmentaja on kiistänyt asianajajansa välityksellä syytökset.

Lue myös:

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Urheilun lajiliittoja uhkaa merkittävän rahasumman menetys, jos vakavia väärinkäytöksiä ilmenee jatkossa – tätä uudistus tarkoittaa käytännössä

Kitkeekö uusi linjaus häirintää urheilussa? Ministeri painottaa, ettei valtio tue epäeettistä toimintaa: "Se ei vain käy"

Olympiakomitea kertoo uusista keinoista huonon käytöksen ehkäisemiseksi urheilussa: "Tavoite on, että jokainen valmentaja tulee sen tulevaisuudessa käymään"

Ministeri Hanna Kosonen otti kantaa: hyllytetyn muodostelmaluisteluvalmentajan ei pitäisi jatkaa missään seurassa

Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt muodostelmaluisteluvalmentaja hyllytettiin työstään toistaiseksi – liitto vaatii seuralta selvitystä viikon kuluessa

Näin seura kommentoi kilpailukieltoon asetetun valmentajansa tilannetta – urheilijoita nöyryyttänyt valmentaja on työskennellyt tänä viikonloppuna luistelijoiden kanssa

Olympiakomitean toimitusjohtaja odottaa vuoden kilpailukieltoon tuomitun valmentajan seuralta toimenpiteitä: "Toivon, että seura ottaa rangaistuksen vakavasti"

"Se on niin kova hinta, ettei mikään urheilumenestys ole sen arvoista" – tutkija kritisoi suomalaista urheiluväkeä lepsusta suhtautumisesta seksuaaliseen häirintään ja epäasialliseen vallankäyttöön