Suora

 • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
 • Urheilustudio 22.2.
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Miesten viesti, Anterselva
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Trondheim

Moni odotti sukellusta – nyt suomalaisjohtoinen NHL-joukkue on ollut liigan kuumin joukkue jo yli kuukauden ajan: "Kaikki lähti siitä, että ”Korppi” seisoi siellä päällään"

Joukkueena Columbus on päästänyt joulukuun puolenvälin jälkeen 1,63 maalia ottelua kohden.

NHL
Markus Nutivaara lähikuvassa.
Markus Nutivaara on esiintynyt tällä kaudella 19 ottelussa tehoin 2+1.AOP

VANCOUVER. Ei se vielä joulukuun alussa hyvältä näyttänyt. Columbus, jonka moni odotti sukeltavan viime kevään sensaatiomaisen pudotuspeliyllätyksen jälkeen, hävisi joulukuun alun kuudesta ensimmäisestä ottelustaan viisi. Pudotuspeliviiva alkoi karata uhkaavan kauas.

Joukkue kuitenkin käänsi kurssinsa kuun puolenvälin jälkeen.

Ensin kaatui kahden vuoden takainen mestari Washington Joonas Korpisalon kauden toisen nollapelin myötä. Heti seuraavana päivänä Detroit, kahden päivän päästä Los Angeles ja vielä samalla viikolla New Jersey Devils. Saatuaan pelinsä kulkemaan, sinitakit ovat repineet tarjolla olleista pisteistä mukaansa yli 84 prosenttia.

Joonas Korpisalo
Joonas Korpisalo on tällä hetkellä sivussa loukkaantumisen vuoksi.Getty Images

Joulukuun puolenvälin jälkeen Columbus on koko NHL:n paras joukkue. Keskiviikkona se voitti jo kuudennen kerran putkeen.

– Maalivahdit ovat kuuminta hottia, joukkueen suomalaispuolustaja Markus Nutivaara sanoo Yle Urheilulle.

Nutivaara luonnollisesti tietää, mistä puhuu. Kuten todettua, Columbuksen veto alkoi Korpisalon nollapelistä. NHL:n tähdistöotteluunkin valittu Korpisalo ehti loistaa joukkueen maalilla vuodenvaihteeseen ennen kuin loukkasi polvensa. Tämä ei kuitenkaan tuonut muutosta loistoon maalilla.

Korpisalon loukkaantumisen jälkeen latvialaismaalivahti Elvis Merzlikins on pelannut upeasti joukkueen takana.

Jos NHL:n maalivahtitilastoja tarkastellaan joulukuun puolenvälin jälkeen vähintään kuusi ottelua pelanneiden osalta, Merzlikinsin päästettyjen maalien keskiarvo (1,65) riittää sijalle kaksi, Korpisalon (1,68) sijalle kolme. Torjuntaprosenteissa kaksikko löytyy Merzlikinsin johdolla sijoilta yksi ja neljä.

Joukkueena Columbus on päästänyt joulukuun puolenvälin jälkeen 1,63 maalia ottelua kohden.

– Maalivahdit ovat tosiaan olleet isossa osassa. Kaikki lähti siitä, että ”Korppi” seisoi siellä päällään, ja saimme revittyä muutamista tärkeistä peleistä tiukkoja voittoja. Nyt meidän pelaamisessa on paljon enemmän kärsivällisyyttä. Vaikka ollaan tappiolla, ei lähdetä hätiköimään ja hakemaan mitään väkisin, Nutivaara jatkaa.

Korpisalo, joka kuntouttaa leikattua polveaan vielä kuukauden päivät, on voinut keskittyä polven parateluun rauhassa.

– Eiväthän nuo muuta ole tehneet kuin voittaneet sen jälkeen, kun minä putosin, Korpisalo nauraa.

Kurinalainen joukkue

Columbus on hyvää vauhtia nousemassa yhdeksi NHL-kauden sensaatioista. Se, että Jarmo Kekäläisen johtama seura keikkuu tammikuun lopulla pudotuspeliviivan päällä, on jotakin, mihin harva kauden alla uskoi. Seuran uskottiin ottavan askeleen taaksepäin sen jälkeen, kun se menetti vapailla markkinoilla muun muassa Artemi Panarinin ja Sergei Bobrovskin kaltaiset tähdet.

Joukkue tuli kauteen kuitenkin hieman erilaisella sapluunalla.

– Tiesimme alusta alkaen, että meidän pitää tehdä tämä yhdessä. Meidän on pelattava tiiviisti joukkueena voittaaksemme. Jääkiekko on joukkuepeli, ja kaikkea voi tapahtua, jos joukkue hitsautuu yhteen, kanadalaisen urheilukanavan Sportsnetin lähetyksessä keskiviikkona vieraillut Kekäläinen totesi.

jarmo kekäläinen
GM Jarmo Kekäläinen on tehnyt hyvää työtä Columbuksen johdossa. Getty Images

Yhtenäisestä ja kurinalaisesta joukkueesta voidaan Blue Jacketsin kohdalla todellakin tällä kaudella puhua. Kaikenlainen sooloilu loistaa poissaolollaan, kun tiiviiseen viisikkopeliin sitoutunut joukkue hakee voittoja ensisijaisesti omaa maalia vartioimalla. Voitoilla ei niin sanotusti leikitä eikä peliä yritetä pakottaa.

Kurinalaisuus ja sitoutuminen ovat tämän joukkueen kantavat teemat, mikä näkyy muun muassa jäähymäärissä. Columbus on ottanut toiseksi vähiten kahden minuutin jäähyjä tällä kaudella.

– Olemme lähteneet enemmän puolustuskantilta tähän kauteen. Ajatus on, että ollaan kärsivällisiä ja tehdään fiksuja ratkaisuja. Pysytään pelin alla eikä lähdetä maalintekokisoihin kenenkään kanssa. Se oli meidän tavoite syksyllä ja näyttää edelleen toimivan, Nutivaara kehuu.

Columbuksen pelitapa on rakennettu joukkueen materiaalin huomioon ottaen erinomaisesti. Sinitakkien pakkikalusto on liigan ehdotonta eliittiä, joten kivijalka on rakennettu omaan päähän. Hyvä maalivahtipeli, laadukas puolustaminen sekä napakan yksinkertainen ja suoraviivainen avauspelaaminen luovat pohjan voittavalle tekemiselle.

Tästä kiitos kuuluu myös John Tortorellan johtamalle valmennustiimille. Mikäli Columbus rynnii pudotuspeleihin, Tortorella nousee todennäköisesti taistelemaan jo uransa kolmannesta Vuoden valmentaja -tittelistä – tai ainakin tämän pitäisi nousta.

– Pelistä huomaa nopeasti, että jokainen tietää, missä mennään ja kaikki ovat heti omilla paikoillaan. Sitä kautta se peli kulkee. Toisaalta jos virheitä tulee, joku on aina paikkaamassa. Sitä kautta uskaltaa yrittääkin. Kaikki tämä tuo pelaajille itseluottamusta, Nutivaara näkee.

”Nyt voi lähteä hyvin mielin lomille”

Myös Columbus pääsi keskiviikkona hyvin ansaitsemalleen tähdistöottelutauolle. Tähdistöottelutaukoa seuraa työehtosopimukseen ruuvattu vuosittainen viiden päivän miniloma, joten joukkue pääsee parantelemaan vaivojaan yli viikon ajaksi.

Viimeisessä ottelussa ennen taukoa joukkue voitti Winnipegin tiukassa ottelussa lukemin 4–3. Voitto oli ryhmälle jo kuudes peräkkäinen.

Voiton myötä Columbus vahvisti asemiaan pudotuspeliviivan päällä. Ero viivan alle on keskiviikon jälkeen kaksi pistettä ja toisaalta matkaa Metropolien divisioonan viimeiseen suoraan pudotuspelipaikkaan on enää yksi piste. Nutivaara ei kuitenkaan suostu vielä ajattelemaan huhtikuulle.

– En ole kyllä yhtään miettinyt pudotuspelejä. Varmasti mennään jatkossakin peli kerrallaan. Tavallaan haluamme itsellemmekin todistaa, että pystymme vieläkin parempaan. Tässä on aika nälkäinen porukka kasassa, joten ei tämä vielä mihinkään riitä.

Nutivaara itse aikoo suunnata rentoutumaan Coloradon osavaltioon yhdessä puolisonsa sekä joukkuetoveri Alexander Wennbergin sekä tämän puolison kanssa. Siinä, missä moni NHL-pelaaja hakee tauolta aurinkoa, pohjoisen poika hakee Coloradosta kunnon talvea.

– Lähdemme hakemaan Coloradosta Suomen talvea. Meillä ei täällä ole oikein talvea ollut. Olisin toivonut jopa hieman pidempää pätkää, missä oltaisiin saatu lunta ja muuta, Kärpistä NHL:ään ponnistanut Nutivaara naureskelee.

Rinteeseen suomalaispuolustaja ei kuitenkaan aio lähteä.

– Se taitaa olla vähän liian iso riski. Ei kai sitä suoranaisesti kielletty ole, mutta ei siihen varmasti ole ketään rohkaistu. Pitää olla fiksu näiden kanssa. Nyt voi kuitenkin hyvillä mielin lähteä voittoputkesta lomille ja nauttia kaikesta rauhallisin mielin, Nutivaara nauraa lopuksi.

Lue myös:

Patrik Laineen Winnipeg Jetsin tuska kasvaa – neljäs perättäinen tappio

Tämän tien Jukka Jalonen ja muut NHL:ään haluavat eurooppalaisvalmentajat joutuvat kulkemaan – kokenut GM lataa Yle Urheilulle: "Tulkaa ensin valmentamaan AHL:ään"

Teräväinen rohmusi tehot 1+2 Jets-ottelusta, Laine onnistui toisessa peräkkäisessä pelissä

Kommentti: Barkov NHL:n aliarvostetuin? – Älkää viitsikö!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat