Suora

 • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
 • Urheilustudio 22.2.
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Miesten viesti, Anterselva
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Trondheim
 • Urheilustudio 22.2.
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Urheiluruutu
 • Rallin SM, Mikkeli
 • Urheiluruutu

Laineen Winnipegille tauko tulee tarpeeseen – "En uhraa ajatustakaan jääkiekolle!"

Patrik Laineen ja Sami Nikun Winnipeg hävisi keskiviikkona jo neljännen kerran peräkkäin. Joukkueen sivuluisu on käynnistänyt jo spekulaatiot päävalmentajan asemasta.

NHL
Patrik Laine
Patrik Laineen Winnipeg pelaa seuraavan kerran tammikuun 30. päivä.Getty Images

Winnipeg Jetsin ahdinko syvenee syvenemistään. Keskiviikon tappio Columbusta vastaan oli Patrik Laineen ja Sami Nikun edustamalle joukkueelle jo neljäs peräkkäinen. Eikä kyse viime kädessä ole edes pelkästään neljästä peräkkäisestä tappiosta. Käsillä on useita viikkoja kestänyt pelillinen mureneminen.

Winnipeg on voittanut joulukuun alun jälkeen 24 ottelustaan ainoastaan yhdeksän. Matkaan on tarttunut ainoastaan 43 prosenttia tarjolla olleista pisteitä. Pisteprosenttien osalta Jets sijoittuu joulu-tammikuun osalta sijalle 26. – taakse jäävät ainoastaan New Jersey, Anaheim, Los Angeles, San Jose ja Detroit.

Päästettyjä maaleja (84) Winnipegillä on joulukuun alun jälkeen eniten NHL:ssä, ja juuri tämä on joukkueen ongelmista suurin.

Winnipegin viisikko- ja puolustuspelaaminen on karmivalla tasolla juuri nyt. Esimerkiksi tiistaina Raleigh’ssa, Carolinassa, kotijoukkueen jokaista neljää osumaa edelsi karmiva puolustuspelillinen virhe. Ottelua Columbuksessa ei torstaina oltu pelattu kuin kolmekymmentä sekuntia, kun kotijoukkueen pelaaja oli ensimmäistä kertaa läpiajossa.

Columbuksen voittomaalia edelsi tilanne, missä alati vaikeuksissa oleva Dmitri Kulikov ei saanut yksinkertaisessa tilanteessa laidan lähellä pysäytettyä kiekkoa eikä pelaajaa (Oliver Björkstrand). Sormella on turha kuitenkaan osoitella yksilöitä, sillä koko Jets-pakisto seilaa tällä hetkellä kaukana kurssistaan.

Winnipeg on tällä hetkellä joukkue, joka antaa vastustajalle valtavat määrät laadukkaita maalipaikkoja, mutta ei itse pysty luomaan niitä lainkaan samalla tavalla.

– Näinhän se menee. Jos puolustus yskii, emme saa kiekkoa täyteen vauhtiin, minkä seurauksena emme pääse hyökkäämään, karvaamaan ja niin edelleen. Ja jos emme hyökkää, pyöritään omissa koko ajan, joukkueen suomalaislaituri Patrik Laine pyöritteli Yle Urheilulle puhelimitse ottelun tauottua.

Laine ei halua hakea syyllisiä, mutta myöntää puolustamisen olevan juuri nyt ryhmän heikkous.

– Ei se nyt niin vaikeaa ole, mutta liikaa tulee lapsuksia, eikä se ole kenenkään yksittäisen pelaajan syy. Mutta totta se on, että liikaa tulee nyt helppoja virheitä ja totta kai se turhauttaa, kun niistä rankaistaan. Viisikkopeliä pitää pystyä tiukentamaan, jos meinataan varsinkaan noita hyviä joukkueita voittaa.

”Ei kuulu minulle miettiä valmentajan asemaa”

Jos tiistain ja keskiviikon tappiosta on haettava jotakin hyvää, se on joukkueen asenne. Winnipeg ei ole missään nimessä luovuttanut tai näytä joukkueelta, joka haluaisi esimerkiksi valmentajansa vaihtoon. Sekä Carolinaa että Columbusta vastaan Jets teki kaikkensa, mutta karkeat virheet omassa päässä vesittivät haaveet tappioputken katkaisusta.

– Pelattiin mielestäni tosi hyvin ja joka äijä oikeasti taisteli. Mutta jos esimerkiksi tiistaina tehtiin yksi maali, niin ei sillä voi voittaa. Hyvin on taisteltu, mutta ei vain riitä tällä hetkellä, Laine harmitteli.

Sivuluisu on luonnollisesti käynnistänyt spekulaatiot päävalmentaja Paul Mauricen tilanteesta. Tunteet seuran ympärillä käyvät juuri nyt todella kuumina. Viimeksi keskiviikon tappion jälkeen winnipegiläismedia kirjoitti, että tappioputkea ei suoranaisesti voi kaataa Mauricen niskaan. Tappioputki voi silti johtaa Mauricen työpaikan menettämiseen.

Kaikki on NHL:ssä mahdollista, mutta Mauricen potkut tuskin konkretisoituvat lähitulevaisuudessa. Kun huomioon otetaan kesällä tapahtuneet muutokset pelaajistossa sekä joukkueen kokemat loukkaantumisongelmat, syytä voi olla vaikea vierittää luotsin niskaan.

Winnipeg on viime kädessä hyvin pitkälti siellä, missä sen kauden alla ounasteltiinkin olevan. Syksyllä se pelasi yli tasonsa, nyt alle tasonsa. Kokonaisuutena joukkue ei ole olosuhteet huomioon ottaen epäonnistunut mitenkään dramaattisesti.

- Ei kuulu minulle miettiä valmentajan asemaa. Minä vain pelaan, Laine kuittasi.

Golf-loma

Winnipegille alkava loma tulee siis enemmän kuin tarpeeseen. Ensin joukkue lomailee viikonlopun tähdistöottelun viikonlopun yli, mitä seuraa joka joukkueelle suotu vuosittainen viiden päivän työehtosopimuksen määräämä miniloma. Seuraavan kerran Winnipeg Jets harjoittelee vasta 30. tammikuuta.

Jos koskaan niin nyt pelaajien on hyvä saada ajatukset pois pelistä.

– Lähetän heille joka päivä sähköpostia ja pidän huolta, ettei heillä varmasti ole kivaa, päävalmentaja Maurice vitsaili vakavalla naamalla pohjoisamerikkalaismedialle ottelun jälkeen.

– En todellakaan, pelaajat tarvitsevat tämän loman. Heidän pitää nyt levätä. Kohtaamme tauon jälkeen Bostonin, Nashvillen sekä kahdesti St. Louisin, joten heidän kannattaa levätä, Maurice jatkoi.

Laine ei yritäkään kiistää, etteikö tappiokierre olisi ajanut etenkin henkisen puolen jaksamista koetukselle. Laine, joka on muutaman edellisvuoden aikana voittanut muun muassa Suomen mestaruuden sekä nuorten MM-kullan, ei ole viime vuosina tottunut kyntämään liigojen tai turnausten pohjakerroksissa.

– No, olimme ensimmäisellä NHL-kaudella aika vuohia. Ei päästy mihinkään ja pudotuspeleistä jäätiin aika kauas. Mutta totta kai voittaminen on kivaa, ja siksi tätä peliä pelataan. Harmittaa tällainen.

Juuri tästä syystä Laine aikoo toimia päävalmentajan ohjeiden mukaan. Hyvän ystävänsä Aleksander Barkovin luokse lomailemaan suuntaava Laine ei aio vapaapäivinään tutkailla tabletilta ohjauspelikuvioita.

– Juu, voin kertoa, etten mieti lomalla sekuntiakaan jääkiekkoa, se on ihan selvä homma. Keskityn seuraavat seitsemän päivää golfiin. Lähden Floridaan pelaamaan golfia ja otan siellä helppoa seuraavan viikon, Laine virnuili.

Lue myös:

Patrik Laineen Winnipeg Jetsin tuska kasvaa – neljäs perättäinen tappio

Kommentti: Barkov NHL:n aliarvostetuin? – Älkää viitsikö!

Tämän tien Jukka Jalonen ja muut NHL:ään haluavat eurooppalaisvalmentajat joutuvat kulkemaan – kokenut GM lataa Yle Urheilulle: "Tulkaa ensin valmentamaan AHL:ään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat