1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. jalkapallo

Auton ratissa Puolasta Suomeen: sopimuksensa purkanut Petteri Forsell tekee kaikkensa EM-kisaunelman eteen – "Toivotaan, että joku tekisi hyvän paniikkihankinnan"

Petteri Forsell karisti Puolan pölyt jaloistaan ja etsii nyt kuumeisesti uutta seuraa.

Petteri Forsell tekee kaikkensa päästäkseen mukaan Huuhkajien EM-kisajoukkueeseen. Kuva: Tomi Hänninen

KOKKOLA. Kulman takaa ilmestyvä vihreä auto on pesun tarpeessa. Puolalaiset rekisterikilvet paljastavat, että Petteri Forsell saapuu haastatteluun kotikulmillaan Kokkolassa.

Puolalaisesta Legnican kaupungista on noin 2000 kilometrin matka Keski-Pohjanmaan sydämeen. Auton likaisuuden ymmärtää, sillä Forsell on ajanut viikonloppuna Puolasta takaisin kotiin. Taustalla on unelma pelata Huuhkajien paidassa kesän EM-kisoissa.

Forsell purki pelaajasopimuksensa Puolan pääsarjasta viime kaudella pudonneen Miedz Legnican kanssa ja toi viimeisetkin tavaransa Suomeen. Paperityöt kannatti käydä hoitamassa paikan päällä, sillä uusi seura täytyy löytää mahdollisimman pian. Vanha sopimus ei enää hankaloita tilannetta.

– Saimme paperit kuntoon ja saan etsiä vapaasti seuraa. Nyt olen oikeastaan ensimmäistä kertaa valmis odottamaan mahdollisimman pitkään, että saisin mahdollisimman hyvän vaihtoehdon. Kaipaan jo takaisin peleihin ja jokapäiväisiin rutiineihin, Forsell kertoo kotikonnuillaan kilometrien täyteisen viikonlopun jälkeen.

– Legnica olisi tietenkin halunnut pitää minut, mutta he ymmärsivät tilanteen, kun Suomi pääsi ensimmäistä kertaa kisoihin. Minulla on parempi mahdollisuus kisajoukkueeseen Puolan divaria kovemmasta sarjasta.

Toistaiseksi Forsell, 29, ei ole vielä neuvotellut sopimuksesta yhdenkään seuran kanssa, vaikka kiinnostusta on ollut muun muassa Puolassa, Turkissa ja Aasiassa. Suomessa hallitseva mestari KuPS on ollut Forselliin aktiivisesti yhteydessä.

– Kiinnostus on ollut toistaiseksi näennäistä. Voi olla, että jollain joukkueella on joku toinen pelaaja ykkösvaihtoehtona ja minä kakkosvaihtoehtona. Ensi viikolla alkaa varmasti tulemaan enemmän, kun siirtoikkuna lähenee loppua.

Petteri Forsell maalinteossa Puolan liigassa. Kuva: AOP

Forsell korostaa, että uuden seuran etsinnässä ensimmäinen prioriteetti on maksimoida mahdollisuudet antaa riittäviä näyttöjä EM-kisoihin. Talvella hän on harjoitellut omatoimisesti ja ollut mukana eri joukkueiden harjoituksissa Kokkolassa.

– Nyt on ainakin kokemusta sen verran, että on ihan sama kuinka kovaan sarjaan menen. Olen valmis tappelemaan peliajasta. Haluan niin kovaan sarjaan kuin mahdollista. Toivotaan, että joku tekisi hyvän paniikkihankinnan, Forsell virnistää.

"Elämäni hienoin peli"

Kesäkuussa 2005 Suomi kohtasi Hollannin MM-karsintaottelussa Helsingin Olympiastadionilla. Paikalle oli matkustanut ensimmäistä kertaa myös Petteri Forsell pelikavereineen.

– En muista pelistä yksityiskohtia, mutta Hollanti voitti 4–0 ja katsomo oli ihan täynnä. Ne olivat niitä hetkiä kun aloin miettiä, että tuolla haluan olla mukana.

Ensimmäisen A-maaottelunsa Forsell pelasi kesällä 2013 Israelia vastaan ja teki heti maalin.

Hollanti-ottelussa aikanaan heränneet unelmat täyttyivät viimeistään viime kesänä Tampereella, kun kutsu kävi avauskokoonpanoon EM-karsinnan tärkeässä ottelussa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

– Se oli elämäni hienoin peli. Rankkasade ja katsomossa oli 32 kokkolalaista. Isä ja jopa äitinikin oli eksynyt paikalle. Sitä en tule ikinä unohtamaan, Forsell muistelee 2–0-voittoon päättynyttä ottelua.

Forsell ja Bosnian Ervin Zukanovic kesäkuun EM-karsintaottelussa. Kuva: EPA

Forsell oli Huuhkajien ryhmässä mukana lähes koko EM-karsinnat, mutta peliminuutteja tuli ainoastaan Bosniaa vastaan.

– EM-kisat ovat tämän kauden ainoa tavoite. Kyllä minulla on tavoitteena, että pääsen siellä pelaamaankin. Ei se vielä riitä, että pääsee ryhmään, Forsell sanoo itsevarmana.

– Karsinnoissa kuuluin ryhmään, mutta olisin halunnut pelata enemmän.

Edelliskesä oli pettymys

Forsell teki kaudella 2018–2019 Puolan pääsarjassa peräti 13 maalia. Miedz Legnica putosi sarjaporrasta alemmas, ja Forsell odotti seuraavaa isoa siirtoa. Toisin kävi.

– Odotin, että uin hyvissä tarjouksissa. Kun se ei mennytkään niin, piti nielaista ja nöyrtyä siihen, että ei auta kuin tehdä hommia. Eihän se hyvältä tunnu, Forsell myöntää.

Viime kesänä uuden seuran etsimistä hankaloitti voimassa oleva sopimus Miedz Legnican kanssa. Forsell yritti purkaa sopimusta jo silloin, mutta tuloksetta. Kokkolalainen oli hankalassa välikädessä.

– Seura halusi minusta aika paljon rahaa, ja se hidasti ikäiseni pelaajan siirtoa tosi paljon. Seura, joka minut ostaa, ei todennäköisesti saa enää siirtokorvausta takaisin, Forsell muistuttaa.

Lopulta puolalaiset päästivät elokuun lopussa Forsellin loppukauden lainalle HJK:hon. Ylivoimaisen mestarisuosikin kausi oli kova pettymys, eikä Forsellkaan loistanut odotetulla tavalla.

– Odotin itseltäni paljon enemmän. Jälkeenpäin pettymys on muuttunut sellaiseksi, että suoritus oli ihan ok. Olisi pitänyt suoriutua paremmin, mutta ei se mikään katastrofi ollut, Forsell kertaa.

Valitseeko Markku Kanerva Forsellin EM-kisaryhmään? Kuva: Tomi Hänninen

Vieläkö kymppipaikan pelaajille on töitä?

Euroopan tämän hetken kenties parhaan joukkueen Liverpoolin päävalmentaja Jürgen Klopp luottaa uskollisesti tiukkaan vastaprässiin. Liverpool on välittömästi koko joukkueen voimin vastustajan kimpussa pallonmenestyksen jälkeen.

Joukkue pelaa 4–3–3-järjestelmällä, jossa varsinaista pelintekijää tai niin sanottua kymppipaikan pelaajaa ei ole.

– Yksikään pelintekijä ei voi olla niin hyvä kuin onnistunut vastaprässi, Klopp on todennut. (siirryt toiseen palveluun)

Liverpoolissa valtaosan maalipaikoista luovat nykyään esimerkiksi laitapuolustajat. Hyökkääminen on arvaamattomampaa, kun kaikki hyökkäykset eivät kulje keskikaistan pelintekijän kautta. Tulosta on tullut: Liverpool voitti viime keväänä Mestarien liigan ja marssii nyt vastustamattomasti kohti Valioliigan voittoa.

Esimerkkejä on muitakin. Muun muassa urheilumedia ESPN (siirryt toiseen palveluun) on pohtinut, miten jalkapallon evoluutio on vaikuttanut maailman parhaisiin pelaajiin vielä muutamia vuosia sitten kuuluneen Mesut Özilin vaikeuksiin Arsenalissa. Kovinkaan moni maailman huippujoukkueista ei enää käytä klassista kymppipaikan pelaajaa.

Miten tämä kaikki liittyy Petteri Forselliin? Euroopan huippujoukkueiden pelitrendit peilaavat herkästi myös pienempiin sarjoihin. Kun ajatellaan pelin suuntausta eurooppalaisessa jalkapallossa, on perusteltua kysyä, riittääkö perinteisille kymppipaikan pelaajille enää töitä. Kysymys on ajankohtainen oivalla syöttövalikoimalla varustetulle Forsellille.

– Se on hyvä kysymys ja yksi asia, miksi seuraa on vaikea löytää. Jotkut valmentajat ja taktiikat tarvitsevat vielä kymppipaikan pelaajaa, mutta peli on muuttunut. Nykyään pitää juosta enemmän pystyyn, kun omat vahvuuteni ovat pystyjuoksijoiden ruokkimisessa, Forsell sanoo.

– Olen koettanut yksinkertaistaa peliäni. Viime kaudella valmennus opetti sitä, ettei aina tarvitse koittaa kaikkein vaikeinta ratkaisua. Olen opetellut juoksemaan pystyyn, kun tiedän, että se repii puolustuslinjaa.

Petteri Forsell on harjoitellut talven Kokkolassa. Kuva: Yle / Ari Hautamäki

NHL kiinnostaa

Kaikesta voi päätellä, että Forsell ajattelee pelaamistaan paljon myös pelikentän ulkopuolella. Televisiosta hän katsoo kuitenkin mielummin jotain muuta kuin jalkapalloa.

– Arvokisoista tai Mestarien liigan jatkopeleistä saatan innostua. Katson oikeastaan enemmän NHL:ää, Forsell paljastaa.

Suosikkijoukkuettaan Forsell ei ole voinut seurata vuosiin, sillä Atlanta Thrashers on jo kuopattu. Suosikkipelaaja Ilja Kovaltshuk sen sijaan palasi hiljattain taalajäille Montreal Canadiensin paidassa.

– On ollut raskasta kuunnella, kun häntä on haukuttu monta vuotta. Toivotaan, että hän pystyy pitämään tämänhetkisen vireensä, Forsell toteaa.

Forsell tunnetaan Kokkolassa hyvin. Useat vastaantulijat pysäyttävät miehen ja tulevat kysymään, missä ura jatkuu. Juttelutuokioon löytyy aina aikaa.

Keskustasta matka jatkuu Forsellille hyvinkin tuttuun Kippari-halliin, jossa on käynnissä tyttöjen lukioiden SM-lopputurnaus. Forsell osoittaa kentän laidalla seisovaa miestä. Tuo mies on juniorina Forsellia valmentanut Kim Huuhka.

– Jotkin valmentajat vain huusivat minulle, mutta hän jaksoi uskoa, Forsell sanoo kiitollisena.

Kokkolan hiljaisilta kaduilta on pitkä matka jalkapallon EM-lopputurnaukseen. Vaikka toistaiseksi ilman seuraa oleva Forsell lähtee kisapaikkajahtiin takamatkalta, hän aikoo pitää unelmastaan kiinni viimeiseen asti.

Lue myös:

Kuka pelaa kesällä Pukin vierellä? Yle Urheilu esittelee mahdolliset EM-Huuhkajat ja kovimmat haastajat pelaaja pelaajalta

Viihdyttävänä pelaajana tunnettu Petteri Forsell haluaa kehittyä HJK:ssa ja palata pian Eurooppaan – "On paljon ihmisiä, jotka haluavat nähdä minun pelaavan"

Huippujalkapalloilija Petteri Forsellia on kiusattu ulkonäön takia 10-vuotiaasta lähtien – "Jos palkkaa läskin, ei viikon päästä saa laihaa"

Petteri Forsell on tällä hetkellä eurokenttien kuumimpia suomalaishyökkääjiä, mutta Huuhkajista puhelin ei ole soinut: "Minulla on annettavaa maajoukkueelle"