Suora

  • Elävä arkisto esittää

Tänä viikonloppuna lasketaan legendaariset kisat, joista toista Kalle Palander kutsuu “rytmittömäksi p***aksi”, mutta toista kunnioittaa muiden tapaan – “Kaikki pelkäävät Kitzbühelin syöksyä”

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander arvostaa Kitzbühelin pujotteluvoittonsa korkeammalle kuin maailmanmestaruutensa.

alppihiihto
Brodie Seger Kitzbühelin syöksykisassa.
Kanadalainen Brodie Seger Kitzbühelin syöksykisassa viime talvena.Getty Images

Alppihiihdon maailmancupin Kitzbühelin osakilpailuja seurataan viikonloppuna TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Kitzbühelin Hahnenkamm. Legendaarisin kisapaikka alppihiihdon maailmancupissa. Vuori, jota jokainen laskija kunnioittaa.

Hahnenkammissa on laskettu kilpailuja jo vuodesta 1931 lähtien ja se on ollut mukana maailmancupin ohjelmassa sen alusta asti eli vuodesta 1967 lähtien. Kitzbühelin syöksykisan, kuten myös pujottelun ja supersuurpujottelun, voitto on yksi halutuimmista.

– Olen usein verrannut Kitzbüheliä formuloiden Monacon osakilpailuun. Se on legendaarinen. Kaikki pelkäävät Kitzbühelin syöksyä. Se on maailman vaikein syöksyrinne. Jos sen pääsee alas, niin jo silloin on voittaja, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander kertoi.

Palander itsekin on poistunut Kitzbühelistä voittajana kahteen otteeseen. Tosin Ganslern-rinteestä, jossa lasketaan pujottelukisat. Syöksykisat lasketaan Streif-rinteessä.

– Aina uhosin, että lasken syöksyn alppiyhdistetyn takia ja etenkin sen takia, että kun minua haastatellaan, niin voin sanoa, että olen laskenut sen! Mutta en ole sitä koskaan laskenut, Palander myönsi.

Streif on maailman vaikeimpia ja vaarallisimpia kilparinteitä, jossa tiukat käännökset, jyrkät kohdat, kallistukset ja hypyt vaativat laskijoilta hyvää tekniikkaa, kehonhallintaa ja kestävyyttä. Lähestulkoon joka vuosi joku loukkaantuu, jos ei kilpailussa, niin harjoituksissa.

Palander toivookin viikonlopun vauhtilajeihin tasaisia olosuhteita, sillä viime kausina huonot olosuhteet ovat tehneet kilpailuista ajoittain epäreiluja.

– Se herättää aina kiinnostusta, jos tulee kunnon pannuja, mutta minun sydäntäni sellaiset aina riipii. Toivottavasti niitä ei tulisi tänä vuonna.

Marc Gisin
Marc Gisin loukkaantui vuoden 2015 supersuurpujottelukisassa.Getty Images

"Pujottelurinne todella ärsyttävä laskea"

Palander kirjoitti urallaan nimensä harvinaiseen lukuun, sillä hän on voittanut Kitzbühelin pujottelun peräti kaksi kertaa. Samaan ovat pystyneen muun muassa alppilegenda Alberto Tomba, Marcel Hirscher, Henrik Kristoffersen ja Jean-Baptiste Grange.

Jean-Claude Killy, Marc Giradelli ja Andreas Molterer ovat panneet astetta paremmaksi kolmella voitollaan, Jean-Noël Augert on voittanut kisan neljä kertaa ja kaikkien aikojen kovin pujottelija, Ingemar Stenmark, on juhlinut Kitzbühelin voittoa viidesti.

Mutta siinä missä Streif-rinne herättää laskijoissa kunnioitusta, ei sama päde Palanderin mukaan Ganslern-rinteeseen. Pujottelijoissa Wengen tai Adelboden herättää suurempaa kunnioitusta, mutta se ei vie pois Kitzbühelin voiton arvoa. Sillä jokainen laskija tietää, ettei se voitto tule helpolla.

Maalialueelta katsottuna Ganslern ei nimittäin näytä vaikealta, mutta ensivaikutelma vain hämää. Rinteeseen kuuluu paljon jyrkkyysvaihteluita, kumpareita ja kallistuksia.

– Se on teknisesti ja taktisesti haastavin rinne, mutta se on hankala ja raastava laskea. Itse asiassa se on todella ärsyttävä laskea! Olen aina sanonut, että se on rytmitön paska. Aina kun on pääsemässä parin kolme portin aikana rytmiin, niin se rikotaan sitten jollain, Palander manasi.

– Siitä ei jää hyvää fiilistä, eikä lasku tunnu koskaan hyvältä. Paitsi silloin jos sen on voittanut.

Arnold Schwarzenegger
Kitzbühelin kisaviikonloppu houkuttelee katsomoon kymmeniätuhansia katsojia sekä lukuisia julkiksia. Kuvassa näyttelijänä tunnetuksi tullut Arnold Schwarzenegger.Getty Images

"Urani suurin voitto"

Palander nappasi ensimmäisen Kitzbühelin pujotteluvoittonsa, ja itse asiassa ensimmäisen maailmancupin palkintosijansa, tammikuussa 2003. Hän pystyi tuolloin pitämään ensimmäisen laskun johtoasemansa ja kasvattamaan toisella laskullaan eroa niin, että ykkössija irtosi 0,31 sekunnin turvin.

Neljä vuotta aiemmin pujottelun MM-kullan voittanut Palander oli haaveillut Kitzbühelin voitosta kauan. Hänelle Kitzbühel oli tärkeä paikka, sillä hänen valmentajansa Christian Leitnerin isä, entinen kilpalaskija Mathias “Hias” Leitner oli paikkakunnalta kotoisin.

– Tuo Kitzbühelin voitto oli ylivoimaisesti urani suurin voitto. Se menee maailmanmestaruudenkin ohi, sillä MM-kulta tuli varkain. Olin tuossa vaiheessa nähnyt jo lajin raakuuden, joten tuo voitto oli minulle aina haaveena, vuonna 2004 toisen Kitzbühelin voittonsa ottanut Palander kertoi.

Hän naurahtikin miettiessään sitä, miten laji oli jo hänen aikanaan kaukana leppoisesta lasketteluharrastuksesta, ja miten se nykypäivänä on hänen mielestään pelkkää puurtamista.

– Käy vähän nykylaskijoita sääliksi, mutta toisaalta olen huojentunut, että pääsin alta pois. Sinä 16–17 vuoden aikana, kun olin mukana, niin homma vakavoitui paljon.

Jo Palanderin aktiiviaikoina lähestulkoon jokainen kisajärjestäjä oli luopunut kilpailujen jälkeisistä pirskeistä, mutta Kitzbühel piti tästäkin perinteestä kiinni. Nämä pirskeet pidettiin paikallisessa pubissa, jossa jokainen kisan voittaja pääsi tiskin taakse jakamaan ilmaisia juomia.

Palander muistaa hyvin ensimmäisen voittonsa jälkeiset juhlat, joissa hän alppiyhdistetyn kisan voittajan Bode Millerin kanssa leikki baarimikkoa – ilman paitaa. Kesken juhlien Palanderin hyvä meno keskeytyi, kun aikoinaan hänen valmentajanaankin toiminut Jouni-isä saapui paikalle.

– Hän muistutti, että kahden päivän kuluttua oli Schladmingin kisa, jossa piti olla kuosissa. Se taisi olla kyllä ainoa kerta, jolloin ei tullut sen enempää sanomista, Schladmingissa pujottelukisan voittanut Palander naurahti.

Kalle Palander
Kalle Palander voitti uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailun Kitzbühelissä.Getty Images

"Rahan takia kaikki menisi heti p****elleen"

Tänä vuonna Kitzbühelissa vietetään juhlavuosi eli klassikkokisan 80. vuotta. Se näkyy myös palkintorahoissa, sillä niitä on nostettu peräti 25 %. Kisajärjestäjät eivät ole halunneet laittaa rahoja juhliin, vaan osoittaneet ne suoraan urheilijoille. Pujottelun ja syöksyn voittajat saavatkin liki 100 000 euroa eli 110 000 Sveitsin frangia, supersuurpujottelun voittaja 68 500 euroa.

Kitzbühelin kolmen kisan kokonaissumma on peräti 725 000 euroa, kun lähestulkoon kaikkien muiden osakilpailujen kokonaisvoittopotti on noin 112 000 euroa. Naisten kisoista Flachau on rahakkain, mutta sekin jää Kitzbühelin jalkoihin.

Kitzbühelin merkitys näkyi aikoinaan muun muassa Palanderin suksisopimuksessa, johon oli merkitty bonukset tuon kilpailun sijoituksista. Hänen mukaansa rahapalkinnot eivät kuitenkaan lisää laskijoiden motivaatiota, eikä sillä ole merkitystä kisasuoritukseen.

– En usko, että kukaan pystyisi siihen, että laskisi kovempaa vain sen takia, että saa enemmän rahaa. Jos sitä laskisi rahan takia, niin silloin ainakin menisi heti perseelleen, hän vakuutti.

– Ei tätä rahan takia tehdä, vaan maailmancupin pisteiden.

Ketkä juhlivat tänä vuonna? Supersuurpujottelun voittaja ratkotaan jo perjantaina, syöksyn lauantaina ja pujottelun sunnuntaina. Tämän vuoden syöksykisan ennakkokaavailut menivät uusiksi tiistaina, kun kisan suurin voittajaehdokas, Dominik Paris, loukkaantui supersuurpujotteluharjoituksissa. Italialaisen kausi päättyi eturistisidevammaan.

– Toivottavasti saadaan ihan uusi voittaja, Palander sanoi.

Pujottelukisassa Palander panee rahansa Clement Noëlille, vaikka pujottelucupia johtaakin Kitzbühelin toissa vuonna voittanut Henrik Kristoffersen.

– Noel on kovassa kunnossa. Hän on suorastaan lyömätön, jos hänellä on ehjä päivä ja rata on jäässä. Silloin hän voittaa Kristofferseninkin, Palander veikkasi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat