Suora

  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, torstai
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

SUEKin ja Väestöliiton tukipalveluiden yhteydenottoihin tuli piikki viikonloppuna: "Ei ole koskaan tullut noin paljon yhteydenottoja"

Viikonloppuna mediassa puhutti muodostelmaluisteluvalmentajan hyllyttäminen epäasiallisen käytöksen takia.

Muu urheilu
Muodostelmaluistelun kuvitus
Yhteensä kolmetoista entistä muodostelmaluistelijaa kertoi Yle Urheilulle valmentajan epäasiallisesta vallankäytöstä.AOP

Suomen urheilun eettisen keskuksen ILMO-palveluun sekä Väestöliiton Et ole yksin -palveluun on tullut viikonloppuna ja alkuviikosta tavallista enemmän yhteydenottoja.

Yle Urheilu kertoi perjantaina muodostelmaluisteluvalmentajasta, joka sai vuoden kilpailukiellon epäasiallisesta vallankäytöstä valmennettaviaan kohtaan. Yhteensä kolmetoista entistä muodostelmaluistelijaa kertoi Yle Urheilulle kokemuksistaan valmentajan alaisuudessa. SUEK teki valmentajan toiminnasta selvityksen.

SUEKin ylläpitämään ILMO-palveluun viikonlopun aikana ilmoituksia tuli noin kymmenkunta. Vuodessa ilmoitusten määrä pyörii noin sadassa, eli keskimäärin ilmoituksia tulee kaksi viikossa.

– Ei ole koskaan viikonlopun aikana noin paljon ilmoituksia tullut, SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson kertoo Yle Urheilulle.

ILMO on SUEKin ylläpitämä verkkopalvelu, johon voi ilmoittaa urheilurikkomuksista, kuten dopingrikkomuksista, kilpailumanipulaatioista, turvallisuusrikkomuksista sekä eettisistä rikkomuksista.

SUEKissa verkkopalvelua hoitaa muiden töiden ohessa yksi henkilö.

– On ollut tilanteita, joihin olisimme voineet reagoida nopeammin, jos resurssit olisivat olleet paremmat, Japisson toteaa.

"Ihan tavallisella päivystäjämäärällä olemme selvinneet"

– Et ole yksin -palveluun tulee yleensä enemmän yhteydenottoja, kun se mainitaan mediassa. Nyt kun esimerkiksi on puhuttu luistelusta, niin ihmisille on tullut omat kokemukset mieleen ja tarve puhua niistä, kertoo Väestöliiton asiantuntija Saara Ruotsalainen Yle Urheilulle.

Et ole yksin -palvelu on Väestöliiton ylläpitämä chat- ja puhelinpalvelu, johon voi ottaa yhteyttä, jos kohtaa urheiluharrastuksessaan esimerkiksi epäasiallista käytöstä tai häirintää. Hyllytetyn muodostelmaluisteluvalmentajan tapauksessa entiset luistelijat ottivat ensin yhteyttä juuri tähän palveluun.

– Ihan tavallisella päivystäjämäärällä olemme selvinneet. Nettisivujen kävijämäärässä uutisointi on näkynyt kyllä isonakin piikkinä, Ruotsalainen toteaa.

Et ole yksin -palvelussa työskentelee täysipäiväisesti kaksi henkilöä. Viime vuonna yhteydenottoja tuli noin 150.

Et ole yksin -palveluun on tullut yhteydenottoja viikonloppuna tai alkuviikosta laidasta laitaan eri lajeista, eikä erityisesti jostain tietystä lajista, kuten taitoluistelusta. Japisson ei voi kertoa, mistä lajeista tai mihin liittyviä ilmoituksia ILMOon on tullut.

"Mitä enemmän puhutaan, sitä enemmän ihmiset rohkaistuvat"

Sekä ILMO että Et ole yksin -palveluihin voi ottaa yhteyttä joko nimellään tai nimettömästi. Tarvittaessa yhteydenottajaa neuvotaan eteenpäin esimerkiksi lajiliitoille, seuroille tai jopa poliisille.

– Joskus ihan pelkkä kannattelu riittää ja että tulee kuulluksi. Mutta jos kyseessä on esimerkiksi alaikäiseen kohdistunut seksuaali- tai väkivaltarikos, on palvelun työntekijöillä velvollisuus tehdä asiasta rikosilmoitus, Ruotsalainen sanoo.

Molemmista palveluista peräänkuulutetaan kuitenkin reagointinopeutta. Vastauksia pyritään antamaan saman päivän aikana.

– Riippuu paljon asiasta, ja siitä missä muodossa yhteydenotto meille tulee, että kuinka nopeasti siihen voidaan reagoida tai sitä voidaan viedä eteenpäin, Japisson toteaa.

Sekä Japisson että Ruotsalainen uskovat, että asioiden esille tuominen mediassa on vaikuttanut ihmisten yhteydenottoihin.

– Mitä enemmän näistä puhutaan, sitä enemmän ihmiset rohkaistuvat, Japisson toteaa.

Lue myös:

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Urheilijoita nöyryyttänyt valmentaja sai vuoden kilpailukiellon, mutta saattaa silti jatkaa työssään – Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja: "Oletamme, että hän jatkaa työskentelyä seurassa"

Olympiakomitea kertoo uusista keinoista huonon käytöksen ehkäisemiseksi urheilussa: "Tavoite on, että jokainen valmentaja tulee sen tulevaisuudessa käymään"

Kitkeekö uusi linjaus häirintää urheilussa? Ministeri painottaa, ettei valtio tue epäeettistä toimintaa: "Se ei vain käy"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat