Hyppää sisältöön

Suomelta puuttuu vielä joukkue Tokion paralympialaisista – istumalentopallonaisilla on vielä yksi sauma: "Turnaus on kovatasoinen"

Suomen istumalentopallonaiset ylsivät edellisen kerran paralympialaisiin vuonna 2004 Ateenassa.

Unelma paralympiamenestyksestä elää. Kuva: Yle

Suomi ei ole vielä saavuttanut ainuttakaan joukkuelajien maapaikkaa ensi kesänä käytäviin Tokion paralympialaisiin. Maalipallojoukkueet menettivät mahdollisuutensa EM-kisoissa lokakuussa, mutta istumalentopallossa on vielä yksi sauma.

Naisten istumalentopallojoukkue osallistuu helmikuun lopussa Halifaxissa Kanadassa käytävään karsintaturnaukseen, jossa on jaossa vielä yksi paikka Tokioon.

– Turnaus on kovatasoinen ja paikkaa havittelee monta vahvaa joukkuetta, joten meidän on kyllä ylitettävä itsemme mikäli mielimme voittaa, toteaa Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jari Lankinen.

Suomen naisten istumalentopallomaajoukkueen päävalmentaja Jari Lankinen. Kuva: Yle

Kanadassa Suomi saa vastaansa hallitsevan EM-pronssimitalisti Ukrainan, Saksan, Slovenian sekä isäntämaa Kanadan.

Turnauksen voittaja lunastaa itselleen paikan Tokioon.

– Kanada on meille vieraampi vastus, mutta muut joukkueet ovat hyvin tuttuja. Ukrainan lisäksi Saksa on kova, mutta etenkin Slovenian kanssa olemme käyneet monesti hyvinkin tasaisia kamppailuita, Lankinen jatkaa.

Suomen istumalentopallonaiset ylsivät edellisen kerran paralympialaisiin vuonna 2004 Ateenassa.

– Ovathan noin isot kisat niin hieno kokemus, että sinne haaveilee pääsevänsä uudelleen, summaavat Annukka Jäätteenmäki sekä Petra Pakarinen Suomen joukkueesta.

Pulaa pelaajista

Istumalentopallolla on Suomessa pitkät perinteet, mutta viime vuosina miesten puolella ei ole ollut pelaajapulan vuoksi maajoukkuetta lainkaan. Myös naisissa kaikkein suurin haaste on löytää joukkueeseen tarpeeksi pelaajia.

– Meillä on se ongelma, ettei joukkue ole uusiutunut viime vuosina juurikaan. Emme vain millään löydä vammaluokiteltuja pelaajia tarpeeksi, kertoo päävalmentaja Lankinen.

Maajoukkueiden haasteista huolimatta istumalentopallon SM-sarja voi kuitenkin suhteellisen virkeästi.

– Kotimaassa kuka tahansa voi pelata istumalentopalloa, oli vammaa tai ei. Tämä helpottaa luonnollisesti joukkueiden kasausta.

– Kansainvälisiin kilpailuihin osallistujilta vaaditaan kuitenkin tiukka vammaluokitus, mikä on välillä yllättävänkin haastava saada. Esimerkiksi viime EM-kilpailuista meiltä lähetettiin yksi avainpelaaja kotiin, kun luokitusta ei siellä tullutkaan, Lankinen summaa.

Myös Suomen pitkät etäisyydet tuovat omat vaikeutensa maajoukkueen toimintaan.

– Yksi pelaaja on Oulusta ja yksi Lappeenrannasta. Sitten on pelaajia Tampereelta sekä Helsingistä. Näin ollen joukkueen yhteinen harjoittelu on lähes mahdotonta muuten kuin leireillä, Lankinen harmittelee.

Kenraaliharjoitus käyty

Naisten maajoukkue osallistui viime viikonloppuna Pajulahdessa järjestettyyn kansainvälisesti kovatasoiseen vammaisurheilutapahtumaan, Pajulahti Gamesiin. Kilpailu toimi samalla kenraaliharjoituksena Kanadan karsintaturnaukselle.

Suomi kohtasi Pajulahden turnauksessa Ukrainan ja Italian ja taipui molemmille joukkueille 0–3.

– Istumalentopallo on muuttunut monissa maissa enemmän ammattimaisemmaksi ja meillä ei ehkä ole ollut siihen resursseja, toteaa Suomen joukkueen runkopelaajiin kuuluva Petra Pakarinen.

Unelma paremmasta menestyksestä Kanadassa ja näin ollen paikasta paralympialaisiin elää kuitenkin yhä.

– Maajoukkueella ei ollut viime kesän jälkeen ainuttakaan yhteistä leiriä, joten Pajulahteen mentiin aivan kylmiltään. Tämä näkyi luonnollisesti suorituksissa, mutta uskon tilanteen paranevan nyt kun yhteisiä harjoituksia saadaan taas lisää, valmentaja Lankinen toteaa.

Annukka Jäätteenmäki on Suomen joukkueen kapteeni. Kuva: Yle

– Kaikki on mahdollista. Täytyy vain tsempata omaa mieltä ja treenata. Nyt nähtiin missä muut maat menevät ja pitää ottaa heistä oppia, kiteyttää joukkueen pitkäaikainen kapteeni Annukka Jäätteenmäki määrätietoisesti.

Suomen istumalentopallomaajoukkue matkustaa 21. helmikuuta Kanadan Halifaxiin, jossa se leireilee ensin ennen 26. helmikuuta alkavaa turnausta.

Tokion paralympialaiset käydään 25.8.–6.9.2020. Suomen joukkueeseen on tähän mennessä nimetty viisi parayleisurheilijaa: keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen, jousiampuja Jere Forsberg sekä ratakelaajat Amanda Kotaja, Toni Piispanen ja Leo-Pekka Tähti.

Lue myös: