1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Yllätysveto: Arvi Savolainen hakemaan olympiapaikkaa raskaasta sarjasta?

Painijoiden olympiapaikan metsästyksessä nähdään uusi käänne.

Arvi Savolainen. Kuva: AOP

Vaajakoskella tänään alkavissa painin SM-kisoissa nähtiin punnitustilaisuudessa todella yllättävä peliliike. Elias Kuosmaselle Roomassa hävinnyt Arvi Savolainen ei hypännytkään omaan sarjaansa (97kg), vaan mies nousi puntarille samaan aikaan raskaan sarjan (130kg) miesten kera.

Tarkoituksena on haastaa Suomen ykkösnimet ja sitä kautta kartoittaa mahdollisuuksia hyökätä olympialipun kimppuun raskaassa sarjassa.

– Valmentajat heittivät Rooman kisan jälkeen tällaisen ajatuksen ilmoille. Että mitä jos lähtisin hämmentämään pakkaa isojen poikien
keskelle. Toki sekin vaikutti päätökseen, että omassa sarjassani ei tällä kertaa ole otteluja tarjolla. Nyt kisoissa tulee ainakin muutama
kova ottelu, Arvi Savolainen tuumaa.

Lahtelainen painaa harjoituskaudella noin 100 kg ja Suomen raskaansarjan miehet suunnilleen 20 kg enemmän. Painoero vaatii etukäteen ajateltuna taktisia valintoja.

– Vastustajien voimatasot ovat nyt isompaa luokkaa. Ehkä tässä nopeus on sitten minun valttina, ja rajun ottelutempon pitäminen alusta loppuun.

Painiliiton hallitus ei ole vielä nimennyt sarjan 97 kiloa ensimmäiseen olympiakarsintaan lähtevää painijaa, mutta tämäkin ratkaisu kielii
siitä, että Budapestiin matkustaa tällä hetkellä Tanskassa leireilemässä oleva Elias Kuosmanen.

Kaiken kaikkiaan suomalainen paini on vaikeassa tilanteessa, sillä syksyn MM-kisoista ei saatu yhtään olympiapaikkaa. Kaiken kruununa on lähes vuoden painimatta ollut Petra Olli, jonka kunto kevään alla on iso kysymysmerkki. Valmennusjohto pyrkii kääntämään kaikki kivet, jotta Tokiossa nähtäisiin edes yksi suomalainen painija.

– Tämä kilpailu on yksinkertainen mittari, missä Savolainen menee suhteessa meidän omiin raskaan sarjan painijoihin. Jos hän voittaa
täällä kultaa, niin ilman muuta harkitsemme miehen viemistä olympiakarsintoihin, päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela linjaa.

Olympiakarsinnat mitellään maalis-huhtikuussa kahdessa eri karsintaturnauksessa. Sama urheilija ei voi napata olympialippua kahteen eri painoluokkaan, joten tällä hetkellä valmennusjohto testaa Savolaista lähinnä siltä varalta, että Elias Kuosmanen tuo Suomelle 97-kiloisissa olympiapaikan Budapestin ensimmäisestä karsintaturnauksesta. Tässä tapauksessa Savolainen voitaisiin lähettää huhtikuussa Sofiaan toiseen turnaukseen.

– Jos mies nappaa täältä kultaa, niin sitten tuo skenaario on mahdollinen. Ja onhan tässä kuukauden kuluttua myös EM-kisat. Sinne
katsastetaan miehiä lähes kaikkiin sarjoihin, Yli-Hannuksela sanoo.

SM-kisat alkavat Vaajakoskella tänään. Raskaansarjan miehet hyppäävät molskille vasta huomenna ja silloin selviää, miten Arvi Savolaisen käy isompien miesten keskellä. Koostelähetys mielenkiintoisista SM-paineista sunnuntaina TV2:lla klo 22.00.

Vesa-Matti Savinen

Lue myös:

Valmentaja vahvistaa Petra Ollin lähtevän EM-kisoihin – painonpudotus jo tässä vaiheessa voisi olla riski