19-vuotias Kalle Rovanperä on jo nyt lähempänä kokeneita supertähtiä tietyissä hetkissä: "Oli parempi fiilis"

Kalle Rovanperä on ennätyksellisessä MM-rallidebyytissään kuudentena.

ralliautoilu
Kalle Rovanperä
Katso Kalle Rovanperän huippuveto 7. erikoiskokeella!

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Historian nuorimpana tehdaskuljettajana rallin MM-sarjaa tällä kaudella ajava Kalle Rovanperä on perjantain ajopäivän jälkeen kuudentena kauden avauskisassa Monte Carlossa. Erikoiskokeita on takana kahdeksan, kun kisassa yhteensä ajetaan 16 erikoiskoetta.

19-vuotias Rovanperä on alkukaudesta vielä oppimassa WRC-auton tapoja, mutta Toyota-kuski on näyttänyt taitonsa legendaarisessa Monte Carlossa jo tietynlaisilla pätkillä.

Kun pätkä on ollut kaikille kuskeille uusi, Rovanperä on ollut paljon lähempänä kärkeä kuin muilla vanhemmilla pätkillä. Siitä osoituksena perjantailta löytyy kaksi kertaa keskellä kisalenkkiä ajettu uusi erikoiskoe Saint-Clément - Freissinières.

Ensimmäisellä kerralla Rovanperä piti kuudenneksi nopeinta vauhtia, mutta oli vain 0,1 sekunnin päässä Esapekka Lapista ja vajaan neljän sekunnin päässä kolmantena ajavasta Hyundain Thierry Neuvillesta. Matkaa pohja-ajan ajaneeseen Elfyn Evansiin jäi 12 sekuntia.

Toisella ajokerralla samalla pätkällä Rovanperä paransi tahtiaan heti. Hän oli samalla pätkällä iltapäivällä peräti neljäs kepittäen Lapin ja rallilegenda Sébastien Loebin. Pohja-ajan vieneeseen Sébastien Ogieriin ero oli vain 6,7 sekuntia.

– Kyllä se ralli on kokemuslaji. Auttaa huomattavasti, jos on tällaisella autolla ajanut viime vuosina pätkät, Rovanperä myönsi Yle Urheilun haastattelussa.

– Tämä keskimmäinen uusi pätkä oli mielenkiintoinen. Se pätkä oli vähän erityylinen, kun siinä oli enemmän kuivaa asvalttia. Olemme testaneet sillä pinnalla, niin oli myös parempi fiilis.

Rovanperä kertoi olleensa pettynyt aamupäivän vetoon, mutta iltapäivälenkki oli nuoren suomalaistähden mukaan “ihan ok.” Viimeisellä päivän erikoiskokeella Rovanperä oli viides jäätyään pohja-ajan kellottaneesta Hyundain Thierry Neuvillesta 14,1 sekuntia. Rovanperä oli kokonaistilanteen viidettä kuskia Lappia 0,9 sekuntia nopeampi ja neljännen sijan Loebia 1,1 sekuntia hitaampi.

– Silti viimeisellä pätkällä tuli vähän liikaa takkiin. Mutta sellaista se on. On vain ajettava ja opittava, Rovanperä totesi.

Rovanperän ero kärkipaikkaan ja tallitoveri Sébastien Ogieriin on 2 minuuttia ja 19,2 sekuntia. Viidentenä tuloslistalla sijaitseva M-Sportin Fordin Lappi on 21 sekuntia edellä.

Lapilla riitti perjantaina monenmoista murhetta autonsa kanssa. Lauantainakaan hän ei ollut kovin tyytyväinen. Viimeisen pätkän maalissa Lappi totesi, että päivän parhaasta vedosta huolimatta aika oli “p**ka.”

– Viimeiseen pätkään latasin vähän paukkuja, mutta siellä jäätiin enemmän. En osaa sanoa, mistä se johtuu. Pohdimme sitä juuri, Lappi sanoo.

– Harmi, kun ei pysty vertaamaan dataa tiimissä, kun kukaan ei aja kovempaa. Tuntuu, että ilman mutaa ja liukasta olimme vauhdissa taas. Kun tulee mutaa ja kaikki neulansilmät, auto luistaa liian kauan neulansilmässä.

Lapin tallitoverin Teemu Sunisen kisa meni pipariksi jo torstaina. Hänen autonsa vaihdelaatikko meni rikki, eikä Suninen päässyt torstaina maaliin saakka. Perjantaina Suninen on hakenut kokemusta ajamalla kisaa läpi ralli 2 –säännön turvin.

– Iltapäivän lenkistä jäi vähän parempi fiilis. Vauhti on kohtuullista siihen nähden, missä tilanteessa ollaan, Suninen totesi.

TILANNE 8/16 ERIKOISKOKEEN JÄLKEEN

1. Sebastien Ogier Toyota 1.43.31,5

2. Elfyn Evans Toyota + 1,2

3. Thierry Neuville Hyundai + 6,4

4. Sebastien Loeb Hyundai + 1.06,9

5. Esapekka Lappi Ford + 1.57,2

6. Kalle Rovanperä Toyota + 2.19,2

7. Takamoto Katsuta Toyota + 5.18,7

8. Eric Camilli * Citroen + 8.06,2

9. Nicolas Ciamin * Citroen + 9.04,0

10. Mads Östberg * Citroen + 9.37,2

16. Teemu Suninen Ford +11.26,8

Ralli jatkuu lauantaina kello 10.38. Suora lähetys EK 9:stä alkaa Yle Areenassa kello 10.30.

Yle Urheilun lähetykset Monte Carlon MM-rallista

Perjantai 24.1.2020

20.15 Kooste päivän tapahtumista, TV2

Lauantai 25.1.2020

10.30 Erikoiskoe 9, suora lähetys, Areena

15.00 Erikoiskoe 11, suora lähetys, TV1

21.00 Kooste päivän tapahtumista, TV2

Sunnuntai 26.1.2020

10.00 Erikoiskoe 14, suora lähetys, TV2

13.00 Power Stage, suora lähetys, TV1

21.00 Kooste koko kilpailusta, TV2

Lue lisää:

Tätä et nähnyt edes tv-lähetyksessä: Katso hallitsevan maailmanmestarin todella raju ulosajo! Tommi Mäkisen tiimistä loikanneen virolaisen auto hirvittävässä kunnossa

Marcus Grönholm kertoo uudessa Ylen rallipodcastissa stressaavasta MM-avauksesta: "Karmeeta hei, en tykkää"

Tommi Mäkisen tiimi kaksoisjohdossa yötauolle! Kalle Rovanperä kukisti taas rallilegendan, pettynyt Esapekka Lappi avautui rajusti – tästä näet päivän dramaattiset hetket

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat