Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"

Hyvärinen ei ole ehtinyt pilata kisavirettään, Iivo Niskanen vitsaili heittävänsä noppaa perinteisen taktiikastaan – "Toivottavasti on mahdollista tehdä omia ratkaisuja"

Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen olivat hyvässä vireessä viime viikonloppuna Nove Mestossa. Jatkuuko kaksikon vauhti myös Oberstdorfin yhdistelmäkisassa?

hiihto
Iivo Niskanen
Iivo Niskanen haluaa Oberstdorfin yhdistelmäkisasta parempia tuloksia kuin Lillehammerista.Getty Images

Maastohiihdon maailmancupia Oberstdorfissa voi seurata tänä viikonloppuna TV2:sta ja Yle Areenasta.

Puijon Hiihtoseuran tehokaksikko Iivo Niskanen - Perttu Hyvärinen oli oivassa vedossa viime viikonloppuna Nove Mestossa. Niskanen hiihti lauantain 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa ensimmäistä kertaa palkinnoille sijoittumalla toiseksi ja Hyvärinen täydensi tuloksia kuudennella sijallaan.

Sunnuntain 15 kilometrin perinteisen takaa-ajossa Niskanen ei onnistunut haluamallaan tavalla, mutta Hyvärinen piti tasonsa ja otti uransa toiseksi parhaan sijoituksen maailmancupissa ollen seitsemäs.

Olympiavoittaja ja MM-mitalisti Niskasen hyvät tulokset eivät ole yllätyksiä, mutta Hyvärinen on tällä kaudella onnistunut hiihtämään uransa parhaita hiihtoja jo useampaan otteeseen. Nyt odotukset ovat jälleen kovat, kun Oberstdorfissa hiihdetään yhdistelmäkilpailu, mutta Hyvärinen on asiasta hieman epävarma.

– Tuloslistalla se uran paras on helpoin mitata. Junnuna hiihdin “skiathlonia” aina hyvin, mutta nyt muutaman vuoden se on ollut minulle haastava matka, Hyvärinen pohti Yle Urheilun haastattelussa

– Minulla ei ole ollut kapasiteettia hiihtää perinteisen osuutta tarpeeksi helposti. On tullut vain roikuttua siinä mukana, ja sitten se vapaa on ollut tuskaa. Kisa kuitenkin ratkeaa vapaalla.

"Ei ole ehditty pilata mitään"

Ensi talven MM-kisoihin valmistautuva Oberstdorf on uusinut kisaradat, ja Hyvärisen mielestä turhat sillat onkin saatu nyt karsittua pois. Iivo Niskasen mukaan yhdistelmäkisan radalta löytyy tänä vuonna pitkiä tasaisia pätkiä, eikä hän usko, että perinteisen osuudella nähdään minkäänlaisia ratkaisuja.

Yhdistelmäkisa on edellisen kerran hiihdetty joulukuun alkupuolella Lillehammerissa. Tuolloin Niskanen oli perinteisen osuudella vielä kärkikahinoissa mukana, mutta hyytyi vapaalla yhdeksänneksi. Hyvärinen oli lopputuloksissa niukasti pisteillä 28. sijallaan.

Nyt molemmat haluavat parempia tuloksia.

– Ei ole viikkoon ehditty pilata mitään. Tällä kaudella on perinteisellä ja vapaalla tullut hyviä kisoja, mutta yhdistelmäkisa Lillehammerista oli huono. Kunnon pitäisi olla kohdillaan, joten on mielenkiintoista nähdä, miten käy, Hyvärinen sanoi.

– Odotus kisaan on hyvä, sillä ainakin fysiikan puolesta tuntuu, että on kiva lähteä hiihtämään, Niskanen sanoi.

Perttu Hyvärinen
Perttu Hyvärinen on tällä kaudella ottanut askeleen eteenpäin kehityksessään ja tuloksissaan.Getty Images

Mikä on Niskasen taktiikka?

Yhdistelmäkilpailussa, kuten muissakin yhteislähtökisoissa taktiikalla on aina suuri merkitys, jos urheilija on hyvässä kunnossa. Niskasen mielestä onkin mielenkiintoista nähdä, minkälaiseksi kisa muodostuu.

– Itsekin pystyn jo vaikuttamaan paljon kisan kulkuun olemalla aktiivinen tietyssä kohtaa. Toivottavasti on sellainen päivä, että on mahdollista tehdä omia ratkaisuja ja noudattaa omaa taktiikkaa, hän sanoi.

Mutta vaikka perinteisen osuudella tuskin nähdään ratkaisuja, aikooko Niskanen kuitenkin yrittää tehdä eroa muuhun joukkoon jo silloin? Aivan kuten hän yritti tehdä pari vuotta sitten Pyeongchangin olympialaisissa, jolloin taktiikka tosin petti pahoin.

– Heitetään siitä sitten kolikkoa, Niskanen naurahti arvoituksellisesti.

Lue myös:

Kuukauden pään ympärillä kiristänyt vanne löystyi viime viikonloppuna, mutta Ristomatti Hakola ei vielä uskalla tuulettaa

Uran paras vapaan kisa ei lämmittänyt enää takaa-ajossa – Niskanen kyseenalaisti kuntonsa: "Piti olla rankkari tyhjään maaliin, mutta ammuin ohi"

Hyvärisen uran huippuhiihtoon sattui sauvarikko – venäläishuoltaja riensi apuun, mutta yksi sija saattoi sulaa haverissa: "Nyt tuntuu niin hyvälle, että on periaatteessa ihan sama"

Mikä hiihto! Niskanen tykitti ensimmäistä kertaa urallaan palkintokorokkeelle vapaan kisassa: "Olen tosi tyytyväinen"

Perttu Hyvärinen on Tourin suomalaisonnistuja, jonka taloudelliset ja henkiset uhraukset saivat nyt palkinnon – "Välillä saa olla tyytyväinenkin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat