Suora

  • Urheiluruutu

Suomen menestysjoukkueessa pelannut Pertti Laanti muisteli lämmöllä Kalevi Tuomista - "Hän oli ottoisä minulle, Pyrinnön matseihin oli pakko aina päästä"

Torstaina ajasta ikuisuuteen siirtynyt, koipallopiireistä suureksi suomalaiseksi urheiluvaikuttajaksi ponnistanut Kalevi "Kallu" Tuominen jätti ikimuistoisen kädenjäljen myös kotimaan koripallohistoriaan.

urheilu
 Kalevi "Kallu" Tuominen koripallon Korisliigan ottelussa Helsinki Seagulls - Karhu Basket Helsingissä 17. marraskuuta 2017.
Lehtikuva

Kotimaan urheiluvalmennuksen legendan, Suomen olympiakomitean pitkäaikaisen valmennuspäällkön, opetusneuvos Kalevi "Kallu" Tuomisen, 92, kuolema pysäytti paitsi hänen lähipiirinsä niin myös koripalloväen.

Yle Urheilu tavoitti Pertti Laannin, joka pelasi Tuomisen alaisuudessa Suomen menestyksekkäimmässä koripallomaajoukkueessa, joka osallistui Tokion 1964 olympialaisiin ja sijoittui Suomessa järjestetyissä EM-kisoissa 1967 kuudenneksi. Vuoden 1964 korismiesten joukkue on ainoa suomalainen palloilujoukkue, joka on raivannut tiensä varsinaisten karsintojen kautta olympialaisiin.

– "Kallu" oli kaikille suomalaisille koripalloilijoille fantastinen tyyppi, joka sai meistä jotenkin ihmeellisen paljon irti. Hän oli aina kaikesta niin innostunut. Minä olin yksinhuoltajaäidin poika, ja "Kallu" oli minulle kuin ottoisä. Kun tulin Turusta Helsinkiin, niin hän otti minut ikään kuin omaan varjeluunsa.

Pyrintö oli Tuomisen rakas seura

Aina kun Kalevi Tuominen oli siinä kunnossa, että kykeni lähtemään liikkeelle, niin Pertti Laanti haki hänet katsomaan Seagullsien korismatseja.

– Tampereen Pyrintö oli se hänen joukkueensa. Aina hänen piti päästä katsomaan, vaikka sitten huonokuntoisena, Pyrinnön pelit. Sitä matsia olimme vielä viime syksynä katsomassa, muisteli Pertti Laanti.

– Hänen poislähtönsä oli minullekin kova isku, vaikka olin hänen kanssaan tekemisissä paljon ja tiesin, missä mennään.

Kalevi Tuominen oli vahva ja särmikäs valmentajapersoona, jolla riitti aina erilaisia vippaskonsteja, millä herätellä joukkuetta tosipaikassa.

– Innostavana kaverina hän sai meidät tekemään ihan älyttömiä koripalloharjoitteita. Nokkela hän oli myös.

– Kun olimme Tokion olympiakarsinnassa valmistautumassa Genevessä ratkaisevaan Bulgaria-otteluun, niin muistan sellaisen jutun, että "Kallu" tuli herättämään pelaajat yllättäen päiväunilta ja pisti pelaajat parijonoon 2,5 tuntia ennen ottelua. Hän kierrätti meitä ruokasalissa pyödän ympäri, jossa Bulgarian pojat söivät täyttä liha-ateriaa. Sen jälkeen hän sanoi, että tiedättekö jätkät, missä bulgarialaisten veri on, kun ottelu alkaa. Se on vatsassa. Nyt pojat juostaan sitten matsissa. Tuolla hauskalla teolla Kallu sai meille kummasti lisäjuoksuvoimaa, muisteli Pertti Laanti.

.

Pertti "Pepe" Laanti
Pertti "Pepe" LaantiOlympiakomitea

195-senttinen Laanti pelasi koripallourallaan 132 maaottelua, joissa hän teki 875 pistettä.

– Me olimme siihen aikaan yhtä tiivis kuin perhe. Leireilimme paljon Kuortaneella sekä Kisakalliossa, ja aina viikosta kahteen. Yhdessäolo oli meille silloin aikanaan mittavaa ja sitä kautta hitsauduimme yhteen hyväksi joukkueeksi.

– Me koripalloihmiset koimme aina, että "Kallu" tunsi juurensa ja tiesi, mitä kautta (koripallomenestys) hän loi mahtavan urheilu-uransa. Kalevi Tuomisen käytös, reippaus ja innostuneisuus tekivät myös Uunilan Jukkaan ison vaikutuksen ja sitä kautta "Kallu" oli ihan ylivoimainen niissä hommissa eläkeikään saakka. Jäämme kaikki kaipaamaan suurta miestä, herkistyi Pertti Laanti.

Lue myös:

Valmennuslegenda Kalevi Tuominen on kuollut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat