SUEKin selvitys taitoluistelun epäillystä seksuaalisesta häirinnästä valmistui – asiaa ei voi viedä viranomaisten käsittelyyn ilman uhrin lupaa

Yle Urheilu kertoi syyskuussa 2019 entisestä SM-tason taitoluistelijasta, joka kertoi pitkäaikaisen miesvalmentajansa ahdistelleen häntä seksuaalisesti vuosia sitten.

taitoluistelu
Taitoluistelu kuvituskuva
Tomi Hänninen

Suomen Taitoluisteluliiton tilaama selvitys epäillystä seksuaalisesta ahdistelusta on valmistunut. Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) selvitti perinpohjaisesti miespuolisen taitoluisteluvalmentajan toimintaa, kun häirintäepäilyt olivat tulleet julkisuuteen syksyllä 2019.

SUEKin tutkinnassa ilmeni jo varhaisessa vaiheessa, ettei Taitoluisteluliitto saa viedä asiaa viranomaiskäsittelyyn, koska asiasta ilmoittanut henkilö ja muut asianosaiset eivät ole antaneet suostumustaan siihen.

Yle Urheilu kertoi syyskuussa 2019 entisen taitoluistelijan tarinan tämän kokemasta seksuaalisesta ahdistelusta ja myöhemmin muun muassa siitä, että kyseisen valmentajan työt hänen senhetkisessä seurassaan päättyivät. Kyseessä on eri henkilö kuin viime viikosta asti julkisuudessa ollut muodostelmaluisteluvalmentaja, joka sai kilpailukiellon epäasiallisesta käytöksestä.

Taitoluisteluliitto painottaa, että asia viedään aina eteenpäin viranomaisten selvitettäväksi, jos alaikäisen epäillään kohdanneen lajin parissa seksuaalista ahdistelua, vaikka henkilö ei sitä itse haluaisi.

Täysi-ikäisten henkilöiden kohdalla Taitoluisteluliitto ei voi viedä asiaa viranomaisille ilman asianosaisen henkilön suostumusta. Epäilty seksuaalinen häirintä on tapahtunut yli kymmenen ja osin yli viisitoista vuotta sitten. Asianosaiset henkilöt ovat nykyään täysi-ikäisiä.

Lue myös:

SM-tason taitoluistelija kertoo valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti – arvostettu valmentaja kiistää ja jatkaa työssään

SUEK selvittää seksuaalisen häirinnän yleisyyttä urheilumaailmassa – mukana kaikki suurimmat lajiliitot

Taitoluistelija kertoi seksuaalisesta ahdistelusta julkisuuteen – valmentajan työt nykyisessä seurassa loppuivat

Lähteet: taitoluisteluliiton tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat