Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kalle Rovanperä sai kehut Tommi Mäkiseltä – tiimipomo yritti kuitenkin suitsia nuoren suomalaistähtensä käytöstä

Tommi Mäkinen kiinnitti huomiota Kalle Rovanperän itsekriittisyyteen. Rovanperä oli WRC-debyytissään MM-rallisarjassa viides.

ralliautoilu
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä ei ollut viikonloppuna aina tyytyväinen vauhtiinsa, mutta pystyi olemaan sijoituksestaan äärimmäisen kovissa olosuhteissa.Toyota Gazoo Racing WRC

Monte Carlon MM-rallin suurimpiin puheenaiheisiin lukeutui Kalle Rovanperän debyytti MM-sarjassa WRC-autolla. 19-vuotias suomalaistähti ajoi historian nuorimpana tehdaskuljettajana kisaa Toyotalla.

Tuloksena oli viides sija. Rovanperä jäi 4 minuuttia ja 17,2 sekuntia kisan voittaneesta Hyundain Thierry Neuvillesta. Suomalaiskuskin meno oli varmaa ja virheetöntä. Vielä hän ei lähtenyt revittelemään vaikeassa kilpailussa.

– Voi olla ihan tyytyväinen siihen nähden, että ainut tavoite oli ajaa kisa ehjästi läpi. Ihan hyvä, että saatiin jotain pisteitäkin. Kun oli selkeää, näytettiin vähän vauhtiakin, Rovanperä summasi kisaansa Yle Urheilulle.

Rovanperän tallitoverit Elfyn Evans ja Sébastien Ogier taistelivat vielä päätöspäivänä voitosta, mutta joutuivat toteamaan Hyundain Thierry Neuvillen paremmaksi tällä kertaa sekuntitaistelussa.

– Kaikki toimi tiimissä hyvin, vaikka olemme kaikki uusia kuskeja tässä tallissa. Toki on aina uusia haasteita, kun tulee uusia tyyppejä. Mutta kaikilla meni ihan hyvin ilmeisesti. Itsellä meni ainakin ja tiimille kiitokset siitä, Rovanperä sanoi.

Tallipäällikkö Tommi Mäkinen piti Rovanperän suoritusta hyvänä.

– Se oli todella hyvä ja puhdas ajo. Näissä olosuhteissa ensimmäistä kertaa WRC-auton ratissa Kalle ajoi ihan hyvän kisan. Tästä on helppo vain parantaa. Tiedän, että Ruotsissa vauhti on ihan erinäköinen, Mäkinen sanoi.

Usein erikoiskokeiden maalihaastatteluissa Rovanperä vähän sätti itseään, että olisi voinut mennä vielä kovempaa. Tommi Mäkinen oli pistänyt merkille myös samanlaista käytöstä nuoressa kuskissaan ja yritti opastaa Rovanperää.

– Aika kovaa piiskasi itseänsä. Kyllä me yritimme sanoa, että ei tarvitse olla noin kova itselleen, Mäkinen sanoi.

Kalle Rovanperä
Katso Kalle Rovanperän ja Esapekka Lapin suoritukset päivän avauspätkältä

"Pojat ajoivat nätisti"

Viime kaudella M-Sportin Fordilla ajanut Toyota uusi värväys Evans johti yllättäen kisaa lauantain jälkeen, mutta taipui päätöspäivänä kolmanneksi. Päätöserikoiskokeella kokenut supertähti Sébastien Ogier puristi uusvanhasta tallitoveristaan myös ohi toiseksi.

Evans myönsi Yle Urheilulle olevansa pettynyt, mutta olisi ottanut ennen kisaa kolmannen sijan vastaan. Sébastien Ogier oli puolestaan sitä mieltä, että ei vielä ollut täysin sinut autonsa kanssa. Mutta otti mieluusti vastaan palkintokorokepaikan uudella autolla. Ogier oli myös luottavainen autonsa suorituskykyyn jatkossa.

Tallipäällikkö Tommi Mäkinen piti myös tiiminsä sijoituksia 2,3 ja 5 hyvänä.

– Oli sellainen kokonaan kustannustehokas. Pojat ajoivat nätisti. He eivät tehneet mitään tyhmyyksiä. Autot pysyivät hyvässä kunnossa. Kaikki meni mukavasti, Mäkinen totesi.

Elfyn Evans
Katso Elfyn Evansin ja Kalle Rovanperän menoa 6. erikoiskokeella! Evansin vanne otti osumaa

Mäkinen muistutti, että Monte Carlo on vaihtelevien olosuhteiden takia vaikea kisa.

– Tiesimme Neuvillen taitavan viimeisen päivän metkut. Pätkät olivat erittäin vaikeita. Piti ottaa riskejä todella nopeilla erikoiskokeilla, eikä ole lainkaan varaa virheeseen. Opimme taas hivenen, Mäkinen sanoo.

Tallipomo pohti, hävisivätkö Evans ja Ogier kisan Neuvillelle jo lauantaina. Jo iltalenkillä belgialainen aloitti pohja-aikatykityksensä.

– Pojat ottivat lumella vähän varovaisesti. Mutta ralli on tällaista, Mäkinen mietti.

Seuraavaksi rallin MM-sarjan pitäisi jatkua helmikuun puolivälissä Ruotsissa, mutta tällä hetkellä kisaaminen on epävarmaa heikon lumitilanteen takia.

– Jos Ruotsiin tulee lunta, se on hieno kilpailu. Ruotsi on toisesta ääripäästä kuin Monte. Erot tulevat ihan toisista syistä. Siellä vedetään kaasu pohja koko ajan. Ruotsi on varmaan mukavampi kisa ajaa, Rovanperä toteaa.

Mäkisellä oli heittää mielenkiintoinen spekulaatio tiiminsä tilanteesta. Jos Ruotsin kisa perutaan ja seuraavaksi ajetaan vasta maaliskuun puolivälissä Meksikossa, se voi olla Toyotalle hyvä juttu.

– Meksiko on sellainen paikka, missä kukaan ei haluaisi johtaa MM-sarjaa ja lähteä ensimmäisenä autona, Mäkinen sanoo.

Päivitetty kello 18.30. Korjattu Rovanperän oikea ero kärkeen. Aluksi tekstissä luki Esapekka Lapin ero kärkeen.

Lue lisää:

Tommi Mäkisen uudet tähdet taipuivat huimassa MM-rallikauden avauksessa! Virheetön Rovanperä komeasti viides – Lappi paras suomalainen

Katso, miten rallin suurmestari sortui alkeelliseen virheeseen Esapekka Lappia vastaan – "Nyt on tullut ilmeisesti se hetki, että nuoret tulevat ohi"

Elä Monte Carlon MM-rallin päätöspäivä uudelleen hetki hetkeltä: Ranskalaismestarin voittoputki tylysti poikki – Suninen lisäpisteille, Rovanperä ja Lappi kukistivat rallilegendan

Kalle Rovanperä jätti tänään taakseen rallilegendan ja yhden suomalaistähden: “En ole tyytyväinen”

Rallin hallitseva maailmanmestari kertoi virheestä ennen järkyttävää ulosajoaan – tässä hetkessä kaikki meni pieleen: "Ei ollut mitenkään mukavaa"

Kalle Rovanperältä häkellyttävä päivä WRC-tykillä! Löi päivätuloksissa yhdeksänkertaisen mestarin, Tommi Mäkisen kuskit tiukassa voittotaistossa – katso päivän kohokohdat hetki hetkeltä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat