Suora

  • Ski Tour, naisten 38 km
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Rasnov
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Rasnov
  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, torstai
  • "Astmaanhan voi kuolla" - Eevi Bengs joutuu jatkuvasti työstämään suurinta pelkoaan
  • Ski Tour, miesten 38 km
  • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
  • Pariviesti, Anterselva

Ampumahiihtäjien heikko MM-kenraali sai asiantuntijan miettimään, saadaanko kaikki palaset loksahtamaan – "Kaisa Mäkäräisen jalkojen tärinään täytyy löytyä lääke"

Ampumahiihdon MM-kilpailuihin on kaksi ja puoli viikkoa aikaa. Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikummun mukaan tuossa ajassa hyvän vireen voi hukata, mutta myös löytää.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Getty Images

Pokljukan maailmancup toimi ampumahiihdon MM-kisojen kenraalina. Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikummun mukaan Suomen joukkue ei saanut viimeisistä kilpailuista sitä, mitä haettiin, ja nyt nämä täytyy pystyä unohtamaan.

– Toivotaan, että huono kenraali tekee hyvän näytöksen. Pokljukasta jäi sellainen maku suuhun, että nyt pitää saada asioita loksahtamaan paikalleen vielä viimeisellä harjoittelutauolla, hän totesi.

Kotikummun mukaan mukaan suomalaisten kisaviikon pilasivat sairastelut ja sakot. Etenkin Suomen joukkueen kaksi syömähammasta eli Mari Eder ja Kaisa Mäkäräinen ovat kärsineet flunssasta. Hiihtoladulla molemmat ovat olleet hyvässä vauhdissa, mutta ampumapenkalla heidän tilanteensa ovat erilaiset: Ederin ammunta on kehittynyt hyvälle tasolle, kun taas Mäkäräisen pystyammunnassa on nyt ongelmia.

– Kaisan täytyy saada lääkettä siihen, ettei jalkoihin tule enää tärinää, Kotikumpu sanoi, mutta ei suostunut vielä olemaan huolissaan.

– Pieniä kysymysmerkkejä on siitä, ehditäänkö saada kaikki asiat loksahtamaan paikoilleen. Se on mahdollista. Pitää myös muistaa, että Kaisa on voittanut jo yhden kisan tänä vuonna. Se voi tapahtua uudelleenkin.

Puolitoista viikkoa aikaa pureutua ammunnan ongelmiin

Ampumahiihtäjillä on takanaan kolme kisaviikkoa ja Anterselvan MM-kisoihin on aikaa vielä kaksi ja puoli viikkoa. Kaksi ja puoli viikkoa on pitkä aika vireen löytämiseen, mutta myös sen hukkaamiseen. Kotikummun mukaan tuona aikana viritetään enää huippua ja tehdään muutamia hyviä harjoituksia.

– Hyvä vire voi mennä pieleen liikaa harjoittelemalla. Toisaalta jos ammunnassa on ongelmia, niin tässä on viikko, puolitoista aikaa pureutua siihen, Kotikumpu sanoi.

– Silloin kannattaa ampua määrällisestikin paljon. Kun kisat lähestyvät, määriä löysätään. Silloin saadaan herkistettyä kroppa siihen, että silmä- ja sormikoordinaatio pelaa hyvin myös kisoissa.

Juuri nyt kovan kisarupeaman jälkeen urheilijoille on kuitenkin tärkeintä akkujen lataus, ja vasta sen jälkeen he voivat aloittaa valmistautumisen kauden arvokisoihin.

Suomalaiset sopeutettu korkealle

Anterselvan MM-näyttämö on 1 600 metrin korkeudessa, joten myös kisoihin valmistautuminenkin täytyy tehdä korkealla. Osa Suomen joukkueesta aloittaa leireilyn ensin niin sanotussa välikorkeudessa, 1 000 metrin korkeudessa sijaitsevassa Seefeldissä. Se on Kotikummun mukaan sopiva paikka aerobiselle harjoittelulle ja akkujen lataamiselle.

Viikon leirityksen jälkeen urheilijat matkustavat Italian Martelliin, joka on suurin piirtein samoilla korkeuksilla kuin Anterselva, ennen kuin matkaavat kisapaikalle.

Kotikummun mukaan Anterselva sopii ennen kaikkea sellaisille urheilijoille, jotka asuvat korkealla koko ajan. Suomen joukkue on kuitenkin aloittanut valmistautumisen MM-kisoihin jo kesällä ja syksyllä leireilemällä kolmesti korkealla.

– Heidän elimistöään on näin sopeutettu korkeaan ilmanalaan. Ja nyt ennen ensimmäistä starttia he ehtivät olla puolitoista viikkoa korkeassa. Heillä on siis edellytykset siihen, että kaikki menee hyvin, Kotikumpu sanoi.

– Lisäksi Kaisa on menestynyt Anterselvassa aikaisemmin hyvin. Kun vire on hyvä, ei ole mitään ongelmaa.

Lue myös:

Tuttu ongelma jälleen Mäkäräisen riesana – tilasto paljastaa karun totuuden, kun MM-kisoihin on aikaa enää kaksi ja puoli viikkoa: "Joku siellä hermotuksessa mättää"

Olli Hiidensalo ei jää muiden tavoin Keski-Eurooppaan – valmistautuminen MM-kisohin alkaa lääkäristä: "Tulee kiire kuntoutua, on syy mikä tahansa"

Harvinainen ongelma yllätti Kaisa Mäkäräisen tärkeällä hetkellä: "Minulla ei ole yleensä mitään tuollaisia oireita"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat