Hyppää sisältöön

MM-kisat ovella ja ilmassa kysymysmerkkejä – Kaisa Mäkäräinen lyttäsi kisojen aikataulun jo nyt: "Se ei ole täysin tasapuolinen"

Anterselvan MM-kisat alkavat runsaan kahden viikon kuluttua. Mari Eder sai Pokljukan MM-kenraalista tärkeää itseluottamusta.

Kaisa Mäkäräinen aikoo harjoitella maltillisesti ennen MM-kisoja. Kuva: AOP

Viikonloppuna kisattu Pokljukan maailmancup oli ampumahiihtäjien kenraaliharjoitus ennen helmikuun MM-kisoja. Suomen ykköstähdelle Kaisa Mäkäräiselle viikonloppu jätti jonkin verran pohdittavaa.

Perjantain normaalimatkalla Mäkäräinen ampui peräti seitsemän ohilaukausta ja romahti sijalle 65. Sunnuntain yhteislähtökisassa Mäkäräinen oli 12:s. Yhteislähdössä Mäkäräinen ampui neljä sakkoa pystypaikoilta.

Mäkäräisen mukaan kunto on "ihan hyvä" kaksi ja puoli viikkoa ennen MM-kisoja, mutta Pokljukan MM-kenraalissa ilmassa oli myös kysymysmerkkejä.

– Ammunnalta olisin toivonut tosi paljon enemmän. Se on ollut harjoituksissa kuitenkin paljon paremmalla mallilla. Täällä jalkojen tärinä oli ongelmana jokaisella pystypaikalla. Se on asia, johon harjoituksissa ei koskaan törmää, Mäkäräinen sanoi Yle Urheilulle.

Alkuviikosta Mäkäräinen ei suinkaan suuntaa suoraan ampumapaikalle, vaan pitää ensiksi useamman lepopäivän. Sen jälkeen harjoittelua lisätään MM-kisojen ajatellen.

– Ammuntaan pitää saada sopivasti toistoja, mutta siitä ei kannata ottaa stressiä. Jos ammuntaa alkaa hinkata hulluna, hermosto väsyy.

Ilman pystypaikan ongelmia Mäkäräinen olisi taistellut sunnuntaina yhteislähtökisan voitosta. Nimenomaan yhteislähtö on matka, jolla Mäkäräiseltä voi odottaa MM-mitalia, ainakin tämän kauden aikaisempien tuloksien perusteella.

Mäkäräinen voitti yhteislähdön Oberhofissa ja sijoittui Annecy-Le Grand Bornandissa matkalla neljänneksi. Muilla matkoilla Mäkäräinen on vain kertaalleen sijoittunut tällä kaudella kymmenen parhaan joukkoon.

Anterselvassa "korkean paikan MM-kisat"

MM-kisat alkavat kahden ja puolen viikon päästä Italiassa Anterselvassa, joka on ampumahiihdon maailmancup-kiertueen korkein paikka. MM-mitaleista taistellaan 1 600 metrin korkeudessa.

– Kaikki joukkueet panostavat tämän väliajan siihen, että korkeaan paikkaan ollaan sopeuduttu, kun MM-kisat alkaa. Toki Anterselvassa ratakin on erilainen. Siellä ei ole läheskään näin jyrkkäpiirteisiä nousuja kuin Pokljukassa.

Vaikka MM-kisojen alkuun on vielä aikaa, Mäkäräinen ihmetteli kisojen aikataulua. Kisat alkavat 13. helmikuuta sekaviestillä ja naisilla on heti seuraavana päivänä ohjelmassa pikamatka.

Ennen viime vuoden MM-kisojen pikamatkaa on edeltänyt välipäivä.

– Isoilta mailta nähdään jonkun verran taktikointia sen osalta, ketkä laitetaan sekaviestiin ja ketkä lähtevät tuoreina sprinttiin. Ohjelma ei ole mielestäni täysin tasapuolinen, Mäkäräinen kritisoi.

– Aika moni olisi kaivannut sitä välipäivää takaisin.

Mari Ederillä on takanaan nousujohteinen tammikuu. Kuva: Imago Sportfotodienst / AOP

Ederillä tarvittavat palaset huippusuoritukseen

Mari Ederille Pokljukan viikonloppu antoi tarvittavaa itseluottamusta MM-kisoja ajatellen. Eder oli normaalimatkalla 16. ja yhteislähdössä 23:s.

Eder oli tyytyväinen etenkin työskentelyynsä ampumapenkalla, joka toimi myös lauantaina sekaviestissä.

– Ajatus oli, että tällä viikolla en fyysisesti pääse huippusuoritukseen, mutta nyt tuli oikeastaan kymmenen hyvää ammuntasuoritusta, Eder summasi.

– Tämä viikonloppu oli tärkeämpi kuin mitä sijoitukset kertovat.

Eder oli tammikuussa kovan rasituksen alla. Tammikuun alussa hän kilpaili viisi kilpailua yhdeksässä päivässä, jonka jälkeen hänelle iski flunssa.

Joka tapauksessa Eder teki tammikuussa kauden parhaat suorituksensa. Hän sijoittui viidessä kilpailussa neljä kertaa 20 parhaan joukkoon.

– Onhan siitä vielä matkaa keulaan, mutta palaset huippusuoritukseen ovat olemassa. Aikaisemmin tammikuussa tuli hyviä hiihtoja ja tänä viikonloppuna hyviä ammuntasuorituksia, mutta niiden saaminen yhteen on ollut haaste, Eder sanoi.

– Tämä viikko antoi enemmän uskoa kuin ne hyvät hiihdot. Minulla oli ensimmäistä kertaa tällä kaudella tunne, että minä vien suoritusta eikä suoritus minua.

Lue myös:

.
.