Suomen ykköstykki makusteli ja mietti viikonloppuna ensi talven MM-kisojen päämatkaansa Oberstdorfissa – Iivo Niskanen tietää nyt, mikä on kuningasmatkan kulmakiviä

Iivo Niskanen otti tuntumaa ensi talven MM-latuihin viikonlopun Obertsdorfin maailmancupissa. Hän kertoi Yle Urheilulle, mitä ajatuksia uusitut radat hänessä herättivät.

hiihto
Iivo Niskanen ja Aleksandr Bolshunov
Lehtikuva / AFP

Oberstdorfin ensi vuoden MM-kilpailut päättyvät Iivo Niskasen päämatkaan, 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisaan.

Kaksi vuotta sitten samaisella matkalla olympiakultaa voittanut Niskanen tutustui tuleviin kisalatuihin viikonloppuna maailmancupin osakilpailuissa. Aivan täyttä kuvaa hän ei Oberstdorfin uusituista laduista saanut, sillä ne eivät olleet heikon lumitilanteen takia auki, mutta pääasian Niskanen huomasi: ladut ovat haastavammat kuin mitä Tour de Skillä on hiihdetty.

– Näillä radoilla pitää olla sellaiset vahvuudet, ettei ole liikaa heikkouksia. Silloin pärjäisi vähän joka ladulla, Niskanen pohti Yle Urheilun haastattelussa Oberstdorfissa.

Siinä missä Tour de Skin ladut ovat kiertäneet rinnealueen alaosassa, noustaan MM-kisoissa korkeammalle. Vaikeutta ja vaativuutta radoille tuo kahden peruslenkin jyrkät nousut, joista korkeimmassa on korkeuseroa noin 80 metriä.

– Se radan jyrkin kohta on varmasti 50 kilometrin kisan kulmakiviä, Siinä pitää olla sellainen pito, ettei joudu potkimaan liikaa, Niskanen sanoi.

Laskuissakaan ei saa helpotusta

Oberstdorfin radoilla on myös pitkiä tasaisia pätkiä, jotka ovat Niskasen mielestä haastavia, koska niissä peesihyödystä on iso etu. Hän ei usko, että suorilla pätkillä pystyisi välttämättä tekemään ratkaisuja, mutta hiihtämään niissä kyllä joutuu.

– Niillä pätkillä ei seisota pelkästään letkassa, hän vakuutti.

Radan alamäkiosuuksiin pitää Niskasen mukaan asennoitua eri tavalla moneen muuhun, sillä Oberstdorfin ratojen laskujakaan ei ole tehty helpoiksi.

– Siellä on muutamia teknisesti haastavia alamäkiä, joissa pitää olla aktiivinen. Niitä ei pysty pelkästään suoraan kyykyttämään, Niskanen sanoi.

– Nousujen päällä taasen on sellaisia taitekohtia, joissa pitää tehdä töitä. Tätä on syytä miettiä ensi vuoden harjoittelussa.

Iivo Niskanen
Iivo Niskaselle ensi vuoden MM-kisat ovat jälleen iso porkkana.European Pressphoto Agency EPA

MM-kisat mielessä lenkeillä

Iivo Niskanen oli tyytyväinen viikonloppuna Oberstdorfissa ajoittain näkyneeseen auringonpaisteeseen, sillä yleensä Tour de Skillä paikkakunnalla on ollut huono sää, joskus jopa myrskyä ja kaatosadettakin.

– Pystyi hyvillä mielin makustelemaan asioita, eikä pelkästään keskittynyt siihen, että täällä Saksassa on aina ikävää, Niskanen virnisti.

– Kun tein valmistavaa treeniä, mietin, että tällaistako tämä on. Sitä mietti enemmän MM-kisoja kuin tulevaa kisaa. Arvokisat on se iso porkkana.

Suomen joukkueen valmennusjohto kuvasi Oberstdorfin latuja viime viikon ajan, mutta syväanalyysit tehdään vasta myöhemmin. Viikonlopun kisoissa pystyttiin muun muassa näkemään se, miten ladut käyttäytyivät kilpailutilanteessa.

Hiihtäjät tietävät nyt myös sen, miten stadionille tuleva lasku kasaa ryhmää ja miltä sijalta on yhteislähtökisoissa optimaalisinta lähteä laskuun.

– Näitä yksittäisiä pieniä juttuja paljastuu kilpailujen aikana aina enemmän

Ilman hyvää hapenottoa ei pärjää

Kun osa hiihtäjistä tutkii latukarttoja ja -profiileja tarkkaan ja melkein nukkuukin ne yöpöydällään, osa lähtee kilpailuun vain hiihtämään ja katsoo, mitä kisa tuo tullessaan.

Niskanen tunnustautuu olevansa jotain noiden kahden välistä. Hän ei paneudu latujen osalta liian pieniin asioihin, vaan keskittyy isompiin asioihin.

– Lähtökohtaisesti pidän tärkeänä, että tiedän vaatimustason ladulle. Tietyt asiat pitää olla riittävällä tasolla. Ei täälläkään ilman hapenottoa pärjää, hän totesi.

– Kun on hyvässä kunnossa, on itsevarma olo ennen arvokisoja. Silloin on huomattavasti helpompi hiihtää porukassakin, kun tietää että suksi kulkee.

Lue myös:

Loppunousussa hyytynyt Iivo Niskanen hämmentyi epänormaalista olotilastaan: "Jostain syystä lihas meni sellaiseksi kiveksi"

Iivo Niskaselta suoraa puhetta erikoisesta notkahduksesta kesken kisan: "Ihan rehellinen välikuolema siinä tuli"

Iivo Niskasella käsittämätön kisa: revittelyä perinteisellä, välikuolema ja uuteen nousuun vapaalla – "Nyt ollaan siinä kestävyysurheilun ytimessä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat