Hyppää sisältöön

NBA-legenda Kobe Bryant on kuollut

Yhteensä helikopterionnettomuudessa kuoli yhdeksän ihmistä, mukaan lukien yksi Bryantin tyttäristä.

Kuva: Getty Images

Kobe Bryant, koripallon yksi NBA-suuruuksista, on kuollut helikopterionnettomuudessa sunnuntaiaamuna paikallista aikaa Kaliforniassa.

Uutistoimisto AFP kertoo saaneensa vahvistuksen Bryantin kuolemasta Calabasasin pormestarilta David J. Shapirolta sähköpostitse.

Yhteensä onnettomuudessa kuoli yhdeksän ihmistä, joista yksi oli Bryant. Kuolleiden joukossa oli myös Bryantin 13-vuotias tytär Gianna. Tyttären kuoleman oli AFP:lle vahvistanut Los Anglesin pormestari Eric Garcetti.

Yhdeksästä uhrista kolmen nimet on vahvistettu. Bryantin ja hänen tyttärensä lisäksi onnettomuudessa kuoli John Altobelli. Altobelli oli paikallisen piirikunnan Orange Coast College (OCC) -baseball-joukkueen valmentaja. Hänen kuolemansa vahvisti joukkueen apuvalmentaja Ron La Ruffa.

Los Angeles Times -lehti on kertonut lähellä Los Angelesia sijaitsevilla Calabasin kukkuloilla olleen sumuista onnettomuushetkellä.

Uutisoimisto CCN kertoo Kobe Bryantin olleen matkalla Gianna-tyttärensä ja seitsemän muun henkilön kanssa seuraamaan tyttären koripallopeliä.

Kopteri oli samaa mallia kuin Suomenlahdella 2005 mereen pudonut kopteri

Useat tiedotusvälineet kertovat, että Kobe Bryantia ja kahdeksaa muuta ihmistä kuljettanut kopteri oli mallia Sikorsky S-76. Tämän vahvisti myös Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA kertoo Twitterissä.

Kyseessä on siis sama helikopterimalli, joka putosi mereen Tallinnan edustalla Suomenlahdella 2005.

Tuohon aikaan toimineen Copterline-yrityksen matkujastahelikopterinturmassa kuoli 14 ihmistä.

Samasta kopterimallista uutisoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Yksi lajin parhaista

Los Angeles Lakersia vuosina 1996–2016 edustanut Kobe Bryant heitti NBA-urallaan 33 643 pistettä, jolla hän on maailman parhaan koripallosarjan kaikkien aikojen neljänneksi paras pistemies.

Bryant voitti koripallosarjan mestaruuden viidesti vuosina 2000–2002 ja 2009–2010. Hänet valittiin NBA-finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi kahdesti ja kerran kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi. Lisäksi Bryant voitti koripallon olympiakultaa Yhdysvaltain joukkueessa Pekingissä 2008 ja Lontoossa 2012.

Kobe Bryan edusti 20 vuotta kestäneellä ammattilaisurallaan ainoastaan Los Angeles Lakersia. Kuva: AOP

Monet julkisuuden henkilöt muistelleet Kobe Bryantia

Kobe Bryantia ovat muistelleet sosiaalisessa mediassa useat julkisuudesta tunnetut henkilöt.

Muun muassa yhdysvaltalainen näyttelijä Zoe Saldana kertoo olevansa surunmurtama Bryantin poismenosta.

Kanadalainen muusikko Drake julkaisi myös oman osanottonsa Instagram-tilillään.

Bryantin kanssa vuosikausia yhteistyötä Los Angeles Lakersissa hierojana tehnyt Marko Yrjövuori on ottanut osaa Twitterisä. Yrjövuori ja Bryant olivat erittäin läheisiä ja Bryant olikin yhden Yrjövuoren lapsen kummisetä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on Twitter-tilillään jakanut tiedon onnettomuudesta.

Niin ikään Los Angeles Lakers legenda Magic Johnson kunnioitti Twitterissä Bryantin poismenoa viitaten hänen käyttämiinsä pelinumeroihin 8 ja 24. Molemmat numerot on jäädytetty Lakersin toimesta, joka tarkoittaa ettei kellään muulla ole oikeutta pelata joukkueessa kyseisillä numeroilla.

Tunteikkaan videon jakoi twitterissään myös Lakers-legenda Kareem Abdul-Jabbar, joka jakoi muistojaan Kobe Bryantista.

Bryant sai suurta arvostusta yli urheilulajien. Maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi tituleerattu Lionel Messi jakoi Instagram-tilillään kuvan Bryantista. Kaksikon tiedetään olleen hyviä ystäviä jo vuosikausia. Päivityksessään Messi kertoo olevansa surunmurtama ja ajatustensa olevan Bryantin läheisissä.

Juttua muokattu 2.5.2020: Tarkennettu Marko Yrjövuoren tehtäviä. Yrjövuoren roolia ja ammattinimikkeitä on käsitelty tarkemmin tässä artikkelissa: https://yle.fi/urheilu/3-11332478

Lue myös:

.
.