Futsalmaajoukkue voi tehdä MM-karsinnoissa historiaa, vaikka vastassa on maailman parhaita pelaajia: "Meidän unelma on pelata MM-kisoissa, eikä siitä tingitä yhtään"

Suomen miesten futsalmaajoukkue ei ole koskaan aikaisemmin edennyt MM-karsinnoissa näin pitkälle. Suomen otteluita voi seurata Ylen kanavilta.

futsal
Panu Autio
Maajoukkueen kapteeni Panu Autio pelasi Italiaa vastaan vuonna 2015.AOP

Suomen miesten futsalmaajoukkue pelaa loppuviikosta futsalin MM-karsintaturnauksessa Portugalia, Italiaa ja Valko-Venäjää vastaan. Portugalissa pelattava turnaus on samalla A-lohko, joka aloittaa neljän lohkon karsintaturnaukset. Turnauksen voittaja menee suoraan Liettuan MM-lopputurnaukseen ja toiseksi sijoittunut pääsee karsimaan B-lohkon toiseksi sijoittunutta vastaan.

Suomi pääsi turnaukseen kahden karsintavaiheen kautta. Koskaan aikaisemmin Suomen futsalmiehet eivät ole yltäneet karsinnoissa näin pitkälle.

– Totta kai tähän vaiheeseen pääseminen on meille iso juttu. Olemme Euroopan 16 parhaan maan joukossa, mikä tarkottaisi jo EM-kisoihin pääsyä, hehkuttaa joukkueen kapteeni Panu Autio puhelimitse Yle Urheilulle.

Panu Autio
Kapteeni Panu Autio ohjeistaa joukkuettaan MM-karsintojen kynnyksellä.Petteri Tyni

MM-kisoihin pääsy ei ole kuitenkaan aivan yhtä helppoa, sillä Euroopasta turnaukseen mahtuu mukaan vain seitsemän joukkuetta, joista yksi on turnauksen isäntämaa Liettua. Yhteensä futsalin MM-kisoissa pelaa 24 joukkuetta.

Vastassa kaksi edellistä Euroopan mestaria

Portugali on hallitseva Euroopan mestari ja Italia Euroopan mestari vuodelta 2014. Valko-Venäjällä ei mestaruuksia ole, mutta maan liiga on tasokas. Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan futsal-rankingissa Portugali löytyy sijalta neljä, Italia sijalta kahdeksan, Valko-Venäjä sijalta 18 ja Suomi sijalta 23. Suomi lähtee siis huippumaita vastaan haastajana, mutta valmiina yllättämään.

Suomi kohtaa ensimmäisenä Italian, ja Autio uskoo voiton olevan hyvinkin mahdollinen. Italia ei ole Euroopan mestaruusvuotensa kaltaisessa vedossa, kun taas Suomi on parantanut otteitaan sitten viime kohtaamisen, joka päättyi Italian 4–0 voittoon.

– Olemme kehittyneet joukkueena paljon viime vuosina, ja meillä on kova luotto itseemme. Pystymme lähtemään otteluihin rauhallisin mielin, Autio sanoo.

Isäntämaa Portugali on turnauksen ennakkosuosikki huippupelaaja Ricardinhon johdolla. Vuonna 1985 syntynyt futsalväkkärä on nimetty maailman parhaaksi futsalpelaajaksi peräti kuusi kertaa. Lempinimeä Taikuri kantava pelaaja on iskenyt Portugalin maajoukkueessa 135 maalia 161 ottelussa.

Valko-Venäjä on vastassa sunnuntaina, ja on toivottava, että peliin jää vielä panosta. Ennakkokkaavailuissa valkovenäläiset ovat kuitenkin lohkon heikoin vastus.

– MM-lopputurnauspaikka on meidän unelma, eikä siitä tingitä. Mennään peli kerrallaan. Nyt keskitytään Italia-peliin, joka on vuorossa ensimmäisenä, Autio kertoo tunnelmistaan.

Suomen futsalmaajoukkue
Suomen joukkue kohtaa Portugalin MM-karsintaturnauksessa lajin huippumaita.Petteri Tyni

Suomi haluaa laittaa vastustajat ahtaalle

Suomen peli perustuu kollektiiviselle prässäämiselle. Myös erikoistilanteet ovat suuressa roolissa, kun pelit ovat tiukkoja.

– Meidän tavoitteena on olla inhottava ja vaikea vastustaja muille joukkueille. Pyrimme vaikeuttamaan vastustajan pelinavaamista ja pallonhallintaa prässäämällä joukkueena hyvin. Syödään vastustajan tila ja aika pois, Autio avaa Suomen pelitapaa.

Panu Autio on ollut maajoukkueen mukana jo vuodesta 2006. 91 maalia 132 ottelussa osoittavat, että kapteenina olemisen lisäksi mies osaa tehdä myös maaleja.

– Yhtään turnausta ei ole tainnut mennä ilman maaleja, mutta toivottavasti siihen ei tule muutosta tällä manaamisella, Autio nauraa.

Aution äänestä ja vastauksista huokuu innostus ja luotto omaan tekemiseen. Portugalissa joukkue on ollut maanantaista lähtien. Suomella voi olla mahdollisuus toistaa Huuhkajien tekemä temppu ja selvitä ensi kertaa arvokisoihin.

– Ihan huikeat on fiilikset. Tämä on upea mahdollisuus näyttää, miten hyvin Suomi pystyy pelaamaan maailman tähtiä vastaan, Autio kertoo.

Yle näyttää Suomen karsintapelit Areenassa ja TV2:ssa 30.1.-2.2.

Torstai 30.1. Italia–Suomi 19.20 Areena
Perjantai 31.1. Portugali–Suomi 22.20 TV2
Sunnuntai 2.2. Suomi–Valko-Venäjä 15.50 Areena

Lue myös:

Yle näyttää Suomen futsalmaajoukkueen ottelut MM-karsintaturnauksessa

Meri-Lapin futsaljoukkueille voitot viikonloppuna

Futsalmiehet nappasivat Pohjoismaiden mestaruuden tappioitta – seuraavana tähtäimessä MM-jatkokarsinta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat