1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Huippukiekkoilija loikkasi NHL-pomojen avustamana Yhdysvaltoihin, kommunistit kostivat perheelle välittömästi – hurja tarina huipentui Jari Kurrin syöttämään legendaariseen maaliin

Yksinäisyys ja rattijuopumus varjostivat Petr Kliman elämää Pohjois-Amerikassa. Klima kertoi uskomattoman tarinansa Yle Urheilulle.

Petr Klima 1980-luku
NHL on jääkiekkoilijan suuri unelma, mutta parhaiden kanssa pelaaminen on vaatinut monelta suuria uhrauksia.

Kadanin jäähalli ei ole kummoinen näky. Pikkukaupungin piskuiseen kiekkoareenaan mahtuu vain 3 000 katsojaa, mutta tämän hallin uumeniin on piilotettu suurenmoinen tarina.

Noin 35 vuotta sitten tätä samaa kenttää hoiti pitkän linjan kiekkomies Josef Klima. Silloin jäähallin paikalla oli ainoastaan ulkojää.

Mutta oman pojan tekojen seurauksena Josefilta vietiin Kadanin kentänhoitajan pesti.

Elettiin 1980-lukua Tshekkoslovakiassa. Maa oli Neuvostoliiton vaikutuksen alla, rautaesiripun takana. Kommunistivalta oli vielä vahva.

Jääkiekkoilijat pääsivät näkemään kommunismin kahdet kasvot. Tuohon aikaan jääkiekkoilijoita, ja urheilijoita ylipäänsä, tuettiin Tshekkoslovakiassa. Valtio käytännössä maksoi kaiken, mitä jääkiekkoon tarvitsi.

Samaan aikaan rajat olivat kansalaisilta kiinni. Ketään ei päästetty ulos.

Monet kuitenkin lähtivät, keinolla millä hyvänsä. Jääkiekkoilija Petr Klima oli yksi heistä.

Kliman ottama riski kannatti. Tänä keväänä tulee 30 vuotta täyteen Kliman voittamasta Stanley cupista ja yhdestä NHL:n historian tärkeimmistä maaleista.

Toisaalta saavutuksilla oli varjopuolensa. Kliman läheiset joutuivat kärsimään, koska hän loikkasi Tshekkoslovakiasta Pohjois-Amerikkaan.

He halusivat tehdä heistä esimerkin. He halusivat näyttää, että jos kasvatatte lapsestanne loikkarin, me rankaisemme teitä.

Petr Klima

Detroitin seurapomot salakuljettivat pois maajoukkueleiriltä

Petr Klima oli 1980-luvun alussa parikymppinen kiekkoilijalahjakkuus. Hän pelasi Tshekkoslovakian pääsarjassa Litvinovissa sekä Dukla Jihlavassa ja kävi armeijaa.

Hän kuului siihen harvalukuiseen joukkoon, joka pääsi toisinaan näkemään maailmaa.

Klima matkusti nuorten maajoukkueen kanssa muun muassa Ruotsin MM-turnaukseen vuosien 1983 ja 1984 vaihteessa. Klima kuului alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa pronssia saavuttaneen Tshekkoslovakian joukkueen avainpelaajiin. Neuvostoliitto voitti kultaa ja Suomi otti Tshekkoslovakian nenän edestä hopeaa. Muuan Raimo Helminen iski turnauksessa hirmutehot 11+13=24.

Seuraavana syksynä Klima pääsi matkustamaan miesten maajoukkueen kanssa Pohjois-Amerikkaan, kun Tshekkoslovakia osallistui Kanada cupiin.

Vielä tuolloin Klima ei loikannut, vaikka ajatus olikin käynyt mielessä sen jälkeen, kun Detroit Red Wings varasi kliman NHL:ään kesällä 1983. Loikkaamisella olisi voinut olla todella vakavat seuraukset, sillä Klimalla oli armeija kesken.

Seuraavana kesänä aika oli kuitenkin kypsä. Salainen operaatio toteutettiin yhdessä Red Wingsin seurajohdon kanssa, kun Tshekkoslovakian maajoukkue oli harjoitusleirillä Länsi-Saksassa elokuussa 1985.

– Tapasin Saksassa Detroit Red Wingsin johtohenkilöt. Hyppäsimme autoon ja ajoimme koko yön. Kun heräsin seuraavana aamuna, paluuta entiseen ei enää ollut, Kilma kertoi Yle Urheilulle viime syksynä.

– Se oli minulle hyppy tuntemattomaan.

Petr Klima muisteli menneitä Yle Urheilun haastattelussa syksyllä. Kuva: Kimmo Porttila / Yle

Kommunistit kostivat vanhemmille

Klima oli ensimmäinen tshekkoslovakialainen pelaaja, joka loikkasi suoraan yhdysvaltalaiseen NHL-seuraan. Aikaisemmin vain kanadalaiset NHL-seurat olivat salakuljettaneet tshekkoslovakialaisia kiekkoilijoita rapakon taakse.

Alku uudessa maailmassa pelotti aluksi Klimaa.

– En tiennyt, miten pärjään NHL:ssä. Se oli rankkaa aikaa, Klima sanoi.

– Kaikki oli erilaista. Jotkut eivät koskaan ymmärrä sitä. Vain ihmiset, jotka kokivat saman, ymmärtävät mitä kävin läpi.

Samaan aikaan kotimaassa tapahtui ikäviä asioita. Kommunistihallinto ei katsonut loikkaamista hyvällä, vaan kosti välittömästi Kliman perheelle.

– Poliisi tuli isäni hoitamalle kiekkokentälle vain kaksi päivää sen jälkeen, kun olin lähtenyt. He ottivat hänet autoon ja veivät hänet pois. Sen jälkeen hän oli tehdastyöntekijä, Klima kertoi.

Kliman mukaan myös hänen äitinsä joutui tehtaalle töihin.

– He halusivat tehdä heistä esimerkin. He halusivat näyttää, että jos kasvatatte lapsestanne loikkarin, me rankaisemme teitä.

Rattijuopumus varjosti elämää Yhdysvalloissa

Petr Klima kuului ensimmäisestä kaudestaan asti Detroit Red Wingsin parhaisiin pistemiehiin, vaikka elämä Yhdysvalloissa oli vaikeaa.

Klimalta meni kaksi vuotta oppia puhumaan englantia. Aluksi hänellä ei ollut lainkaan yhteistä kieltä valmentajien tai joukkuekavereiden kanssa.

Hän sanoo eläneensä ensimmäiset kaksi vuotta Yhdysvalloissa käytännössä täysin yksin.

Bob Probert (vas.) ja Petr Klima (kesk.) olivat 1980-luvulla Detroit Red Wingsin pahat pojat. Probertilla oli huumeongelma. Klima jäi kiinni rattijuopumuksesta. Kuva: Getty Images

Raskaita aikoja elänyt Klima joutui Detroitissa ongelmiin alkoholinkäyttönsä vuoksi.

Klima jäi Yhdysvalloissa useamman kiinni rattijuopumuksesta. Ensimmäisen rattijuopumuksen jälkeen Red Wings hyllytti Kliman kesken harjoitusleirin syksyllä 1988. Seuraavana keväänä Klima jäi uudelleen kiinni rattijuopumuksesta.

– Käytin liikaa alkoholia ja ajoin autoa humalassa. Se, että minulla oli rankkaa ei ole tekosyy. Päätin itse tehdä, mitä tein.

Tarvittiin maisemanvaihdos, että elämä Pohjois-Amerikassa alkoi toden teolla sujua.

Kurrin ja Tikkasen seuraksi Edmontoniin

Kilman ura kääntyi uudenlaiseen nousuun, kun hän siirtyi Red Wingsistä Edmonton Oilersiin kesken kauden 1989-90. Pelkkä maisemanvaihdos ei kuitenkaan ollut syynä siihen, että elämä alkoi maittaa Klimalle myös kaukalon ulkopuolella.

Tuohon aikaan itäblokin suunnalta alkoi kuulua kummia.

– Berliinin muuri murtui ja Eurooppa avautui.

Hyvät uutiset kotikulmilta saivat Kliman viihtymään Kanadassa. Klima oli tärkeässä roolissa Oilersin tähtisikermässä, jossa pelasivat muun muassa Mark Messier, Jari Kurri ja Esa Tikkanen.

Petr Klima viihtyi Edmonton Oilersissa. Kuva: Getty Images

Aikansa dynastiajoukkue eteni NHL:n loppuotteluihin, vaikka 1980-luvun mestaruusputken supertähti Wayne Gretzky oli jo vaihtanut maisemaa. Ensimmäisessä finaalissa Boston Bruinsia vastaan Klima teki yhden NHL:n historian ikimuistoisimmista maaleista.

Ottelu oli varsinaisen peliajan jälkeen tasan 2–2. Ratkaisua haettiin lähes kolme kokonaista jatkoerää, kunnes Klima onnistui ratkaisemaan ottelun Jari Kurrin syötöstä.

Tuon maalin siivittämänä Oilers vei finaalisarjan voitoin 4–1.

– Stanley cup oli pitkään minun tavoitteeni. Saavutin sen Edmonton Oilersin kanssa ja kaiken lisäksi tein yhden NHL:n historian suurimmista maaleista, Klima hekumoi.

Loikkaaminen ja kaiken riskeeraaminen oli lopulta sen arvoista. Klima muistuttaa myös, että jääkiekkoilijana hänellä oli poikkeuksellisen hyvät edellytykset uuteen elämään uudessa maassa.

– Tiedän monta ihmistä, jotka tekivät saman, mutta eivät päässeet pelaamaan NHL:ään. Tarkoitan tavallisia perheitä, joilla oli yhtä lailla rankkaa. Minulle loikkaaminen oli helppoa verrattuna heihin, Klima sanoi.

Paluu kotiin

Tshekkoslovakia hajosi vuoden 1992 viimeisenä päivänä kahdeksi valtioksi – Tshekiksi ja Slovakiaksi. Klima palasi Tshekkiin pelaamaan vasta lähes kymmenen vuotta myöhemmin.

NHL-ura päättyi Detroit Red Wingsissä. Kuva: Getty Images

Ura NHL:ssä kesti yhteensä 13 kautta. Välillä Klima kävi pelaamassa myös Saksan pääsarjassa.

NHL-ura päättyi kaudella 1998-99 Detroit Red Wingsissä, joka aikanaan oli auttanut Kliman pois Tshekkoslovakiasta. Tämän jälkeen Klima oli kaksi vuotta pelaamatta, kunnes hän palasi Tshekkiin Litvinovin kapteeniksi. Loikkarille oli jälleen paikka kotimaassa.

Vuonna 2003 päättyneen pelaajauran jälkeen Klimalla oli vielä yksi asia tehtävänä. Hän palasi isänsä maille.

Nykyään Klima on Kadanin jäähallin pomo. Käytännössä hän siis johtaa samaa kenttää, josta hänen isänsä vietiin 35 vuotta sitten pois.

Klima, 55, on myös Tshekin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla olevan SK Kadanin urheilujohtaja ja apuvalmentaja.

– Unelmani oli aina palata Kadaniin ja työskennellä täällä. Nyt olen täällä. Unelmiinsa pitää uskoa!

Yle Urheilu teki syksyllä tshekkikiekon legendoista juttusarjan, joka näytettiin Tshekissä pelatun jääkiekon nuorten MM-turnauksen ottelulähetyksien erätauoilla. Katso juttusarjan kaikki osat täältä.

Lue myös:

Lääkäri hämmästyi, kun näki nuoren Dominik Hasekin notkeat polvet – nyt maalivahtilegenda ilmoittaa haluavansa Tšekin presidentiksi