Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Surutyö Los Angelesissa jatkuu – Viedäänkö Kobe Bryantin hautajaiset jättimäiselle stadionille?

Nuorena tapaturmaisesti sunnuntaina kuollut Kobe Bryant, 41, on nousemassa kulttihahmoksi, kun fanien ylitsevuotava suru kasvaa.

NBA
Kobe kynttilämeri
Lukuisat ihmiset ovat muistaneet Kobe Bryantia kaduilla.Getty Images

LOS ANGELES. Los Angelesin kaupunki on verhoutunut NBA-joukkue Lakersin violetin ja kullan väreihin Kobe Bryantin, tämän 13-vuotiaan Gianna-tyttären ja seitsemän muun uhrin muistoksi. Koko uransa Lakersissa pelannnut Bryant oli kaupungin symboli, jota kaikki arvostivat ihonväristä, kielestä tai urheilukiinnostuksesta riippumatta. Hänestä käytetään yleisesti vain etunimeä Kobe.

Kaikissa virastorakennuksissa liput ovat toistaiseksi puolitangossa, LAX-lentokentälle johtavat valopylväät loistavat violetin ja kullan värisinä, samoin kaupungintalon julkisivu, Petersenin automuseo ja Santa Monican laiturilla oleva maailmanpyörä.

Bryantin perustaman Mamba-urheiluakatemian edusta on täyttynyt koripalloista ja muista pelaajaan liittyvistä muistoista. Eri puolille kaupunkia on maalattu lukuisia seinämaalauksia, jotka esittävät Bryantia ja tämän Gigi-tytärtä. Melrose Avenuella sijaitsevan Shoe Centerin ulkopuolella olevan Kobe-seinämaalauksen viereen on kiinnitetty satoja tarralapuille raapustettuja muistokirjoituksia.

Kynttilämeri Koben kotihalli Staples Centerin edustalla olevalla L.A. Live -viihdekeskusaukiolla laajenee, kun paikalle saapuu koko ajan lisää faneja. Väkijoukko puhkeaa vähän väliä kannustushuutoihin ”Kobe, Kobe, Kobe” ja ”MVP, MVP” (most valuable player eli arvokkain pelaaja). Ihailijat ovat jättäneet paikalle lisää kenkiä, valokuvia, kukkia, ilmapalloja, sydäntäsärkeviä muistokirjoituksia sekä numeron 8 ja 24 pelipaitoja, joita Kobe käytti 20 vuotta kestäneellä ammattilaisurallaan.

Keskelle aukiota on ilmestynyt myös pieni roskakori ja paperipalloja, joita paikalla olevat heittelevät koriin tunnelman vapauttamiseksi. Katumuusikot improvisoivat lauluja legendasta. Kaikilla alueen valotauluilla on vain takamiehenä pelanneen Koben kuvia. Muistomerkistä on tullut pyhiinvaelluskohde.

Kobe muistaminen Los Angeles
Los Angelesin kaduille on kerätty paljon muistoesineitä.Getty Images

Hollywood mukana surutyössä

Oscar-ehdokkaille pidetyssä lounastilaisuudessa pidettiin hiljainen hetki urheilijan muistolle maanantaina. Elokuva-akatemia ilmoitti myöhemmin, että Oscar-gaalassa tullaan muistamaan Bryantia suuremmassa mittakaavassa sunnuntaina 9. helmikuuta.

Jimmy Kimmel Live -talk show'ssa näytettiin vain vanhoja haastatteluita Kobesta. Kimmel pidätteli kyyneleitä kertoessaan pelaajan ystävällisyydestä ja huolenpidosta, kun talk show -isännän lapsi joutui sydänleikkaukseen.

Kimmel vertasi Kobea supersankariin, mutta muistutti olevansa tietoinen, että hän ei ollut täydellinen. Raiskaussyyte vuodelta 2003 tahrasi muuten puhtoisena pidetyn pelaajan maineen. Tapaus ei mennyt koskaan oikeuteen, vaan sovittiin lakimiesten kesken. Se oli myös johtaa Koben avioliiton hajoamiseen, kun Vanessa-vaimo haki eroa, joka myöhemmin peruttiin.

Bryantin läheiset välit Hollywoodiin johtuvat hänen Oscar-palkitusta animaatioelokuvasta Dear Basketball (2018), joka oli katsottavissa ilmaiseksi netissä. Koben tuotantoyhtiö kuitenkin poisti linkin tiistaina ilman mitään selitystä.

Lyhytelokuva perustuu Koben runoon, jonka hän kirjoitti ennen eläkkeelle jäämistään 2016. Alle viiden minuutin animaatio, jossa koripallosuuruus on itse kertojana, näyttää nyt lopulliselta jäähyväisviestiltä. Siinä on kylmääviä lauseita, kuten "En koskaan nähnyt tunnelin päätä, vain itseni juoksemassa ulos sieltä".

Santa Anan vesitorni Kobe
Santa Anan vesitorni on saanut Kobe Bryantin muistoksi Lakersin seuran värit koristeeksi.Getty Images

Hautajaisista tulossa jättimäinen tapahtuma

Bryantille oli tarkoitus pitää muistotilaisuus Lakersin tiistain paikallispelissä Clippersiä vastaan, mutta ottelu siirrettiin. Paikalliskamppailun sijaan joukkueiden murtuneet pelaajat ovat saaneet traumaterapiaa. Muistotilaisuus pidetään perjantaina ennen Lakersin kotiottelua Portland Trail Blazersia vastaan. Sitä ei televisioida eikä näytetä hallin ulkopuolella.

Muut NBA-ottelut on pelattu normaalisti, mutta niissä on muistettu eri tavoin viisi mestaruutta ja kaksi olympiakultaa voittanutta takamiestä. Vetoomus, jossa ehdotetaan Koben kuvaa uuteen NBA-liigan logoon, on kerännyt jo kaksi miljoonaa allekirjoitusta.

Los Angelesin Pormestari Eric Garcetti kuvaili shokkia ja turtumusta paikalliskanava ABC 7:n haastattelussa.

– Los Angelesia on vaikea ajatella ilman Kobea. Hän oli niin olennainen osa sitä, millaisena näemme kaupunkimme ja miten koko muu maailma näkee meidät, Garcetti sanoi.

– Haluamme kuunnella Vanessaa ja Lakersia, mikä olisi paras tapa surra yhdessä ja mitä ihmiset ovat tehneet kaupungin kaduilla. Olemme valmiita tukemaan Bryantin perhettä hautajaisiin liittyen millä keinolla tahansa, milloin ja missä tahansa.

Los Angeles Memorial Coliseum -stadion tyhjillään.
Bryantin hautajaisia on väläytelty vietettävän jopa Los Angeles Memorial Coliseumilla, joka vetää noin 80 000 ihmistä.Jayne Kamin-Oncea / Getty Images

Pormestarille on tullut kasapäin ehdotuksia hautajaisiin liittyen. Fanit haluavat monumentin ja nimetä kadun tai maamerkin Bryantin mukaan. Ennen kaikkea toivotaan julkista muistotilaisuutta, jonne fanit voivat tulla kunnioittamaan koko NBA-historian parhaimpiin kuulunutta pelaajaa.

Ihailijoiden haaveena ovat samantapaiset hautajaiset lähes 20 000 henkeä vetävässä Staples Centerissa kuin Michael Jacksonille pidettiin 2009. Bryant oli yksi puhujista muistotilaisuudessa.

TMZ-sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) on jopa spekuloitu, että hautajaiset voitaisiin järjestää Los Angeles Memorial Coliseum -stadionilla, jonka kapasiteetti on noin 80 000 ihmistä.

Missä hautajaiset pidetäänkin, varmaa on, että ne tulevat olemaan kaikkien aikojen suurimmat, joihin osallistuu koko Los Angeles.

Lue myös:

Los Angelesin viranomaiset: NBA-legenda Bryantin ruumis on tunnistettu

Kobe Bryantin onnettomuuden tutkinta jatkuu – näkyvyys oli niin huono, että Los Angelesin poliisi jätti helikopterinsa maahan

Varustejätti keskeyttää Kobe Bryantin nimeä kantavien tuotteiden verkkomyynnin – jälleenmyyty jopa kolminkertaisilla hinnoilla

Kobe Bryant ei hyväksynyt puolivillaisuutta keneltäkään – edesmenneen koripallolegendan uuvuttava pakkomielle teki hänestä supertähden pelikentillä ja populaarikulttuurissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat