Suora

  • StarCraft 2: IEM Katowice 2021
  • Urheilustudio MM-hiihdot
  • Naisten mäkikilpailu HS 106, 2. kierros
  • Urheilustudio MM-hiihdot 25.2.
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Rovaniemi, ennakkotunnelmat
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kauden komeetta Tiril Eckhoff ei ymmärrä menestystään ja välitti Kaisa Mäkäräiselle vienon pyynnön – "Kaisa on todellinen legenda ampumahiihdossa"

Tiril Eckhoff lähtee Anterselvan MM-kisoihin ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun johtajana.

ampumahiihto
Tiril Eckhoff ja Kaisa Mäkäräinen
Tiril Eckhoff onnitteli Kaisa Mäkäräistä Oberhofin yhteislähtökisan jälkeen. Mäkäräinen voitti ja Eckhoff oli toinen.Getty Images

Ampumahiihdon MM-kisojen naisten pikamatka kisataan tänään perjantaina. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa klo 15.30 alkaen.

Ennen tätä kautta 29-vuotias Tiril Eckhoff oli voittanut vain yksittäisiä osakilpailuja. Hänen paras kautensa oli kolme vuotta sitten, kun hän onnistui voittamaan loppukaudesta kaksi osakilpailua, mutta muuten voittopuolella on ollut hiljaisempaa.

Tähän talveenkaan norjalainen ei saanut kovinkaan vauhdikasta alkua, sillä Östersundin pikakisassa hän paukautti neljä ohilaukausta ja löysi itsensä sijalta 40. Normaalikisassa sakkominuutteja tuli 5 ja sijoitus oli 29:s.

Sen jälkeen tapahtui jotain.

Eckhoff alkoi osua tauluihin tarkemmin, ja tämä yhdistettynä hyvään hiihtovauhtiin toi myös tulosta – ja voittoja.

– En tiedä, miksi olen ollut tänä vuonna niin hyvä. Menestys on ollut yllätys. Etenkin kauden alun jälkeen, kun aloin voittaa. En ymmärtänyt sitä ollenkaan, koska olin niin tasainen. Enkä ole koskaan aikaisemmin ole ollut tasainen! Eckhoff nauroi Yle Urheilun haastattelussa.

Tiril Eckhoff
Tiril Eckhoff on pysynyt tällä kaudella terveenä ja uskoo sen olevan tärkeä osa menestystään.Getty Images

"Se oli todella, todella iso asia"

Eckhoffin mukaan hänen menestyksen salaisuutensa on ollut yksinkertainen. Se on ollut työnteko. Hän on yrittänyt saada jokaisen osa-alueen kuntoon ja toimia niin kuin huippu-urheilijan pitääkin. Mutta yksi tärkeimmistä asioista on ollut se, että Eckhoff on pysynyt tällä kaudella terveenä.

– Ampumahiihdossa se on erittäin iso asia. En voi sanoa, että olisin aikaisempina vuosina pystynyt osallistumaan jokaiseen maailmancupiin, kuten tänä vuonna.

Eckhoff myöntää, että nälkä kasvaa syödessä. Nyt kun hän on tälle kaudelle voittanut jo kuusi henkilökohtaista osakilpailua, hän haluaa voittaa myös lisää. Mutta ennen kaikkea Eckhoff haluaa onnistua ampumapenkalla.

Jo aikaisempina vuosina Eckhoff oli onnistunut ampumaan pikakisoissa puhtaasti, mutta Hochfilzenin takaa-ajokisassa hän onnistui ensimmäistä kertaa urallaan täydellisesti kaikilla neljällä ampumapaikalla.

– Kun ammuin Hochfilzenissä kaikki 20 taulua alas, niin se oli minulle todella, todella iso asia ja tavoite. Pystyin ampumaan puhtaasti kaikkien niiden katsojien edessä, Eckhoff hämmästeli.

– Se antoi minulle ison lisäpotkun. Nyt haluan lisää samanlaisia potkuja, koska se oli sellainen tunne, jota ei pysty kuvailemaan.

Tiril Eckhoff
Tiril Eckhoff ampui elämänsä ensimmäistä kertaa kaikki 20 taulua alas maailmancupissa Hochfilzenin takaa-ajokisassa.Getty Images

Maailmancup ei ole päätavoite

Onnistumisistaan huolimatta Eckhoff vakuuttaa, ettei hän tunne menestyspainetta. Hän myönsi tunteneensa nuorempana urheilijana paljon paineita, mutta keskittyy nykyään vain nauttimaan kisoista ja ampumahiihdosta.

– Minulla on vain hauskaa valmentajani ja tiimini kanssa, hän vakuutti.

Tähän mennessä Eckhoff on voittanut urallaan olympiakultaa, -hopeaa ja kolme pronssia sekä MM-kisoissa neljä kultaa, yhden hopean ja kaksi pronssia. Näistä kuitenkin vain yksi kultamitali on tullut henkilökohtaisesta kisasta, kun hän voitti pikamatkalla mestaruuden Oslossa 2016.

Nyt kun Anterselvan MM-kisat ovat aivan nurkan takana, Eckhoff pääsee kauden arvokisoihin maailmancupin kokonaiskisan johtajana. Maailmancupin kokonaiskilpailun voitto kuulostaa norjalaisesta hienolta, mutta hän myöntää, ettei se ole hänen tämän kauden tavoite.

– Nyt näen, että se on mahdollista, mutta MM-kisat on päätavoitteeni. Olen hyvin innoissani, etenkin kun kisat ovat Anterselvassa. Se on suosikkistadionini, Holmenkollenin jälkeen tietenkin, hän naurahti.

Tiril Eckhoff
Tiril Eckhoff on saanut juhlistaa henkilökohtaisen maailmancupin osakilpailuvoittoa tällä kaudella jo kuusi kertaa.Getty Images

Mäkäräisen taidot ovat tehneet vaikutuksen

Anterselvan MM-kisat saattavat olla viimeiset arvokisat Suomen johtotähdelle, Kaisa Mäkäräiselle. Mäkäräinen aloitti kansainvälisen uran ampumahiihdossa 2000-luvun puolivälissä ja voitti ensimmäisen maailmancupin kokonaiskilpailunsa kaudella 2010–2011. Seuraavana vuonna Tiril Eckhoff debytoi maailmancupin sirkuksessa.

– Kaisa on todellinen legenda ampumahiihdossa. Niin kauan kun olen seurannut lajia televisiosta, hän on aina ollut mukana. Olisi todella surullista, jos hän päättäisi lopettaa, Eckhoff sanoi ja heitti ilmaan vetoomuksen:

– Hän on erittäin hyvä ampumahiihtäjä ja toivon, että hän jatkaisi vielä Pekingiin asti.

Tähän mennessä Mäkäräinen on voittanut tällä kaudella yhden osakilpailun. Se oli Oberhofin yhteislähtökilpailu, jossa Mäkäräinen hallitsi sumuiset ja tuuliset olosuhteet parhaiten ampumapenkalla ja vei voiton Eckhoffin nenän edestä.

Eckhoff totesikin nauraen, että jos hän jotain voisi viedä Mäkäräiseltä, niin tuon Oberhofin tuulessa ampumisen taidon.

– Ja hänen vauhtinsa ylämäissä!

Lue myös:

Suomen joukkue jahtaa mitaleja Mäkäräisen johdolla – näin seuraat ampumahiihdon MM-kisoja Ylen kanavilla

Kaisa Mäkäräinen on kannatellut Suomen MM-menestystä, mutta on sitä osattu aiemminkin – kun varamiehestä tuli maailmanmestari ja Ylen selostuskopissa vuodatettiin kyyneliä

MM-kisat ovella ja ilmassa kysymysmerkkejä – Kaisa Mäkäräinen lyttäsi kisojen aikataulun jo nyt: "Se ei ole täysin tasapuolinen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat