Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, perjantai
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
  • Hävinnyt hymy: Jesse Puljujärvi kadotti ilon NHL:ssä - palatessaan hän haluaa olla oikeasti valmis

Urheilun vaietut ongelmat on tiedostettu jo pitkään – huippututkija ihmettelee: "Sallisivatko he samanlaisen käytöksen lapsensa luokanopettajalta?"

Tutkija Kati Lehtonen ja valmentajalegenda Alpo Suhonen keskustelivat urheilun vaietuista ongelmista Urheiluhullut-ohjelmassa.

urheilu
Urheiluhullut
Jussi Paasi juontaa Urheiluhullut-ohjelmaa maanantaisin Radio Suomessa. Yle

Kuuntele Urheiluhullut Yle Areenasta

Ilmiö ei ole uusi. Se on tiedostettu urheilupiireissä jo pitkään. Mutta silti sille ei ole tehty juuri mitään, ainakaan riittävästi. ”Siitä on pikemminkin vaiettu”, kuten aihetta käsittelevän tuoreen kirjan (siirryt toiseen palveluun) nimessä kerrotaan.

Nöyryyttävää käytöstä, henkistä väkivaltaa, kiusaamista. Tuorein tapaus nousi otsikoihin tammikuun puolivälissä, kun Yle Urheilu kertoi muodostelmaluisteluvalmentajan karuista valmennusmetodeista.

Urheilun vaietuista ongelmista keskusteltiin laajasti Urheiluhullut-ohjelmassa. Alpo Suhonen on pitkällä jääkiekkovalmentajan urallaan saanut kokea urheilumaailman raadollisen puolen monta kertaa. Hän on aiemmin puhunut avoimesti rankoista kokemuksistaan.

Suhonen muistuttaa historiallisesta perspektiivistä, kun puhutaan urheilun pimeästä puolesta. Urheilun ja valmentamisen maailmankuva ja metodit ovat hänen mukaansa tulleet muualta kuin urheilusta.

– Ne ovat tulleet armeijasta, luonnontieteistä, talouselämästä ja niin edelleen. Urheilua on aina käytetty hyväksi poliittisesti, sotilaallisesti tai taloudellisesti. Kannattaa muistaa, että nämä ihmiset, jotka ovat toteuttaneet halventavaa kielenkäyttöä tai kovaa metodiikkaa, ovat toteuttaneet johdon toiveita. Kova linja, rankaisuharjoitukset, pelolla johtaminen… suurin piirtein se vanha alikersanttimalli, Suhonen sanoo.

Tutkija Kati Lehtonen kummastelee, kuinka urheilusta on muodostunut erillinen saareke, jossa yhteiskunnan normaalit säädökset ja lait eivät päde.

– Tuntuu, että urheilu haluaa yhä voimallisemmin ottaa omaa lainsäädäntöä itselleen. Näkisin, että pitäisi pikemminkin mennä muun yhteiskunnan kanssa samalle viivalle säännöstössä, Lehtonen sanoo.

"Arvokeskustelu on hukassa"

Urheilun vaietut ongelmat on tunnistettu ja artikuloitu Lehtosen mukaan Suomessa jo 1990-luvun loppupuolella. Silti yhä ollaan tilanteessa, jossa urheiluväki ei tunnu tietävän, mitä häirintätapauksille ja epäasialliselle käytökselle pitäisi tehdä.

Suhonen ja Lehtonen peräänkuuluttavat urheilun laajempaa arvokeskustelua.

– Ydintason ongelma on ihmiskäsityksessä. Nyt tarvitaan uudenlainen näkemys ihmisestä. Valmentajakeskeisyydestä valmentajuuteen, johtajakeskeisyydestä johtajuuteen. Urheilun pitäisi nähdä oman itsensä identiteetti, ja sitä kautta tulla niihin arvoihin, Suhonen vaatii.

– Arvokeskustelu urheilun perustalle on hukassa. Ja se johtaa hortoiluun ja hallitsemattomuuteen. Miksi sallitaan epäasiallinen käytös seuroissa? Kuinka pitkälle vanhemmat ovat valmiita hyväksymään, miten valmennetaan ja toimitaan? Lehtonen kysyy.

Tutkija vertaa tilannetta koulumaailmaan ja nostaa esiin vanhempien roolin.

– Minkälaista valmennusta sallitaan? Sallisivatko he (vanhemmat) samanlaisen käytöksen lapsensa luokanopettajalta kuin valmentajalta? Miksi urheilu on sellainen maailma, että siihen eivät päde normaalin maailman säännöt?

Lehtonen haluaisi hinata urheilua kohti muun yhteiskunnan sääntöjä.

– Jopa niin, että otetaan suoraan rikosoikeudelliset menettelyt käyttöön. Eikä kuvitella, että voimme hallita tätä jollain omalla kummallisella valvontakoneistolla. Se ei ole näyttänyt toimivan, Lehtonen sanoo.

"Rakennemuutoksessa meni lapsi pesuveden mukana"

Kun häirintää, syrjintää tai epäasiallista käytöstä on urheilussa ilmennyt, on tapauksiin reagoiminen ollut Lehtosen mielestä nurinkurista.

– Vastauksena tarjotaan nyt resursoinnin lisäämistä valvonta- ja rangaistuskoneistolle. Se on minun mielestäni hiljainen lupaus, että näin saa toimia, me käsittelemme tapaukset, kun niitä tänne tulee. Pitäisi pikemminkin olla proaktiivisia ja ehkäistä näitä tapauksia, Lehtonen toivoo.

Ongelma liittyy Lehtosen mukaan myös urheilun rakenteisiin.

– Nyt on 10 vuotta suhrattu ylätason muutosta, joka johti siihen, että meillä on olympiakomitea. Joku varmasti muistaa organisaation nimeltä Nuori Suomi, jota ivattiin, pilkattiin ja haukuttiin.

Kritisoitu Nuori Suomi kuopattiin, ja samalla julkisesta keskustelusta katosi Lehtosen mukaan elintärkeä osa urheilun ja liikunnan arvopohjaa.

– Haluttiin luoda keskustelukulttuuria, mitä on hyvä urheilu, mitä on eettinen urheilu. No, siinä rakennemuutoksessa meni kirjaimellisesti lapsi pesuveden mukana. Nyt olympiakomiteassa kukaan ei puhu avoimesti, mitä on hyvä lasten ja nuorten liikunta ja urheilu.

Kati Lehtonen ja Alpo Suhonen keskustelivat urheilun vaietuista ongelmista Jussi Paasin isännöimässä Urheiluhullut-ohjelmassa. Kuuntele koko keskustelu Yle Areenasta. Urheiluhullut Radio Suomessa maanantaisin kello 18.08.

Lue myös:

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Olympiakomitean toimitusjohtaja odottaa vuoden kilpailukieltoon tuomitun valmentajan seuralta toimenpiteitä: "Toivon, että seura ottaa rangaistuksen vakavasti"

Kitkeekö uusi linjaus häirintää urheilussa? Ministeri painottaa, ettei valtio tue epäeettistä toimintaa: "Se ei vain käy"

Olympiakomitea kertoo uusista keinoista huonon käytöksen ehkäisemiseksi urheilussa: "Tavoite on, että jokainen valmentaja tulee sen tulevaisuudessa käymään"

Urheilun lajiliittoja uhkaa merkittävän rahasumman menetys, jos vakavia väärinkäytöksiä ilmenee jatkossa – tätä uudistus tarkoittaa käytännössä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat