Moninkertainen taitoluistelun arvokisamitalisti syyttää entistä valmentajaansa raiskauksesta – Ranskassa useita syytöksiä alaikäisten lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä urheilussa

Entiset korkean tason taitoluistelijat kertovat ranskalaismediassa joutuneensa valmentajiensa seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön kohteeksi.

taitoluistelu
Sarah Abitbol Stéphane Bernadis
Otsikoihin Ranskassa noussut Sarah Abitbol parinsa Stéphane Bernadisin kanssa vuonna 2001.AOP

Ranskan taitoluistelua ravistelee skandaali. Maan mediassa on keskiviikkona julkaistu useampi merkittävä paljastus, jotka liittyvät syytöksiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja häirinnästä taitoluistelussa.

Sanomalehti L’Equipe julkaisi jutun, jossa kolme entistä korkean tason taitoluistelijaa kertoo joutuneensa alaikäisinä valmentajiensa seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön kohteeksi (siirryt toiseen palveluun). Syytökset koskevat kolmea ranskalaisseuroissa valmentanutta valmentajaa.

Aikakauslehti L’Obs kertoo taitoluistelun kymmenkertaisesta Ranskan mestarista Sarah Abitbolista, joka syyttää entistä valmentajaansa raiskauksesta (siirryt toiseen palveluun).

Sekä L’Equipen että L’Obsin kertomat tapaukset ovat tapahtuneet noin kolmekymmentä vuotta sitten. Luistelijat eivät ole tehneet tapauksista rikosilmoituksia ja rikoksina nämä teot ovat siis vanhentuneet.

Entiset luistelijat kertovat tuovansa tapaukset julki nyt, koska hyväksikäytöstä epäillyt henkilöt ovat toimineet merkittävissä tehtävissä ranskalaisessa taitoluistelussa viime vuosiin asti.

Luistelijat haluavat myös rikkoa vaikenemisen kulttuuria Ranskan taitoluistelussa.

Ranskalaismediassa kirjoitetaan, kuinka laaja ongelma seksuaalinen häirintä on Ranskan taitoluistelussa. Juttujen mukaan Ranskan jääurheilulajien liiton johto on tiennyt ainakin osasta hyväksikäyttötapauksia.

Menestyneeltä luistelijalta rajuja paljastuksia

L’Obsin kansijutussa taitoluistelun moninkertainen arvokisamitalisti Sarah Abitbol syyttää entistä valmentajaansa Gilles Beyeriä seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuosina 1990–92, jolloin Abitbol oli 15–17-vuotias.

Sarah Abitbol saavutti urallaan pariluistelussa seitsemän EM- ja yhden MM-mitalin vuosina 1996–2003. Uransa päättänyt Abitbol on nyt 44-vuotias.

Abitbol kuvailee, miten hyväksikäyttö alkoi vuonna 1990, kun hän oli 15-vuotias.

Ranskan lahjakkaimmat taitoluistelijat oli koottu Beyerin alaisuuteen Pariisin valmennuskeskukseen. Abitbolin mukaan luistelijat olivat valmentajan seurassa vuorokauden ympäri.

– Elimme kuin eristettyinä, tilassa, josta ei ollut ovea ulos. Valmentajalla oli tapana tulla taskulampun kanssa iltaisin tarkastamaan sekä tyttöjen että poikien kerroksiin, että kaikki oli hyvin, Abitbol kertoo L’Obsin verkkosivuilla julkaistulla videolla.

Abitbolin mukaan Beyer oli herättänyt luistelijan eräänä yönä ja istunut hänen sängylleen.

– Minulla oli vain pieni yöasu päälläni ja hän alkoi tehdä hirveitä asioita, aina seksuaaliseen hyväksikäyttöön asti. Minut raiskattiin 15-vuotiaana, Abitbol sanoo.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun kukaan mies koski minuun. Sen jälkeen toivoin, että hän ei palaisi. Sanoin itselleni, että ehkä tämä ei enää toistu. Mutta hän palasi. Keskustelimme vähän ja hän ohjasi minut toiseen makuusaliin ja se jatkui ja jatkui. Tämän jälkeen päätin, että palaan perheeni luo. Tämä painajainen saa nyt loppua.

Kun Abitbol halusi lähteä kotiin, valmentaja sanoi hänen äidilleen, että voi tuoda tytön kotiin. Kesken automatkan Beyer lukitsi auton ovet ja toisti Abitbolin mukaan “iljettävät tekonsa”.

Abitbol haluaa rikkoa hiljaisuuden kulttuurin

Sarah Abitbol ei pystynyt tekemään asiasta valitusta eikä kertomaan tapahtuneesta vanhemmilleen.

– Ajattelin, että se oli häpeällistä. Valmentaja sanoi, että tämä on sitten salaisuus. Vanhempani olivat lähettäneet minut Nantesista Pariisin, jotta saisin hienon uran ja saisin luistella viisi tuntia päivässä. Kuinka olisin voinut kertoa tällaisen asian vanhemmilleni?

L’Obs otti yhteyttä Beyeriin, joka sanoo, että on jo vastannut syytöksiin. L’Obsin mukaan syytteet eivät johtaneet toimenpiteisiin.

Tapahtuneista on nyt noin 30 vuotta. Abitbol kertoo yhä voivansa sisäisesti pahoin, vaikka kaikki näyttää ulospäin hyvältä. Hän kertoo syöneensä mielialalääkkeitä masennukseen vuodesta 2003 lähtien.

Nyt Abitbol haluaa rikkoa taitoluistelun ympärillä olevan hiljaisuuden kulttuurin. Hänen aiheesta kirjoittamansa kirja julkaistaan torstaina. (siirryt toiseen palveluun)

– En kostaakseni, vaan vapauttaakseni keskustelua, että tästä aiheesta voidaan puhua. Uhreja on paljon, on paljon naisia jotka ovat kokeneet saman kuin minä.

Gilles Beyer
Gilles Beyer on rajujen syytösten kohteena.AOP

Kolme uhria kertoo omista kokemuksistaan sanomalehti L’Equipen jutussa, joka julkaistiin keskiviikkona.

Yksi heistä on Hélène Godard, joka unelmoi teini-ikäisenä olympialaisista. Godard valittiin 1970-luvun lopussa Ranskan taitoluistelutähtien joukkoon Pariisin Insep-akatemiaan.

Akatemian valmentajana toimi samainen Gilles Beyer, jota Sarah Abitbol syyttää kirjassaan raiskauksesta.

Godardin mukaan häntä kahdeksan vuotta vanhempi Beyer oli kahdesti seksuaalisessa kanssakäymisessä hänen kanssaan, kun hän oli 13–14-vuotias.

L’Equipe tavoitti Gilles Beyerin, joka kieltäytyi kommentoimasta Godardin esittämiä väitteitä.

Kaksi muuta valmentajaa syytösten kohteena

Beyer ei ole ainoa valmentaja, joka on Ranskassa syytösten kohteena.

Godard kertoo L'Equipelle joutuneensa myös toisen Insep-akatemian valmentajan Jean-Roland Raclen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Godardin mukaan hyväksikäyttö tapahtui 1980-luvun alussa.

Anne Bruneteaux ja Béatrice Dumur kertovat L'Equipelle vastaavanlaisista kokemuksista Michel Lotzin valmennuksessa Ansièresissa 1980-luvulla.

Dumur majoittui Lotzin luona vuosina 1985–89. Dumur kuvaa joutuneensa “raiskauksien” uhriksi tuona aikana.

– Hän sanoi olevansa rakastunut minuun. Mutta kuinka ihmeessä voi rakastua 13-vuotiaaseen tyttöön, Dumur ihmettelee L’Equipelle.

Michel Lotz ei kommentoinut L’Equipelle asiaa.

Dumur ei tehnyt Lotzista rikosilmoitusta. Nyt 48-vuotiaana Dumur kuvaa tajunneensa, että hän oli uhri. Hän toivoo, että hänen kertomuksensa voi rohkaista muita urheilijanaisia puhumaan kokemastaan ja viemään asioita oikeuteen.

Tutkinta 2000-luvun alussa ei johtanut syytteisiin

Syytösten kohteena olevat kolme valmentajaa ovat työskennelleet merkittävissä tehtävissä Ranskan taitoluistelussa 2000-luvulle asti.

Lotz valmensi Asnièresissa vuoteen 2008. Beyer ja Racle jatkoivat uraansa Français Volants -seurassa Pariisissa. Lisäksi Beyerillä on ollut tehtäviä Ranskan jääurheilulajien liitossa aivan viime aikoihin asti.

Taitoluistelu
Getty Images

Kymmenkertainen Ranskan mestari Sarah Abitbol sanoo L’Obsille kertoneensa Ranskan urheiluministerille kokemuksistaan Gilles Beyerin valmennuksessa. Abitbolin mukaan urheiluministeriö päätti todisteista huolimatta sulkea silmänsä tapaukselta.

Myös L’Equipen mukaan Beyerin käytös on ollut Ranskan urheiluasioista vuodet 1997–2002 vastanneen ministerin Marie-George Buffet’n tiedossa 2000-luvun alussa. Beyer valmensi silloin nuoria Français Volants -seurassa Pariisissa

Buffet vahvistaa L’Équipelle saattaneensa tiedon Crételin syyttäjäviranomaisen tietoon. Tämän jälkeen poliisi kuuli lukuisia luistelijoita ja valmentajia, mutta tutkinta ei johtanut syytteisiin.

– Tietoja tapauksesta ei löydy mistään, luultavasti ne on tuhottu, sanoo apulaissyyttäjä Antoine Pesme, Créteilin syyttäjäviranomaisen toimistosta L’Equipelle.

Ilmeisesti kyseessä on sama tutkinta, johon Beyer viittaa myös L’Obsin jutussa. Beyer sanoo L’Equipelle antaneensa yksityiskohtaiset vastaukset toiminnastaan poliisin kuulemisessa vuonna 2002.

L’Equipen mukaan Ranskan jääurheilulajien liiton puheenjohtajalle Didier Gailhaguet'lle on valitettu Beyerin käytöksestä 2000-luvun alussa. Gailhaguet ei vastannut L’Equipen yhteydenottopyyntöön aiheesta. Gailhaguet valmensi Insep-akatemiassa samaan aikaan seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäytöstä syytettyjen Beyerin ja Raclen kanssa.

Ranskan jääurheilulajien liitosta aihetta kommentoi Michel Abravanel, joka on ollut liiton eettisen komitean puheenjohtaja.

– Taitoluistelussa ei ole seksuaalisen häirinnän ongelmaa, Abravanel sanoo L’Equipelle.

Paljastuksia myös muista lajeista

L’Equipen paljastukset ovat osa isompaa kokonaisuutta, joka käsittelee seksuaalista hyväksikäyttöä urheilussa (siirryt toiseen palveluun).

L’Equipe kertoi keskiviikkona myös uimareiden kokemasta seksuaalisesta häirinnästä ja entisestä tennispelaajasta Isabelle Demongeotista, joka syyttää entistä valmentajaansa raiskauksesta (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Urheilun vaietut ongelmat on tiedostettu jo pitkään – huippututkija ihmettelee: "Sallisivatko he samanlaisen käytöksen lapsensa luokanopettajalta?"

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Kilpailukiellon saaneen muodostelmaluisteluvalmentajan seuran hallitus erosi - liitto pyytää vielä lisäselvityksiä

"Se on niin kova hinta, ettei mikään urheilumenestys ole sen arvoista" – tutkija kritisoi suomalaista urheiluväkeä lepsusta suhtautumisesta seksuaaliseen häirintään ja epäasialliseen vallankäyttöön

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat