Suora

  • Sim racing: Kaikkien Aikojen Rallicross-sarja, 1. osakilpailu
  • Urheiluruutu

Yleisurheilupomo Antti Pihlakoski avaa koronaviruksen takia siirrettyjen MM-hallikisojen tilannetta: "Parempi on, että matkustamista vältetään"

Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n suomalaisjäsen Antti Pihlakoski kertoo, että yksi vaihtoehto oli järjestää MM-kisat toisessa maassa tänä keväänä.

yleisurheilu
Nooralotta Neziri
Ensi talvena sisäradoilla kisataan EM- ja MM-kisat. Kuvassa Nooralotta Neziri (vas.) EM-hallikisoissa Skotlannissa vuosi sitten.Getty Images

Maailmalla leviävä koronavirus on aiheuttanut jo monien urheilutapahtumien peruuntumisen tai uhkaa niitä. Keskiviikkoiltana kiukaalle heitettiin vettä lisää, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA ilmoitti, että Kiinassa maaliskuun puoliväliin suunnitellut yleisurheilun sisäratojen MM-kilpailut siirretään vuodella eteenpäin.

WA:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski kertoo Yle Urheilulle, että MM-kisat kerää ihmisiä noin 140 maasta. Pihlakoski pitää päätöstä oikeana.

– Yleisurheilukisoja ei järjestetä tautien levittämisen ajatuksella. Urheilijoiden terveys on ykkösasia. Parempi on, että matkustamista vältetään, jos tämä muuttuu pandemiaksi, Pihlakoski kertoo puhelimessa.

Ensi talvena siis kisataan kahdet yleisurheilun arvokisat peräkkäin: ensin EM-hallit ja sen jälkeen MM-kisat.

Pihlakosken mukaan yleisurheilun MM-kisoja ei ole aiemmin siirretty vuodella eteenpäin. Kisoja on kuitenkin siirretty kaupungista toiseen: esimerkiksi vuonna 2005 ulkoratojen MM-kisat myönnettiin aluksi Lontooseen, mutta Helsinki sai lopulta kisat, koska Lontoon stadion ei valmistunut ajoissa.

Pihlakosken mukaan hallituksen pöydällä kävi myös ehdotus, että kisat olisi vuoden 2005 tapaan siirretty toiseen kaupunkiin.

– Oli muutamia maita, joka olivat halukkaita ottamaan kisat vastaan tällä aikataululla. Kiinalaiset valmistautuivat kisoihin hyvin, joten se ei olisi kuitenkaan ollut heitä kohtaan oikeudenmukaista. Järjestäjät suhtautuivat tähän päätöksen hyvin.

Sen sijaan osaa urheilijoista tämä saattaa kirpaista. Pihlakosken mukaan kesän Tokion olympialaiset lievittävät pettymystä.

– Varmasti on hyväkuntoisia urheilijoita, jotka olisivat halunneet ottaa MM-mitaleita ja heitä harmittaa. On myös helpottuneita urheilijoita, joita koronavirus-keskustelu on ahdistanut. Olympiavuoden takia monilla keskittyminen on kuitenkin tähdätty kesälle. Ensi vuonna hallikisojen arvo on sitten suurempi, Pihlakoski alleviivaa.

Pihlakosken mukaan koronaviruksen tilannetta seurataan tarkasti WA:ssa. Esimerkiksi Kiinassa toukokuussa järjestettävä yleisurheilun Continental kultaturnaus saattaa olla vaarassa. Pahimmillaan koronavirus saattaa vaikuttaa myös Tokion olympialaisiin.

– Tokion olympialaisten alla tilanne olisi pahempi, jos pandemia on silloin päällä. Tässä täytyy katsoa, miten tilanne kehittyy. Kuukauden päästä olemme viisaampia.

Lue myös:

Yleisurheilun halli-MM-kilpailuja ei järjestetä tänä vuonna – koronavirus syynä

Mitään riskejä ei haluttu ottaa: Kiinan alppihiihdon maailmancupin osakilpailut peruttiin koronaviruksen takia

Kova parannus ennätykseen! Lotta Kemppinen porhalsi alle MM-tulosrajan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat