Vöyrillä suunniteltiin jo tykkilumen tuontia turverekoilla Vuokatista ja kokeiltiin lumetusta rehutehtaan jäähdyttämössä – "Tässä järjestelytoimikunnassa kaikki on mahdollista"

Vöyrin SM-hiihtojen järjestäjät joutuivat paiskimaan ylitöitä, että saivat kisaladun kuntoon. Se kannatti.

hiihto
Vöyrin hiihtokeskuksessa nuori hiihtäjä.
Vöyrin SM-hiihtojen stadionalueen lumetuksessa on tehty paljon töitä.Jarkko Heikkinen/Yle

Kilparadan tekeminen on jokaiselle SM-hiihtojen kisajärjestäjälle itsestäänselvyys, mutta toisinaan ladun tekeminen on normaalia vaikeampaa. Kuten esimerkiksi Vöyrillä on ollut viime viikkoina.

Ennen kisojen alkua viikonlopun SM-hiihtojen näyttämölle satoi lunta taivaan täydeltä, ja stadion oli valmiina ottamaan kisailijat vastaan. Vain muutamaa viikkoa aiemmin kisajärjestäjiltä vaadittiin kuitenkin hyvää huumoria. Siinä missä yleensä tammikuussa lunta on puolisen metriä ja pakkaset kiusaavat kisajärjestäjiä, ei tällä kertaa kylmyys ollut suurin ongelma.

– Uudenvuoden jälkeen oli neljän viikon juhannussää putkeen, kilpailunjohtaja Mårten Lövdahl kertoi Yle Urheilulle.

Hullun miehen idea

Vöyrin metsäladut eivät aiheuttaneet ongelmaa, sillä ne ovat olleet koko ajan hyvässä kunnossa, mutta stadion on ollut asia erikseen. Sen ympärillä ruoho on viheriöinyt tammikuussakin. Jotain oli siis tehtävä, sillä jos Etelä-Suomessa pystytään järjestämään Suomen Cupiakin, ei Pohjanmaalla haluttu jäädä toiseksi.

SM-hiihtojen järjestelyistä vastaa kolme Rannikko-Pohjanmaan urheiluseuraa: IF Femman, Oravais IF ja Vöyrin IF. Kisajärjestäjien joukosta löytyi niin teknikoita, sähkömiehiä kuin keksijöitäkin, joten kaikki keinot otettiin käyttöön. Järjestäjät kokeilivat jopa lumetusta rehutehtaan jäähdyttämössä.

– Se oli sellainen hullun miehen idea, mutta sen olisi pitänyt periaatteessa onnistua, Lövdahl sanoi.

Todellisuus oli kuitenkin toinen. Vesipisarat muuttuivat lumen sijaan jääksi, eikä tästä ollut järjestäjille apua. Varasuunnitelmaksi otettiin tykkilumen hakeminen turverekoilla Vuokatista, mutta tähän ei tarvinnut turvautua.

Noin viikko sitten ilma kylmeni sen verran paljon, että lumitykit pääsivät laulamaan. Omien ja Vaasan kaupungilta lainattujen lisätykkien ansiosta sekä jäähallien jäälumen ansiosta kisaladut ovat nyt kunnossa.

– Meillä on tässä järjestelytoimikunnassa kuitenkin sellainen porukka, että kaikki on mahdollista. Uskon, että paras kontaktimme tuli Vähänkyrön papin kautta, koska nyt loppumetreillä saatiin vähän lunta taivaaltakin. Kiitos vaan! Lövdahl hymähti.

Lauantaina tiivis tunnelma ladulla

Vöyrin kilparadan piti olla 3,75 kilometrin pituinen, mutta se on nyt vain 2,5 kilometriä. Lyhyemmän radan varmistamiseen päädyttiin Lövdahlin mukaan jo varhaisessa vaiheessa, sillä näin he pystyivät takaamaan SM-hiihtoihin hyvän tykkilumiladun.

Lyhyt lenkki tietää kuitenkin lauantain 10 ja 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisoihin tiivistä tunnelmaa, sillä naisten kisaa on ilmoittautunut mukaan 117 ja miesten 181 hiihtäjää ja lähtöväli on perinteinen puoli minuuttia.

– Siinä on varmasti peesejä tarjolla, ruuhkia saattaa tulla jonkin verran, vahvana sprinttihiihtäjänä tunnettu Pohti Ski Teamin Juuso Haarala totesi.

Haaralalle Vöyrin radat ovat tuttuja, sillä hän ehti koluta niitä neljän vuoden ajan, kun kävi koulua Vöyrin urheilulukiossa.

– Tämä on tosi vaativa latu. Harvassa paikkaa on niin jyrkkää ja pitkää nousua niin kuin täällä on. Siinä pitää olla jalkaa, että jaksaa loikata mäen päälle ja ottaa siitä vauhdit pitkään laskuun. Se on sprinttiä ajatellen varmasti yksi ratkaisevimmista paikoista.

Sekä Haarala että kilpailunjohtaja Lövdahl vakuuttavat, että rata on tarpeeksi leveä ohituksiin.

– Radan leveys on minimissään yhdeksän metriä, joten tilaa riittää kaikille, Lövdahl sanoi.

SM-hiihtoja seurataan tiiviisti Ylen kanavilla koko viikonlopun ajan TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheessa. Naisten 10 kilometrin kisan lähetys alkaa kello 10 ja miesten 15 kilometrin kisan kello 11.40.

Lue myös:

Kauden ensimmäiset SM-hiihdot vauhtiin perjantaina – seuraa lähetyksiä Ylen kanavilta

Kaikki keinot on otettu käyttöön Vöyrin SM-hiihtojen onnistumisen takaamiseksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat